WilliamHofsnes mai 16, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Denne uken fikk vi i oppgave å finne et velskrevet dybdeinnlegg på engelsk og oversette det på norsk i en forbedret måte. Jeg har valgt et innlegg av Jonathan Milne, som har over 15 års erfaring med digital markedsføring, salg og forretnings-og produktutvikling. Innlegget heter 10 Effective Tips to Increase Social Media Engagement og tar for seg tips og muligheter du og din bedrift kan ta i bruk allerede i dag. Sosiale medier har blitt en stor del av vår hverdag og nå som vi er i gang med å opprette vår egen nettbutikk kan flere av tipsene være nyttige.

Bildet hentet fra App Ape Lab
https://en.lab.appa.pe/2017-01/why-you-should-use-social-media-for-your-app-marketing.html

Oppsummering – Noen ganger må du tilbake til det grunnleggende for å få de beste resultatene. Her er 10 tips som vil hjelpe DEG til øke effektiviteten på hvilken som helst SoMe-platform.

Populariteten til sosiale medier har økt kraftig de siste årene. Fra å kun bruke Internettet noen minutter hver dag, har det nå blitt aktiv del av våre daglige rutiner. Det gir oss en mulighet til å kommunisere med både venner og fremmede – og takket være Smartphones er vi mer åpne for kommunikasjon enn noen gang tidligere.

Men, som et resultat av hypen til SoMe, hvor millioner av mennesker på nettet samtidig, byr det på både positive og negative sider for markedsførere. Positivt fordi markedet samler seg på ett sted, noe som gjør det enklere å benytte seg av. Negativt for det blir stadig vanskligere å skille seg ut i mengden.

Som et resultat av dette økende tempoet, er ikke nødvendigvis det som fungerer av markedsføring på sosiale medier en uke, det som fungerer den neste. Dette medfører at mange av de aktivitetene som fungerte på sosiale medier i 2017 og 2018, ikke vil være like aktuelle i dag.
Til og med markedsføringstips som fungerte på sosiale medier tidligere i år, vil kanskje ikke fungere nå.

Så, hvordan bestemmer du deg for hvilke tips som er verdt å følge når du skal lage innhold til dine sosiale medier? Det kommer helt an på hvilke mål du setter deg for å markedsføre kanalene dine.

Om du ønsker å skape et større engasjement rundt dine sosiale medier, har du kommet til rett plass!

Hvis du ikke ønsker å lese hele innlegget, så vil jeg ramse opp de 10 viktigste tipsene under:

 1. Nisje
 2. Vær nyttig
 3. Få et overblikk
 4. Ikke vær redd for å eksperimentere
 5. Utnytt alle funksjonene til sosiale medier
 6. Ta i bruk SMART-mål
 7. Gjør innholdet tilgjengelig
 8. Start diskusjoner
 9. Planlegg når det er best å legge ut
 10. Invester i ditt sosiale medier-team

#1: Nisje

Ettersom 2019 fortsetter virker det som flere selskaper havner mer «off-topic», enn å bruke sosiale medier til å markedsføre produktene og tjeneste sine. Istedenfor tvitrer Klesmerker om TV-programmer, mat-og drikke merkevarer kommenterer på klesindustrien og så videre. Som en konsekvens av dette, mister de muligheten til å få frem hva som egentlig skal markedsføres.

For å skape et kortsiktig engasjement kan det fungere for noen selskaper, men det vil ikke være optimalt i lengden da forbrukere fort kan føle seg forvirret over hva selskapet prøver å formidle.
Derfor, hvis du leter etter tips for å øke engasjementet på dine sosiale plattformer, start i det små – som en nisje. Skap innhold som hjelper deg med å etablere merkevaren din som «go-to» stedet for informasjon. Om det er i form av memes, forretningsråd, oppskrifter, eller inspirasjon, kan dette tipset hjelpe deg med å unngå kortsiktige clickbait, men heller fokusere på å utvikle en solid strategi som fokuserer på kundeverdi.

#2: Vær nyttig

Å skulle lage innhold som hjelper dine kunder, betyr ikke å bare svare på deres spørsmål når de måtte oppstå. Å være nyttig betyr også å tilby løsninger som gir forbrukere innsikt i hvordan tjenesten/produktet fungerer.

Det er mange måter du kan implementere dette til dine sosiale medier, men fremgangsmåten avhenger av produktet eller tjenesten du selger. Noen eksempler kan være:

 • Nyttige tips og triks
 • Direktesendinger
 • «Behind the scenes» visninger
 • Forskjellige måter du kan bruke produktet/tjenesten
 • Spørsmål og svar(Q&A)
 • Produktinspirasjon
 • Tilbakemeldinger fra kunder som har prøvd produktet/tjenesten

Å tilby informasjon som kan være nyttig for kundene vil bidra til å etablere merkevaren din som en med autoritet innenfor det du selger. Ved å legge ut slike relevante innlegg, vil det bidra til å sikre at dine kunder er interessert i det du poster. Noe som igjen fører til bedre kontakt mellom deg og dine følgere på sosiale medier.

Bildet hentet fra Insightsquared.
https://www.insightsquared.com/wp-content/uploads/2020/02/shutterstock_745926229.jpg

#3: Få et overblikk

At dine ansatte vet hvordan de skal kommunisere med kunder og tolke analytisk data, er viktigere enn man skulle tro. Det er viktig å ta seg tid til å se på hva som fungerer og hva som ikke fungerer for deg på sosiale medier. Ved å ikke få et overblikk kan du ende opp med å fokusere all din energi og ressurser på feil områder. Spesielt når det gjelder dine følgere.

Mange selskaper antar at de vet veldig godt hvem som er deres kunder/publikum. «Problemet» er at folk generelt er komplekse og det samme gjelder dine kunder. Det betyr at store prosentandeler av mennesker som du en gang kjennetegnet som den «ideelle kunden», kanskje ikke har de samme preferansene lenger.

Ved å ta deg tid til å gjennomgå datene dine jevnlig, som vil si å se på mer enn det som skjer på sosiale medier her og nå, kan du se hvilke segmenter av markedet ditt som har utviklet seg. Da har du mulighet til å tilpasse dine markedsføringsmetoder og tilnærminger til de som måtte passe best for publikummet. Dette betyr igjen at når du planlegger fremtidig innhold på dine plattformer, vil du kunne segmentere følgerne dine ytterligere og kommunisere med folk på en måte de vil engasjere seg i.

#4: Ikke vær redd for å eksperimentere

Det vil alltid være metoder som blir testet og prøvd og resultatet vil fortsatt være aktuelt. Verden går fort fremover og spesielt innenfor digital markedsføring blir ting utdatert raskt og bedrifter har ikke råd til å bli «gamle». Nettopp derfor bør du ikke være redd for å eksperimentere.

Å implementere forskjellige tips for å øke engasjementet i sosiale medier trenger ikke være vanskelig. Det kan være så enkelt som å arrangere en direktesendt diskusjon på Instagram, eller å invitere en av dine følgere for å få et innblikk hva som skjer «bak kulissene». Det er flere måter eksperimentere og prøve noe nytt, samtidig som det øker kundenes engasjement.

Aldri få virksomheten din med på en trend kun fordi den er populær. Følg alltid tips nr. 1 og sørg for at det det du markedsfører alltid er relevant.

#5: Utnytt alle funksjonene til sosiale medier

Sosiale medier endrer seg veldig raskt i form av hva de ulike plattformene tilbyr. Ta for eksempel Instagram(og Snapchat). Det som pleide å være en plattform for å dele kun bilder, har nå blitt et sted hvor du kan dele historier, legge ut videoer, laste opp bilder og til og med skape en business. Ser vi bort i fra plattformutviklingen, så har det også blitt en app med fokus på kundenes engasjement. Instagram inkluderer nå alt fra chatfunksjoner, avstemninger, spørreskjemaer, livefunksjoner, nedtellingsklokker – og den siste oppdatering inneholder en shoppingfunksjon.

Det er ingen mangel på måter å få din følgerskare til å være aktive og engasjerte i innholdet du deler, spesielt med innovasjonene de sosiale plattformene produserer. Så følg tips nr.4 og eksperimenter litt!

Bildet hentet fra nettrafikk.no
https://nettrafikk.no/sosialemedier/instagram/

#6: Ta i bruk SMART-mål

Det er ingen tvil om fordelene ved å være aktiv på sosiale medier, men poenget blir borte hvis du legger ut kun fordi du må. Du bør legge ut innlegg som har et formål. Om det er fordi du planlegger å åpne nye kommunikasjonskanaler, øke konverteringer og trafikken, er det viktig at du setter deg mål. Mer spesifikt SMART-mål.

SMART står for:

 • Spesifikt – Hva konkret skal du/dere gjøre, og hvordan?
 • Målbart – Er endringen målbart? Hvordan måle effekt?
 • Akseptabelt – Er målet akseptert av alle involverte?
 • Realistisk – Er målet praktisk mulig å gjennomføre?
 • Tidsbestemt – I hvilket tidsrom skal målet gjennomføres?

Når målene dine ikke er spesifikke, målbare, akseptable, realistiske eller tidsbestemte, hvordan vil du da vite om de har hatt en positiv virkning for virksomheten din?

#7: Gjør innholdet ditt tilgjengelig

Kanskje det viktigste tipset av alle, fordi tilgjengeligheten er så viktig. Ikke bare for å få et merke til å bli sett, men også når det gjelder å få kunder til å føle seg verdsatt. Her er noen tips hvis du er usikker på hvordan du skal implementere endringer:

 • Bruk undertekster på videoene dine
 • Tilby lyd-og visuelle beskrivelser
 • Gi en kort beskrivelse av det du legger ut sosiale medier
 • Bruk alt tekst på bildene du legger ut. (Hjelper å beskrive bildet og hva det handler om)

Å gjøre innholdet ditt mer tilgjengelig er noe som ikke bare er veldig enkelt å implementere, men noe som også vil ha en enorm personlig effekt på kunder som behøver det.

#8: Start en diskusjon

Alle har en mening og ved å involvere dine følgere, kan folk få en sjanse til si det de mener og komme med tilbakemeldinger. Noen måter du kan utføre det på dine plattformer er for eksempel:

 • Avstemninger
 • Konkurranser
 • Ha spørsmål og svar(Q&A)
 • Publiser et intervju
 • Be om tilbakemelding fra dine kunder/følgere
 • Del andre sitt innhold(kan være relevante blogginnlegg, bilder av ditt produkt som andre har tatt, videoer osv)

Uansett hvilken metode du velger, vil det å gi sine følgere en mulighet til å si sine meninger aldri slå feil. Hvorfor spør du kanskje? Jo, fordi det gir en mulighet til å kommunisere og få direkte tilbakemeldinger fra de som bruker, eller er interessert i din virksomhet.

#9: Planlegg når det er best å legge ut

Mange ser dette tipset og tenker at det er ganske selvforklarende. Men er det egentlig det?

Gå inn på din analysedata på hvilken som helst sosiale plattform og mest sannsynlig fortelle deg at dine følgere er mest aktive om morgningen, under lunsjpausene og på kveldene. Denne informasjonen alene er ikke nok, fordi tidsvarigheten er for stor.

Hvis du mener det er lurt å poste et bilde klokken 8 på en onsdag, er det veldig stor sjanse for at flere hundre andre virksomheter gjør akkurat det samme. Problemet er at at innholdet du legger ut for kan bli borte blant alt det andre som blir lagt ut og derfor ikke markedsført produktet ditt godt nok. Tipset er å eksperimentere med innleggstider regelmessig. Da kan du være ganske sikker på å finne det rette tidspunktet og tidssonen for din bedrift og følgere. Om hemmeligheten bak suksessen kan være 12:00 på en søndag vil du aldri vite før du prøver det!

#10: Invester i ditt sosiale medier-team

De som er ansvarlige for sosiale medier er mer enn bare innholdsskapere. De er også samfunnsansvarlige og dataanalytikere. Så når du skal utvikle dine sosiale mediekanaler, er det viktig å investere i et team som skal administrere din strategi. Å skape en veletablert plattform krever mye tid, tanker og energi for å lykkes med å nå målene du satte deg for å oppnå. Et team bestående av dyktige folk kan som oftest hjelpe deg dit.

En av de beste måtene for å nå disse målene er når og hvordan du trenger å investere i teamet ditt. Selvfølgelig vil den beste måten være forskjellig for hver virksomhet. Om det er å ansette noen fra bransjen, tilby nytt utstyr og kurs for læring, eller tilegne seg ny kunnskap ved å lese faglige blogger for inspirasjon, er det viktig at teamet ditt har tilgang på de ressursene som måtte behøves.

Viktige nøkkelpunkter:

 1. Nisje
  Ikke del masse masse unødvendige ikke-relaterte temaer til det du skal selge. Lag og del innhold som hjelper deg med å etablere merkevaren din som «go to» stedet for informasjon.
 2. Vær nyttig
  Gi informasjon som dine følgere vil finne interessante og nyttige.
 3. Få et overblikk
  Mennesker, som vil også si dine følgere, endrer seg. Gå regelmessig gjennom hvilken målgruppe du ønsker å treffe og sørg for at teamet ditt hvordan å tolke analytisk data for å se hvilke segmenter i ditt marked som har utviklet seg.
 4. Ikke vær redd for å eksperimentere
  Verden innenfor digital markedsføring forandrer seg raskt. Det som fungerte i går, fungerer kanskje ikke i dag. Eller så kan det som ikke fungerte i går, fungere i dag! Følg med på nye tips som blir lagt ut og test de ut.
 5. Utnytt alle funksjonene til sosiale media
  Med alle de nye mulighetene og funksjonene sosiale plattformer lanserer, finnes det så mange nye muligheter som gjør det mulig å skape en forbindelse med dine følgere og din virksomhet.
 6. Ta i bruk SMART-mål
  Innhold som du deler på sosiale medier bør ha et formål. Tenk spesifikt, målbart, akseptabelt, realistisk og målbart neste gang du legger ut et innlegg.
 7. Gjør innholdet ditt tilgjengelig
  Å få mennesker til å føle seg verdsatt er en enorm mulighet til å øke ditt sosiale omdømme og engasjement. Undertekster, lydbeskrivelser, bruk tekst på dine stories(for eksempel på Instagram) hjelper deg med å gjøre innholdet mer tydelig for et bredere spekter av målgrupper.
 8. Start en diskusjon
  Folk liker å dele sine meninger. Få dine følgere involvert i avstemninger, Q&As(spørsmål og svar), konkurranser, intervjuer og be om tilbakemeldinger, samt få tillatelse til å dele andres innhold på dine plattformer.
 9. Planlegg når det er best å legge ut
  Selv om det passer deg best å legge ut et innlegg på den dagen, til det tidspunktet, så er det mange andre virksomheter som tenker det samme. For at dine innlegg ikke skal bli borte blant andre bør du eksperimentere regelmessig med når du bør legge ut for å finne hva som gir best resultater for deg.
 10. Invester i ditt sosiale medier-team
  Å lage en sosial strategi av høy kvalitet tar mye tid og krefter. Vær forbedret på å investere i teamet som skal styrer de sosiale plattformene og skal fremme dens suksess.

Kilde:

https://www.klipfolio.com/blog/increase-social-engagement#invest-strategy