kristooid February 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Jeg har flere ganger vært frustrert over at det kommer opp irrelevante artikler og bilder opp når jeg søker på diverse ting på Google. Det har ofte hendt at jeg har søkt på noe på Google for så å få opp noe helt annet enn det jeg faktisk trengte. Et eksempel på dette kom jeg over når jeg nå måtte endre forrige setning på grunn av «feil» svar da jeg søkte på noe jeg lurte på:

Slikt kan være irriterende, men dette er noe jeg har fått et bedre innblikk i ved å ta kurset i Google Powersearch, med tips og triks om hvordan man enklere kan snevre inn søket sitt til å alltid få opp det man ønsker å vite når man søker. Jeg har derfor i dette innlegget laget en liten liste på 3 forskjellige ting man kan gjøre for å bli en bedre «Google-søker».

Sortere bilder etter farge

En av de tingene jeg lærte på kurset var at man kan sortere ting etter farge. Det ene eksempelet som ble brukt var når man søker på «sports car» eller «sportsbil» på norsk. Her var søkeren utelukkende på jakt etter sportsbiler i fargen rød. Det man da må gjøre er å først søke opp det ønskede ordet. Deretter må man trykke på «verktøy» rett under søkefeltet, for så å velge farge. Her kan man altså velge alle typer farger, hvor Google da velger ut de bildene som inneholder/har storparten av bildet i den nevnte fargen. Her et eksempel jeg brukte da jeg prøvde selv:

Det som ikke vises på bildet, men som dukket opp til å begynne med da jeg kun skrev inn «sportsbil» var en haug med biler i forskjellige farger, men ingen gule å se før langt ned på listen. Her får jeg heller en kjapp oversikt over flere biler i fargen gul, da det var denne fargen jeg valgte. Google-søket mitt består altså nå utelukkende av gule biler, eller modeller av gule biler. Dette kan selvfølgelig brukes i flere sammenhenger, og kan vise seg å være nyttig når man eksempelvis ønsker å finne illustrasjonsbilder til bloggen sin. Dette har altså allerede hjulpet meg i hverdagen, så vel som på skolen.

Lete etter spesifikke ord

En annen ting, som jeg egentlig kunne på forhånd, men som er et fint lite triks som man bruker for å finne spesifikke ord man leter etter en tekst. Man kan trykke CTRL+F på windows-PC’er eller CMD+F på Mac, dette gjør at man får opp et søkefelt, som regel oppe til høyre på siden, som gjør at du kan søke på spesielle ord. Et eksempel på dette kan være:

Bilde 1
Bilde 2

Her brukte jeg fortsatt det samme søkeordet som tidligere, nemlig «sportsbil». Jeg gikk inn på Wikipedia-siden til sportsbiler og trykket CMD+F (da jeg har Mac) for å få opp det søkefeltet som vist på bilde nummer 1. Jeg skrev inn det første jeg kom på når det gjelder sportsbiler, som er motor, for å finne ut hvor i teksten dette befant seg. Til venstre for der søkeordet mitt blir skrevet inn, kommer det opp antall ganger dette ordet blir brukt i denne artikkelen, i dette tilfellet: 13 ganger. Det som er så gunstig er at man ikke bare får vite hvor mange ganger det blir brukt, men også nøyaktig hvor i teksten dette befinner seg. På bilde nummer 2 ser vi at de plassene hele ordet dukker opp, blir markert automatisk i gult. De plassene ordet blir brukt i et annet ord, blir markert i hvitt, resten av teksten får dermed et gråskjær, som gjør at ordet du leter etter blir enklere å finne.

Dette trikset kan også brukes i andre artikler, på selve Google sin nettside, artikler publisert i eksempelvis nettaviser og lignende og dokumenter du selv skriver i, på Word eller andre skriveprogrammer du måtte bruke. Dette er et triks jeg personlig har brukt en god stund, men synes det har hjulpet meg såpass mye at det måtte deles.

Søke innad i et stort nettsted

Ikke før jeg hadde gjennomført dette kurset, kunne jeg ingenting om at man faktisk kan søke på spesielle ord innad i et nettsted. Når man søker på et nettsted på Google får man som regel opp selve nettstedet først, for så å få flere ulike «blokker» eller overskrifter over hva nettstedet inneholder. Rett over disse blokkene finnes det et søkefelt, hvor man kan søke på tema man ønsker å finne ut av hos nettstedet, ofte en bedrift. Et eksempel på dette som ble brukt i kurset:

I dette eksempelet ser vi at det dukker opp et søkefelt under «hovedlinken» til nettsiden. Her har man søkt på det som på norsk er verdens helseorganisasjon. I stedet for å da gå inn på nettsiden for å lete etter spesifikke ting man ønsker å finne ut, kan man heller bruke dette søkefeltet, slik:

Når man dermed trykker søk, kommer det opp et nytt type søk i Google søkefeltet ditt, som vil se slik ut:

Her får man altså opp relevante resultater innad i organisasjonens nettside, uten å i det hele tatt måtte lete inne på selve nettsiden.

Dette er et triks jeg foreløpig ikke har fått spesielt bruk for, men noe som jeg ser for meg kan bli relevant i fremtiden. Jeg har kanskje ikke tenkt over bruken av dette helt foreløpig, men potensialet er enormt. Noe som gjør at jeg synes det er verdt å dele.

Alle bilder i dette blogginnlegget er skjermbilder fra Google.com og Wikipedia.org.

Håper noen av disse tipsene og triksene vil hjelpe deg til å bli Google Powersearcher, mer info finner du på kurset: https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course