Derya mai 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi ble utfordret av Karl Philip til å lage dette innlegget som en video og lenger ned finner dere ut av hvorfor dette ble et skriftlig innlegg likevel. I dette innlegget skal jeg dele mine beste læreteknikker med dere. Disse teknikkene og metodene hjelper med å holde meg konsentrert og fokusert både når jeg studerer og når jeg skal lære meg noe nytt.

1. Bli hjernesterk

Trening holder oss i bedre form og det gjør gode ting for både humøret og energien vår. Når vi trener får vi en slags lykkefølelse. Vi føler oss uumotslåelig, som om ingenting og ingen kan stå i veien for deg. Den lykkefølelsen kommer av endorfinhormonene som produseres under trening som gir en slags runner’s high opplevelse. I tillegg til fordelene trening har på kroppen, er det også det beste du kan gjøre for hjernen. Fysisk aktivitet gjør tenker raskere, blir flinkere til å huske, blir mer kreativ og mer konsentreret.

For meg er styrketrening det som holder meg gående som et menneske. Hverken hode eller kroppen fungerer når jeg ikke får trent, og det kjenner jeg på veldig nå i denne tiden hvor treningssentere har vært stengt siden midten av mars. Bortsett fra å ha mistet en del muskler, kjenner jeg at jeg er mer trøtt nå enn vanlig  og energien er langt ifra slik den pleier å være. Dette sier litt om hvor stor effekt trening har på huet.

Å studere og/eller jobbe i flere timer sliter mye på kropp og hode. Trening er min beste måte å koble ut av verden på. Skole, jobb og andre tanker er ute av hode og fokuset er på å løfte tunge vekter. Dette er min måte å lade opp energien igjen og klarne hode før jeg setter i gang med studiene igjen.

Å lese hjemme er ikke alltid så lett, hvertfall ikke for meg. Jeg blir fort ufokusert og velger heller å «slappe av litt» litt for mye. Derfor foretrekker jeg å lese på biblioteket eller på skolen. Er du en av de som sliter med å fokusere hjemme er tipset mitt å skape et studieområdet, gjerne et sted med dagslys eller god belysning. Unngå å lese på steder som soverom, studie og kjøkken. Disse områdene i hjemmet brukes til å sove, slappe av og spise, og derfor er det godt å ha et sted man kun bruker  til jobb/skole.

2. Learn by doing

Denne bloggoppgaven skulle egentlig være en video, som det tydeligivs ikke ble noe av. I stedet for å sitte foran kamera og snakke, ville jeg prøve meg på noe annerledes. Planen var å prøve å lage en animert forklaringsvideo av dette innlegg. For noen dager siden lastet jeg ned Adobe-pakken. Hvorfor lurer du på? Fordi jeg som en newbie med absolutt nada erfaring med animasjon bestemte meg for å gjøre noe jeg trodde jeg ville klare på noen timer. Etter noen timer med opplæring på YouTube bestemte jeg meg for å prøve meg ut. En time inn i det skjønte jeg at jeg har tatt meg vann over hodet. Her er mesterverket jeg brukte en time på.

Så sta som jeg er ga jeg meg ikke der. After Effects ville tatt meg flere dager å lære på egenhånd så jeg prøvde meg på noe jeg kunne litt om fra før av; PowerPoint. Men planen min var å lage en forklaringsvideo i animasjon, og her var jeg like newbie som på After Effects. Etter noen timer med tutorials på YouTube skulle jeg nå prøve meg. Og overraskende nok syns jeg at jeg klarte det ganske bra, men jeg var lite klar over hvor lang tid jeg ville bruke på det. Etter nesten to dager fikk jeg til noen lysbilder uten voiceover, men jeg hadde en deadline å forholde meg til og derfor måtte jeg gi opp PowerPoint og planen med å få til en animert forklaringsvideo. Jeg har altså ingen ferdig opptak å dele, og derfor ble dette et skriftlig innlegg i stedet for. Under har dere den uferdige PowerPoint animasjonen min uten voiceover og lyd.

The moral of the story:
Den beste måten å lære på er av å gjøre. Jeg kunne ingenting om PowerPoint (animasjon) eller After Effects (+Adobe Illustrator), men lærte av å prøve meg frem i tillegg til videoene jeg så på, på Youtube. Når det gjelder studiene mine får jeg brukt det jeg lærer i praksis ved å blant annet blogge og jobbe med nettbutikken vi snart skal lansere.

Diskusjon er også en form for aktiv læring. Det å lære noen andre det du har lært og diskutere det gjør at du både husker bedre. Du får også andres synspunkter og deres tanker, og det igjen fører til mer kunnskap.

4. Håndskrevne notater

Dette har til og med blitt forsket på. Jeg lærer uten tvil best av å skrive notater for hånd. Ved å bruke penn og papir skapes det mye mer aktivitet i de sensomotoriske delene av hjernen (Utdanningsnytt). Dette gjør at vi både lærer bedre og husker bedre. Fordelen med å notere på pcen derimot er at man kan samle alle notater, bilder, kilder og presentasjoner på et sted på en lett og ryddig måte. Man trenger ikke å investere i nye penner og skrivebøker, og det går mye fortere å notere på pcen.

5. Pomodoro teknikken

Pomodoro-teknikken er en teknikk som brukes for å øke produktiviteten på arbeidet og er perfekt for studieøkter (MentorNorge) . Teknikken baserer seg på intervallarbeid, hvor man jobber i 25 min arbeidsintervall og 5 min pause. Når man har gjentatt disse to trinnene etter hverandre et par ganger kan man etterhvert “belønne” seg med 15 til 20 min pause. Denne teknikken har hjulpet meg ekstremt med å holde motivasjonen oppe og jobbe mer produktivt.

Anbefaling av App

Jeg bruker blant annet appen Focus Keeper til Pomodoro teknikken for å passe på tiden. Dette er en veldig enkel og grei app som også kan brukes til intervalltrening. En annen veldig fin app som kan være hjelpsom er Hold-appen. Når du starter tiden i appen blir du belønnet med poeng så lenge du ikke er på mobilen (eller ute av appen). Disse poengene kan du bruke på å kjøpe/få diverse produkter inne som er inne på appen.

Hvordan lærer du best?

//Derya

Kilder:
https://mentornorge.no/blogg/pomodoro-studieteknikk-oker-motivasjon-produktivitet-kvaliteten-pa-arbeidet
https://www.utdanningsnytt.no/forskning-sprakopplaering/handskrift-gir-bedre-laering/167132