emmastoele februar 11, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi fikk i oppgave av Arne Krokan å ta kurset Google Power Search. Kurset er helt gratis og er delt opp i 6 deler som skal lære deg hvordan du på best mulig måte kan gjennomføre et google søk. Jeg tror de fleste flere ganger har googlet og lett seg igjennom flere sider for å finne det de leter etter. Etter å ha tatt dette kurset skal man kunne søke på en mer effektiv måte slik at man lettere kommer fram til det man søker etter. Kurset er nemlig laget for at vi skal forstå hvordan søkemotoren til google fungerer. 
I løpet av kurset lærte jeg flere triks som jeg ikke har visst om fra før, og i dette innlegget skal jeg dele de triksene jeg syntes er viktig å lære seg for å få mest mulig ut av et søk.
5 Tips og triks for å få mest mulig ut av google søkene dine:

1. Filtrer bilderesultater etter farge
Har du noen gang søkt etter et spesielt produkt på google, men latt deg irritere over at det ikke kommer opp noen produkter i den fargen du ønsker? Med google bilde søk kan du velge hvilken farge det skal være på bildene som kommer opp med søket ditt. Ta for eksempel for deg at du vil ha en tursekk i fargen blå. For å finne sekker i fargen blå starter du enkelt med å skrive inn tursekk i søkefeltet, videre trykker du på verktøy som står under søkefeltet – da kommer det opp en ny meny hvor du trykker på farge, her velger du den ønskede fargen blå. Nå vil det komme opp tursekker i fargen blå.

Resultat før valgt farge:

Resultat etter valgt farge:

2. Finne fram til spesifikke ord i teksten
Når vi søker etter et ord på google for å finne informasjon som er knyttet opp mot ordet er det vanskelig å finne fram inni tekstene som kommer opp dersom de er lange og inneholder mye forskjellig informasjon. Et triks som absolutt er verdt å ha med seg er funksjonen som hjelper deg med å finne det spesifikke ordet i teksten med en gang. Ved å trykke på Cmd+F eller Ctrl+f (avhengig av hvilken type pc du bruker) kommer det opp en ny søkekolonne inne på nettsiden. Her skriver du inn ordet du er på utkikk etter, ordet vil da bli markert nedover teksten og slik finner du fram til det du lette etter. 

3. Ekskludere spesifikke ord fra å komme opp i resultatet 
Flere ganger når vi søker på google opplever vi at det kommer opp resultater som inneholder ting vi ikke ønsker. Dersom vi for eksempel er ute etter en oppskrift på rundstykker finnes det en måte å ekskludere ordet sukker på slik at det ikke vil komme opp resultater som inneholder dette. Slik gjøres det: skrive følgende i søket: rundstykker -sukker. For at dette skal fungere er det viktig å huske på å ikke ha mellomrom mellom minuset og det ekskluderende ordet.
Merk: i noen tilfeller kan det allikevel komme opp innlegg med det ekskluderende ordet, men det vil være av de sponsede innleggene som kan komme i toppen av resultatsiden. 

4. Søke med et bilde
Hvis du kommer over et bilde på internett og er interessert i mer informasjon om bildet kan du gjøre et søk med selve bildet på google. Dette gjøres ved å trykke på kameraet i søkefunksjonen på google, og så laste opp nettadressen til bildet eller laste oppe bildet fra PC-en din dersom du har det lagret. Du vil da få opp nettsider som har brukt dette bildet.

5. Vite om de forskjellige type søkemotorene hos google.
Google tilbyr flere forskjellige typer søk for å tilpasse seg etter det du leter etter. De forskjellige type søkene du kan velge for å se ulike resultater er: alle resultater, bilder, nyheter, maps, videoer, bøker, flyvninger, finans og shopping. Dersom du for eksempel er interessert i å kjøpe et spisebord kan du velge å søke innenfor shopping resultater. Da vil det komme opp bilder av spisebord fra ulike nettsider som selger dette.