dinaengh June 3, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hvis du ønsker at din nettside skal rangere på topp i Google under organiske søk, gjelder det å legge inn en innsats med SEO (søkemotoroptimalisering) Her kommer 5 tips til hvordan du kan rangere høyere på Google.

Hvordan fungerer SEO (søkemotoroptimalisering) ?

SEO handler om synlighet, og å gjøre smarte valg for å kunne havne høyt oppe på søkemotorer. Søkemotoroptimalisering går under organiske søk, som vil si at trafikken til siden din ikke koster deg noe. Søkemotorer har algoritmer som hjelper dem å sortere resultatet for et søk. Google sin algoritme er kalt Page rank, mens små bots scanner nettet konstant for nytt innhold, for å kunne finne det beste. I tillegg kan også søkemotorer nå ta i betraktning brukerens geografiske posisjon.

Bilde fritt til bruk

Velg søkeord med omhu

» Å velge riktige nøkkelord er fundamentet for en velykket SEO-strategi – Håkon Njøten

Din plassering i søkemotorer blir blant annet bestemt ved hvilke søkeord du benytter deg av. Skal du legge en plan for SEO burde det første steget være å undersøke hvilke søkeord du burde bruke. Hvilke ord er det brukerne vil søke etter, og hva er det du ønsker at din side skal dukke opp under? Når det kommer til nøkkelord er det flere ting du må tenke på. Det er viktig at nøkkelordene samsvarer med merkevaren, og at de er relevante for det du faktisk tilbyr. Å velge ord som ikke har veldig stor konkurranse vil også være nyttig, men de må fremdeles ha godt nok volum til at det blir søkt på og er relevant.

Bruk heller litt tid på å lage gode titler, overskrifter og metabeskrivelser for å tydeliggjøre innholdet, enn å plotte inn en haug med ord som ikke er nyttige. Tittelen anses som det viktigste, men metabeskrivelser er også en viktig del av SEO. Dette er teksten under overskriften og nettsteds-adressen som dukker opp under søk. Den gjør det lettere for søkeren å forstå innholdet til siden.

Når du legger en plan for SEO er det også lurt å vurdere hvilke trender som er aktuelle og hvilke temaer du eventuelt kan skrive om. På denne måten kan du spesifisere innholdet på din nettside til å møte kundenes søk enda bedre.

Et flott verktøy for å finne søkeord du kan bruke er answerthepublic.com. Her kan du plotte inn et ord, og få opp hva det er folk vanligvis søker etter i forbindelse med det ordet/setningen. Du kan også bruke Google trends, til å se hvor populære forskjellige søkeord er.

Her kan du se et eksempel der jeg har skrevet inn «Red dress»

Brukervennlighet er viktig

En viktig faktor for å kunne rangere høyt i søkemotorer er siden din og brukervennlighet. For å kunne havne høyt oppe, er det viktig at siden din fungerer som den skal og viser relevant innhold. Har du den beste siden med den beste informasjonen vil det skille seg ut. Her må du tenke på hvor lang tid siden bruker på å laste inn, er den mobilvennlig, fungerer sider som de skal, er det interessant innhold, bruker du bilder, er det lett å navigere på siden din. Om du er usikker på lastetiden til siden din kan du også teste det ved hjelp av Google sin Page Speed Insights.

Innholdet på siden må være relevant

En søkemotor sitt mål er å kunne tilby det mest relevante for det brukeren søker etter. For å kunne gjøre dette scanner den nettet for det mest relevante innholdet til det brukeren søker etter. For eksempel, dersom du driver en frisørsalong som spesialiserer seg på bryllup, vil det være en god ide å velge ord som er relevant med det du tilbyr som: hårfrisyrer, hår til bryllup, bryllups-frisyrer.

Blir du linket til eller omtalt av andre nettsider har du også en større sjanse for å havne høyt opp på rankinglista.

Lagre bilder og URL-er med gjennomtenkte navn

For å gjøre det enda tydeligere for søkemotorene hva det er siden din handler om når botsene crawler over nettet, kan du også inkorporere viktige ord for innholdet i URL-ene til de ulike sidene. En annen ting å tenke på når du skal optimalisere for god SEO, er bruk av bildenavn på siden din. Dersom du har en nettside med mange bilder, vil det beste være å ha navn med relevante nøkkelord på bildene du bruker. Det bør derfor ikke lagres som “image123”, eller lignende.

Analysere og optimalisere

Med verktøy som Google Analytics og Google Serach Console kan du se hvilke sider på nettstedet ditt som gjør det best, og også hvilke sider som presterer dårlig eller om det er noen feil på siden din. Kanskje er det noen tekniske feil, eller kanskje kan det være lurt å endre på innholdet. Du kan også se på hvilke enheter brukerne kommer fra, om det er flest fra mobil, PC, pad og om det oppstår problemer for noen av de ulike enhetene på en spesifikk side. Når du får kartlagt hvordan brukerne navigerer seg gjennom siden din kan du også vurdere hvilke tiltak du kan gjøre, for eksempel om du skal legge til en CTA (Call to action) for en spesifikk handling.

Sider som er SSL-sertifisert vil også bli ansett som tryggere sider. Dette er nettsteds-adresser som begynner med https://, og er viktig for å kunne oppnå en god SEO. Til slutt som nevnt innledningsvis, filtrere også google søkeresultat ut i fra lokasjon. Det vil si at dersom du ønsker å komme høyt opp i Norge, må du ha et .no domene-navn. Innhold for et søkeord i Norge vil med stor sannsynlighet ha et annet resultat i Frankrike.

Kilder:

https://www.sempro.no/nyheter/sokemotoroptimalisering-seo

https://ahrefs.com/blog/google-keyword-planner/

Google Garage sertifisering

Forelesning med Håkon Njøten 13.05.19