Mortensaether januar 9, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Dette er bloggens første ordentlige post og vi har blitt anbefalt av lærerne om å blogge om noe fra forelesningene. Dette er noe jeg tenker er en smart ting å gjøre fordi da får man ikke bare en refleksjon rundt faget, men jeg kan også flette inn mine egne refleksjoner rundt temaet. Den første forelesningen handlet primært om kunstige intelligens og modernisering rundt arbeidslivet. Det burde ikke komme som et sjokk for noen lenger at den digitale verden er framtiden, men det kan derimot sjokkere i hvilken grad det kan påvirke oss.

I løpet av de neste månedene vil mitt fokus for bloggen ligge i å belyse de rent tekniske sidene ved faget. Målet er å kunne gi innblikk i søkemotoroptimalisering og bruken av dataprogrammer for dette, men også gi sentrale temaer som etikk, moral og klima en sentral rolle.

Framtiden er nå

Den første forelesningen ble vi vist et bilde av to personer og ble bedt om vi kunne se noe spesielt ved dem. Det var en kvinne og en mann som så helt alminnelige ut, men da vi ble fortalt at disse menneskene var skapt av en algoritme ble jeg nesten skremt. Det var to helt naturtroe mennesker, med følelser i utrykkene sine. For meg var det et sterkt øyeblikk fordi det beviste for meg hvor avansert en algoritme nå er. Du kan nå bli gitt et gruppefoto uten at noen av personene på bildet eksisterer og du vil aldri gjennomskue det.

Det er nesten som å hoppe inn i en episode av Netflix sin Black Mirror, som er en serie som tar for seg mange aspekter av framtiden som ikke bare føles virkelig, men som allerede begynner å skje(for din egen skyld, hopp over episode 1).

Framtidens arbeidsplass

I denne tiden er det også mange som er redd for at arbeidsplasser skal gå tapt som følge av moderniseringen av arbeidslivet. Et eksempel på dette er hva man ser kan bli matbutikkens framtid. Se for deg at du går inn i en butikk der det eneste du gjør er å ta maten du skal ha og gå igjen. Det er ingen interaksjon med ansatte fordi det er ingen der. Det høres nesten ut som science fiction, men butikker som dette finnes allerede. Kina og Amazon har allerede lansert butikker der en sofistikert AI bruker ansiktsgjenkjenning som registrerer deg og hva du plukker med deg. Totalsummen av innkjøpet blir trukket fra kontoen din idet du forlater butikken uten at du stod i kø. For meg høres dette ut som en drøm som jeg ikke kan vente på skal komme til Norge, men min positive innstilling til dette er enklere en for de som jobber i butikk til vanlig. Det er i Norge ca 300.000 mennesker som jobber daglig innenfor butikk og hvis alle disse menneskene står uten jobb innen de neste 10 årene er det klart man har en utfordring.

På dette tidspunktet er det mange som kan bli urolige fordi det å bli erstattet fullstendig av maskiner er for mange en realitet, men det er ikke første gang dette har skjedd. Mitt tips er for alle å ikke være den moderne tids Luddit. Denne gruppen mennesker så dagens lys under den første industrielle revolusjon da store manuelle vevmaskiner ble erstattet med maskiner. De som jobbet med dette ble naturligvis rasende og samlet store folkemengder som gikk til angrep på fabrikker og ødela maskiner. Denne innstillingen til store forandringer er forståelig siden det er vanskelig å erstatte noe som folk vil si fungerer godt nok fra før.

Hva jobber gjelder i den industrielle revolusjon så endte den opp med å skape flere jobber enn den fjernet, Ludditenes sak ble tilsidesatt og verden er som den vi kjenner idag. Det er også aktuelt og tenke det samme når vi er på vei inn i den 4 industrielle revolusjonen, at det kan komme flere jobber ut av dette enn vi tror. Men det er med en kritisk optimisme jeg mener dette, fordi nye arbeidsplasser vil bli tildelt til de med kunnskap og ferdigheter innenfor den digitale verden. Senere skal vi ta for oss hva jeg tror vil bli den nye tids klasseskille, produksjon og miljø.