Aleksander mars 13, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Den evige jobbsøker i 2018

Du nærmer deg slutten av studietiden og tenker på hva som skal skje videre. Skal du fortsette å studere eller bare søke jobber slik du har gjort i flere måneder uten noe resultat? Du blir ikke kalt inn til jobbintervju fordi du har ikke den erfaringen de leter etter. Du er ikke alene! Det er mange som sliter med samme problem, og aner ikke hva de skal gjøre videre. Men visste du at det faktisk er flere ting du kan gjøre slik at du øker sannsynligheten for rykke frem i køen? I dette innlegget skal jeg dele noe tips og triks som kan brukes for å skaffe deg jobb i 2018. Du trenger nødvendigvis ikke bruke alle, og det er ikke sikkert hele listen er relevant for deg. Men med dagens fokus på synlighet, har jeg stor tro på at dette er oppskriften.

Du kommer langt med å ha interesse og motivasjon for stillingen. Selv om du ikke har mye erfaring å vise til må du huske at det er andre ting som kan spille inn for å vise din interesse. Om du for eksempel skriver en blogg som omhandler det du studerer…

Even Kjørsvik – Academic Work i intervju med Karriestart.no

Hvordan ting har utviklet seg

Det går sakte

I løpet av flere tiår er det ikke mye som har skjedd på jobbsøkerfronten. De fleste søkeprosesser starter med en stillingsannonse på nett, gjerne med en himmelsk forklaring av hva arbeidsgiver krever av deg. Du tar sjansen, leverer CV og en søknad og krysser fingrene for at du blir kalt inn til intervju. Dersom du skulle være så heldig å bli kalt inn til intervju spør de deg videre: «Hva kjennetegner deg som person, har du noen gode og dårlige sider, hva ville du gjort dersom…». Dette er en typisk situasjon som ikke har endret seg på lang tid og som heller ikke får ut det beste av deg.

Men…

Det finnes heldigvis håp! Når Google og Facebook ansetter ser de ikke etter karakterer dine lenger, men heller kognitive og kreative ferdigheter + hvor stor lidenskap du har for det du driver med. Dette kombinert med synlighet vil kanskje danke ut typiske jobbsøknader i fremtiden?

Hvordan får du deg jobb i 2018?

Så hva skal til for å øke sjansene for at du for deg jobb i fremtiden? Her kommer det noen tips som kan sørge for dette. Dette er tips som er hentet fra flere steder på nettet. Tipsene er kanskje ikke like relevante for alle, men kan være nyttig å være klar over.

1. Hvor er du på nettet?

Har du noen gang googlet deg selv? Selvfølgelig har du det! Når jeg googlet meg selv før jeg begynte å blogge var jeg på 6. plass i et Google-søk. Foran meg var det andre personer med likt navn. Ifølge Manpower blir googling av jobbsøkere mer og mer vanlig. Sannsynligheten for at arbeidsgivere googler deg når du søker er derfor stor. På grunn av dette er det viktig at noe av det første som dukker opp bør sette deg i et godt lys. Dette kan du faktisk styre selv.

Har du noe som du ikke ønsker at skal ligge på nettet, kan du ta kontakt med de som har publiserte det eller be slettmeg.no hjelpe deg.

2. Ut av komfortsonen

Ja, jeg vet du har hørt det før. Men det finnes faktisk måter å gjøre dette på som kan passe flere, nemlig blogg. Jeg var svært skeptisk til det å begynne å blogge. Det jeg assosierte med blogg før jeg begynte på digital markedsføring var rosabloggere. Det fine med blogg er at det gir deg en fantastisk mulighet til å vise deg frem. Du kan få vist ferdigheter som ikke alltid er like lett å beskrive på to setninger i jobbsøknad eller på et jobbintervju. Sammen med et enkelt SEO-verktøy kan du sørge for at bloggen dukker opp øverst når en arbeidsgiver søker på navnet ditt. Det var slik jeg gikk fra å være på 6. plassen på søket av meg selv, til å dukke opp på 1. 2 og 3. plass.

Lurer du på hva SEO er, kan du lese mer om det her.

3. Vis deg frem, skill deg ut!

Med bloggen får du en ypperlig mulighet til å skrive om det du synes er interessant. Du får vist hva du brenner for og hvilken kunnskap du sitter med. Denne måten å drive med selvpublisering på kan faktisk hjelpe til dersom du ikke har den «typiske» erfaringen som arbeidsgivere ser etter.

Har du skrevet noe du mener er bra og flere burde få med seg er det bare en ting å gjøre: få det ut i verden! Er det ikke utrolig dumt at du bruker flere timer med blod, svette og tårer på en eksamensoppgave, for så og levere den anonymt til en sensor? Det er flere der ute som er interessert i hva du driver med.

Jeg har redigert og lagt ut flere av oppgavene mine fra studiet mitt som blogginnlegg, du kan sjekke dem ut her.

4. Sosialt oppdatert

Hold alle dine sosiale kanaler oppdatert. Gå igjennom alt som er synlig på Facebook og Twitter og fjern eller skjul det som kan virke uproft. Lær deg triks for hvordan du kan få mest mulig nytte ut av LinkedIn og tenk igjennom hvordan du vil at en mulig arbeidsgiver skal få et inntrykk av deg.

5. Grip mulighetene

Når du får en mulighet, ta sjansen og hopp i det. Det er mye bedre å se tilbake og vite at du hvert fall prøvde enn å lure på hva som kunne ha skjedd dersom du hadde gjort det. Selv om det kanskje ikke går din vei, blir du en erfaring klokere og kan ta med deg det videre i livet.

6. Ta online sertifiseringer

Dette er en trend som enda ikke har fått helt fotfeste i Norge. I andre deler av verden er dette stort, veldig stort. Såpass stort at både Harvard og andre skoler har laget kurs som du kan ta online og få sertifiseringer. Google har også veldig gode kurs, det samme har Facebook. Alt fra Google Digital Garage til Facebook Blueprint hvor du lærer om digital markedsføring. Disse kursene er ofte gratis og du får et bevis som du kan legge til Linkedin-profilen din. Det finnes et hav av kurs der ute, alt fra hundeterapi- til malerkurs.

7. Øvelse gjør mester

Dette gjelder stort sett alt du gjør i en jobbsøkerprosess, fra det å skrive søknader og CV, til det å være på jobbintervju. Du får god trening i alt som trengs, og det er ikke dumt å spørre om det er noe man kan gjøre annerledes. Får du ikke jobben så må du ikke tenke på det som et nederlag, men mer som en god øvelse.

 

Og til slutt

Husk at det er aldri for sent å begynne med hverken blogging, sertifiseringer eller oppussing av din sosiale medier. Kursene kan du ta når som helst, det handler bare om prioriteringer. Og har du ikke startet enda, kan du skaffe deg et konkurransefortrinn når disse tingene virkelig blir viktig i fremtiden. 

Lykke til!

 

/ Aleksander

 

 

Kilder: http://stammen.no/blogging/slik-far-studenter-jobb-i-2015-2

https://www.medier24.no/artikler/har-bachelor-mastergrad-og-naermer-meg-100-jobbsoknader-kan-jeg-ogsa-fa-bli-en-del-av-voksenlivet/361647

https://karrierestart.no/jobbsokerskolen/545-hvordan-finne-jobb-etter-studiene

https://karrierestart.no/jobbintervju/254-jobbintervju-arbeidsgiveren-googler-deg-pa-forhand

https://kampanje.com/archive/pr/2014/09/derfor-bor-alle-studenter-blogge/

https://e24.no/betalt-innhold/bak-tallene/skal-du-soeke-jobb-i-2018-her-er-fem-tips-for-aa-lykkes/24215275

http://www.arbeidsom.no/jobbtips/mangler-du-relevant-jobberfaring-fortvil-ikke/

 

The post 7 tips for hvordan du kan skaffe deg jobb i 2018 appeared first on Aleksander Ueland.