AndreaLorentzen april 27, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Nå har vi temaet “Digital markedsføring”. Her skal vi blant annet opprette og drive en vellfungerende nettbutikk. Vi fikk høre om historien til Ole Olsen og Marius Schaffere. De hadde akkurat det samme opplegget med å opprette en nettbutikk, som var og er relevant til eksamen. Ole, Marius og en kompis til startet nettbutikken Brisen. Nettbutikken deres startet med å oppfylle kravene som var satt og relevant til eksamen. Etter eksamen fortsatte de med nettbutikken, startet et AS og driver nettbutikken den dag i dag.

Bilde hetet fra https://brisenshop.no

Konseptet deres er Brisen er et jovialt og avslappet klesmerket med fokus på et ukomplisert design. Den første dagen hadde de en omsetting på 5 142kr og besøket deres kom blant annet fra Google Analytics. De brukte influencere og Facebook Business Manager, for å promotere nettbutikken og prøve å fange opp potensielle besøkende. De brukte OKR for å sette opp hvordan de på en enkel måte skal styre bedriften. OKR står for Objective Key Results og er et system for gjennomføring. Disse guttene klarte, ved hjelp av de den lærdom de fikk fra forelesninger, å starte en vellfungerende nettbutikk på 30 dager.

Det jeg tar med meg videre av det de har tipset om er;

 • Lag en plan
  Hva ønsker du å selge? Hva skal nettbutikken hete? Man burde ha en klar visjon på hva du ønsker nettbutikken din skal oppnå. Hva må du gjøre for å selge produktene du har valgt, og hvordan skal du anskaffe de?
 • Sett deg mål og OKR
  Dette er en av eksamensoppgavene å lage OKR (..jeg nevner mer om OKR lengre ned i innlegget.)
 • Skaff domene og bygg nettsiden
  Designe og utforme nettbutikken, layouten burde passe til flere enheter.
 • Prøv å gjennomføre på en god måte
  Selv om det å starte er en nettbutikk er en eksamensoppgave, er det gøy om man velger å gjennomføre på en god måte.
 • Undersøk mye
  Bruk den informasjonen som blir udelt i forelesningene, men også søk og undersøk mye via google.

Hva er OKR og hvorfor er dette viktig?
Som nevnt i starten av innlegget har vi blitt introdusert for OKR som er et system for gjennomføring. Det står for Objective Key Results. Det er et enkelt styresett for bedrifter som benyttes for å sette høye mål, sikre kontinuerlig fremdrift og holde fokus på de viktigste aktivitetene til enhver tid (Inevo)

OKR deles inn i to spørsmål som virksomheten burde svare på i alle ledd i hvert kvartal:

 • Objective – Hva er målet ditt?
 • Key Results – Hvordan skal du oppnå målet?

Ved å svare på disse spørsmål i alle ledd i virksomheten, blir fokuset i virksomheten riktig.

“Talentfulle og engasjerte mennesker ønsker å jobbe i organisasjoner der deres personlige mål samsvarer godt med bedriftens verdier og mål. Talentfulle mennesker liker å sette høye mål og bli målt på fremdriften. Organisasjoner som blir vant til å sette høye mål og jobbe hardt for å oppnå målene skaper suksesshistorier!”(Inevo)

Det å starte en nettbutikk er å gå utenfor komfortsonen min, dert surrer mange tanker og kan i starten virke litt “umulig”. Det virker krevende, men samtidig er det spennende og veldig gøy hvis man får det til. Når jeg fikk høre historien til Ole og Marius, ble jeg mer motivert til å virkelig gjennomføre oppgavene med å opprette en velfungerende nettbutikk. Det er gøy å se at de, som meg, fikk denne oppgaven som en del av eksamen, men i dag fortsette å drive nettbutikken

.. Så for å ta opp overskriften min “Å gå fra vi må, til vi vil”, er dette noe jeg ønsker skal være resultatet av å starte denne nettbutikken. For det er noe vi må gjøre på grunn av eksamen, da nettbutikken ikke trenger å være noe mer enn å kun eksistere. Så ønsker jeg, at nettbutikken jeg og min gruppe starter skal være velfungerende og kanskje til og med selge produkter. Så dette er noe jeg ser frem til å jobbe videre med.

Takk til Karl Philip Lund, Marius Schafferer og Ola Olsen for et spennende og inspirerende forelesning!

Kilder:
Inevo
Brisenshop.no