idagarder april 27, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi har nå startet på en ny del av kurset DIG2013 og skal i denne delen starte vår egen nettbutikk. Dette har vi visst om under hele kurset og jeg har tenkt at jeg gruer meg til denne oppgaven da det virker vanskelig å gjennomføre. Nå som vi har startet kurset virker det mer spennende og mer gjennomførbart enn før første forelesning. I denne delen av kurset har vi Karl Philip Lund som hoved-foreleser. Vi har imidlertid allerede i kurset hatt flere gjesteforelesere i tillegg.

Brisenshop.no

I første forelesning hadde vi to studenter fra fjordårets kull som fortale oss om deres historie med oppstart og drift av nettbutikk. Guttene Ola Bjørnes Olsen og Marius Schafferer er 2 av tre som var med å starte klesmerket brisen. Disse to tok oss gjennom det å lage nettbutikk fra A-Å og ga oss tips og triks til metoder å bruke, hva som bør gjøres og generelt forklarte oss om hvordan det fungerer å lage en nettbutikk. Deres nettbutikk brisen gikk over alle forventninger og fikk en god del salg på siden sin.

Brisen startet opp sin nettbutikk uten tro på at den skulle gå så bra som den endte med å gjøre. De var, som meg, i tvil når det gjaldt nettbutikk og fikk seg en positiv overraskelse når det begynte å bli salg fra andre enn venner og familie og til og med forespørsel fra en “mikro influencer” om de ønsket å samarbeide med han.

brisenshop.no

Til slutt endte guttene med å tjene og selge mye mer enn forventet på nettbutikken, og butikken er enda åpen den dag i dag. De har til og med gjort den om til et AS selv etter eksamenstiden er over. Å få til noe så stort fra noe som startet som en obligatorisk skoleoppgave, er en inspirasjon og motivasjon for oss som skal gjøre dette i år.

Når det gjelder hva vi lærte av brisen var det mye nyttig. Mye i hvert fall ikke jeg hadde tenkt på at er nødvendig når man starter en nettbutikk. De forklarte blant annet om hvordan de koblet opp nettsiden mot nyhetsbrev og mail-innsamling. Dette er nyttig for at man skal samle opp kunder før nettsiden er klar for salg. Ved å samle inn mailer får man også en indikasjon på at det faktisk er noen som har interesse i det man selger.

pixabay.com

Noe annet de forklarte oss er hvilke fordeler og ulemper det finnes med de forskjellige tjenestene man kan bruke for å lage nettbutikk. Vi ble presentert for shopify og woocommerce som gode alternativer. De ga oss da tips om å benytte førstnevnte på bakgrunn at det er enkelt for nybegynner og at vi får det av skolen uten tidsbegrensning. Guttene selv hadde også tatt i bruk shopify. De viste oss også noen leverandører som drev med blant annet mail-innsamling og andre ting man behøver på en nettside og forklarte hvorfor og hvordan man bruker ulike tillegg til shopify. Til slutt forklarte de oss om betalingsmuligheter og hvilke som er enkle å bruke. De presiserte da at vanlig betaling som kort er enkelt å få til, men bruk av vipps er mer komplisert da man må ha et mellomledd som ikke er enkelt å koble til begge parter. Dette er nyttig informasjon å vite slik at man slipper å bruke unødvendig tid på å prøve å få til dette selv.

Takk til gjesteforeleserne!

Til slutt bør det nevnes at å ha gjesteforelesere som tar seg tid til å forelese for oss om temaet er svært nyttig for oss studenter. Når det er noen som har vært gjennom det samme selv, og ikke virker som en utenforstående proff i temaet er det enklere å få motivasjon og tro på at dette skal vi også klare. Det gir også motivasjon å se at de selv etter eksamensperioden holder butikken åpen og fremdeles syntes dette er interresant å holde på med. Det virker også som sagt ikke like håpløst lengre når man ser at andre har fått det til, og får forklart en rekke ting på en enkel måte slik at man skal forstå det enkelt. Etter første forelesning har jeg fått troen på at dette skal vi klare og at det blir gøy og spennende å holde på med nettbutikk.

Kilder

https://www.linkedin.com/in/philiplund/?originalSubdomain=no
https://www.olaolsen.no/
https://www.linkedin.com/in/marius-schafferer-731a6214a/?originalSubdomain=no
https://brisenshop.no/
https://woocommerce.com/
https://www.shopify.com/free-trial?&term=shopify&Network=Search&SiteTarget=&mt=e&adid=247215662390&adpos=&CampaignId=1045716904&branded_enterprise=1&BOID=brand&gclid=Cj0KCQjwhZr1BRCLARIsALjRVQN3l6CG9IJ0p5agMaN4rCC5FeCyL9v01pCE5nGbPh85h7Yg3e1DprUaAknVEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Kilder til bildene:

https://pixabay.com/
https://brisenshop.no/