Minityret mai 18, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Definisjon

Hvis du lurer på hva digital markedsføring er, er det annonsering som flyttes gjennom digitale kanaler. Kanaler som sosiale medier, mobile applikasjoner, e-post, nettapplikasjoner, søkemotorer, nettsteder eller hva som er den første digitale kanalen.

Digital markedsføring er ingen form for markedsføring av produkter eller tjenester som involverte elektroniske enheter.

Det er grunn til å eksistere det i flere tiår, og hvorfor det ikke er nødvendig å ha noe med innholdsmarkedsføring, Google-annonser, sosiale medier å gjøre.

Her er det viktig å poengtere at digital markedsføring, ikke kun foregår over nettbaserte medier. Flere selskaper tar i bruk ulike medier som hjelper med å nå ut til kundene, utenfor de nettbaserte grensene. Dette er i form av TV, radio, mobil og forbedret digital markedsføring. Mobil bruk er noe som har ekspandert seg kraftig de siste årene, og teknologien og bruken av dette vil bare vokse fremover. Derfor er det viktig at selskaper benytter seg av disse utviklingene, slik at de kan nå ut til flest mulig.

Hvorfor digital markedsføring?

I teksten til Neil Patel, forklarer han hvordan han opplevde en “billboard” krig mellom BMW og Audi. Dette var konkurranse om å lage den største og beste reklamen i form av et reklameskilt. I senere år, er det det færre lokale som tar seg til rett innenfor dette bildet. Vi ser i dag hos firmaer som Facebook og Google, trekker til mange flere firmaer enn andre konkurrerende tradisjonsale medieselskap. Dette er fordi i sosiale medier og andre plattformer på nettet, besitter og mye større potensielle kunder. Som Patel gaffeltruck, de “kontrollerer flere øyne”.

Gjennom flere “skjulte” hjelpemidler, spesialiseres reklamen du får gjennom å analysere dine egne søk og interesser du deler på internett. Derfor blir dine søk, mer spesialisert i forhold til deg som person. Du vil derfor få opp reklame som i utgangspunktet interesserer deg, eller som er en gjenstand/tjeneste du tidligere har søkt etter. Derfor slipper du mye uinteressant reklame, og firmaene som tar seg i bruk av slik reklame, opplever større vekst av kundenettverket sitt.

Vi kan dele digital markedsføring inn i to forskjellige type kanaler, vi har nettbasert markedsføring og offline markedsføring. Innenfor nettbasert markedsføring har vi forskjellige kanaler som deles inn i flere kategorier. Hennes er mening å få en fullstendig oversikt over de forskjellige mulighetene som har for å drive nettbasert markedsføring.

De 7 store kategoriene for nettbasert markedsføring er:

  • Søkemotoroptimalisering (SEO)
  • Søkemotormarkedsføring (SEM)
  • Innholdsmarkedsføring
  • Markedsføring av sosiale medier (SMM)
  • Betal-per-klikk-annonsering (PPC)
  • Tilknyttet markedsføring
  • Epost markedsføring

Patel går videre, med å forklare hvordan de ulike offline markedsførings kanalene fungerer. Han deler disse inn i fire forskjellige. Først og fremst har vi “forbedret offline markedsføring”. Dette går ut på at det brukes elektroniske hjelpemidler, men at dette foregår uten noen form for nettbasert hjelp. Eksempelet han bruker her, er for eksempel hjelp med bestilling av mat på en mobil eller på en Ipad. I Oslo er det blant annet en restaurant som heter Pincho Nation, hvor du bestiller mat og drikke over telefonen din, og mottar en melding når maten er klar. Foruten nedlastning av en app, foregår dette uten noen nettbasert tilkobling.

Videre har vi radio markedsføring. Dette forklares veldig godt av seg selv, men dette er da markedsføring som foregår over radiokanaler. Mellom ulike “pauser” i radioprogrammer er det ofte en inndelt reklame, denne bærer ofte et preg av at man sitter i en bil. For eksempel husker jeg godt fra da jeg var liten, og satt i bilen på vei til hytta, og det deretter fosser inn reklamer om ulike tilbud på ulike bensinstasjoner og lignende.

Videre har vi TV markedsføring. Igjen forklares dette seg selv, men dette er da i form av reklame som kommer på TV. Dette er en form for reklame som har eksistert i mange år, og blir fremdeles hyppig brukt, selv om flere nettbaserte medier har tatt over mye av kundenettverket. Forskjellen her, er at mange av disse reklamene er ikke spesifisert for personen som ser på TV, annet enn at det ofte blir vist forskjellig type reklame på forskjellige kanaler. Også at det blir vist forskjellig type reklame til forskjellig tider på døgnet.

Helt til slutt har vi mobil markedsføring. Dette er markedsføring som forekommer over mobilen. Dette i form av meldinger eller oppringninger. Flere ulike spillselskaper benytter seg av disse hjelpemidlene. Blant annet ringer de opp kunder for å fortelle dem om en kjempe deal, de kan få dersom de setter inn så, så mye eller spiller for så, så mye. Deretter går det via meldinger, hvor det sendes fristende tilbud på spill du “ikke kan tape på”. Dette er en form for offline markedsføring som er i stor vekst. Det er mange selskaper, blant annet mat leverandører. som tar i bruk denne form av reklame, ved å sende tilbud og kuponger til sine kunder. Dette for å nå ut til flest mulig, og via et hjelpemiddel som de aller fleste besitter, nemlig smarttelefonen.

Konklusjon

Internett er langt ifra det eneste stedet for markedsførere å samle suksess, selv i dag. Det er flere hjelpemidler å finne på ulike offline markedsførings kanaler.

Ingen har selvfølgelig mulighet til å gå glipp av de utallige mulighetene man finner på nettet, og til slutt vil enhver markedsfører måtte mestre markedsføring på nettet.

Men å bruke noen av disse offline markedsførings taktikkene kan hjelpe deg med å ikke legge alle eggene dine i en kurv og diversifisere ledende generasjon utover sosiale medier, innholdmarkedsføring og lignende.

Samtidig er det viktig å følge markedstrender, hvor enn de går.