pernilleskei February 6, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I denne digitaliserte verdenen bruker vi ofte digitale plattformer. Noen ganger kan man legge merke til rare og upraktiske løsninger, mens andre ganger tenker man ikke en gang over hvor raskt og enkelt man fikk utført et kjøp før man er ferdig. En god tjenesteplattform kan gjøre opplevelsen bedre for både kunder, ansatte og interessenter.

En digital plattform består ofte av flere komponenter; En motor som inntar data, en transaksjonsmotor for å utføre oppgaver eller regelbaserte aktiviteter, en analytisk motor, en kunstig intelligent motor, En API (Application programming interface) som lar plattformen snakke andre programvarer, og verktøy som overvåker lovens overholdelse. En digital plattform er mer datadrevet enn prosessdrevet, og bruker ofte noe kalt en «end-to-end» som beskriver en prosess som tar et system eller en tjeneste fra begynnelse til slutt og leverer en helt funksjonell løsning uten å trenge noe fra en tredjepart.

Transaksjonskostnader

Når man bruker en plattformtjeneste må man gjennom en rekke transaksjonskostnader. Det betyr ikke kostnader som i «betale penger», men hvor mye tid en person bruker på alle stegene knyttet til det å gjennomføre et kjøp. Det mest positive for begge parter er at det tar kort tid slik at kunden ikke ombestemmer seg på veien. Derfor er det målet for de fleste digitale plattformer å ha lave transaksjonskostnader, og man ser alltid etter måter å senke de på. Man kan dele transaksjonskostnader opp i 6 underkategorier som er mer spesifikke.

Et eksempel på en digital plattform som har akkumulert mye oppmerksomhet de siste årene er Airbnb. I likhet med appen Über er det ingen større selskaper som «eier» dem, som betyr at aktørene (vert og gjest) kommuniserer med hverandre uten mye hjelp fra tjenesteyteren (Airbnb og Über), sett bort i fra at selve plattformen er verktøyt de tilbyr for å gjøre det enklere og mer oversiktlig.

Hvordan Airbnb senker sine transaksjonskostnader

Søkekostnader:

Søkekostnader handler om å finne frem til de mest aktuelle alternativene.

Airbnb tilbyr tjenester i tre ulike kategorier, «opphold», «opplevelser»
og «eventyr». Hvis man klikker seg inn på en av disse får man automatisk opp de
mest populære attraksjonene/tjenestene som de finner i nærheten av deg. Videre
kan man spesifisere ved å velge en verdensdel som også viser deg noe av det
fineste de har å tilby.

Hvis man velger søkefunksjonen eller spesifiserer hvor en ønsker å reise vil man kunne ta i bruk et kart som gir et mer visuelt overblikk over hvor de spesifikke tjenestene holder til. Man kan også legge på filtre i søket, som for eksempel dato, antall gjester, pris, mat og drikke, språk som tilbys, og mye mer.

Informasjonskostnader:

Informasjonskostnader handler om å skaffe seg aktuell og
detaljert informasjon om de ulike alternativene

Det er opp til tjenesteyterne hvor detaljert de ønsker å informere om stedet de leier ut/opplevelsen de tilbyr. De er pliktige til å opplyse om hva som er inkludert, men de må selv prøve å selge det inn med en appellerende tekst og fine bilder. Tidligere anmeldelser er også en stor del av profilen til verten, og det er ikke mulig å skjule de som er «dårlige». Potensielle gjester får altså både partisk og upartisk informasjon når de skal velge.

Forhandlingskostnader:

Forhandlingskostnader viser oss hvilke leveransevilkår man
må forholde seg til, og oppstår når man skal forhandle pris, leveranse og
tidspunkt.

Tjenesteyterne bestemmer selv prisen på enheten de leier ut/tjenesten de tilbyr. Det mange kanskje ikke vet er at utleiere har muligheten til å gi 20% rabatt. For å gjøre dette må man heller ta kontakt med utleieren i stedet for å booke, og deretter komme i kontakt med dem. Dette kan være mer aktuelt hvis det blir booket i siste liten, eller om man planlegger en lenger reise. Samtidig må man huske at tid er penger, og det kan være mer gunstig å booke på den vanlige måten.

Beslutningskostnader:

Beslutningskostnader er når man har funnet potensielle
alternativer, og man må ta en endelig beslutning for om man ønsker å gjennomføre
kjøpet.

Hvis man planlegger en tur til en større by har man mest sannsynlig svært mange alternativer å velge mellom. De tidligere nevnte filtrene som man kan bruke i søkefunksjonene gjør at man raskere kommer frem til en beslutning.

Evalueringskostnader:

Evalueringskostnader kommer frem i det man får se
produktet/tjenesten, og man må vurdere hvorvidt man er fornøyd.

Når man har kommet frem til destinasjonen og får se/oppleve det man har leid evaluerer man om det står til forventningene. Var tjenesten slik som det var forklart og avbildet? Skal man i så fall ta i bruk vurderingssystemet og legge igjen en negativ anmeldelse for å advare potensielle fremtidige gjester?

Tvangskostnader:

Tvangskostnader oppstår hvis man må bruke ressurser på å endre
handelen, heve den, eller forhandle fram en kompensasjon for mangler ved varen.

Hvis man ikke er fornøyd med tjenesten man har leid kan man
klage til Airbnb. De vil med en gang anbefale deg å kontakte verten, fordi det
er h*n som må refundere pengene. Siden Airbnb er et globalt selskap må man
holde seg til deres regler, med det er ingen lov som beskytter deg hvis et
problem skulle oppstå.. Man er kvalifisert til å få tilbakebetalt en del av/hele
beløpet hvis:

  • Du ikke kommer deg inn i stedet du har leid.
  • Annonsen viste en feilaktig fremstilling av enheten.
  • Stedet er møkkete eller utrygt.
  • Det ikke ble formidlet i annonsen at et dyr bor der.

Airbnb har et vurderingssystem som hjelper de som skal ta i bruk tjenesten neste gang får en anelse om hvordan standarden er, og om verten er pålitelig. Dette er med på å senke beslutnings, evaluerings og tvangskostnadene drastisk. Selv om verten selv er den som gir informasjonen om stedet, kan tidligere besøkende validere eller avkrefte om forholdene er som lovet. For å sikre at gjestene oppfører seg anstendig mens de er på besøk kan også verten legge igjen en anmeldelse på hvordan de var å ha på «besøk». Slik åpenhet og gjennomsiktighet senker transaksjonskostnadene fordi man hele tiden kan se alt. Å skjule de negative tingene er ikke fordelaktig for noen av partene. Flere ærlige anmeldelser bidrar til å senke informasjons, beslutnings, og søkekostnadene. Samtidig «tvinger» det til økt kvalitet for alle involvert fordi man vil unngå at man ser dårlig ut på sin profil.

Kilder:

https://www.wisebread.com/what-to-do-about-a-terrible-airbnb-stay

https://enterprisersproject.com/article/2018/12/what-digital-platform

https://www.investopedia.com/terms/e/end-to-end.asp

https://www.whereverwriter.com/airbnb-tips-save-money/