Victor From januar 15, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Delingsøkonomi er nå mer populært enn det noen gang har vært og det vil det fortsette med. Airbnb er løsningen på et trygt og velfunksjonert hjem fra en weekendtur til én måneds opphold og med Uber vil du komme deg hjem trygt for en rimeligere penge. Med andre ord så er delingsøkonomi bredt og spennende.

Delingsøkonomi før og nå.

«Før datamaskinens tid ble de fleste avtaler ledsaget av eller annen form for dokumentasjon. For å gjøre handel mer rasjonelt, ble det utviklet rutiner med tilhørende dokumenter når vi skulle bestille vare, for å bekrefte at bestillingen var mottatt, for dokumentasjon på at varene var sendt, for kvittering ved mottak og ikke minst faktura og kvittering for at det var betalt. Det var med andre ord knyttet mange operasjoner og store transaksjonskostnader til tradisjonell industriell produksjon og gande. Årsaken til denne grundige dokumentasjonen var at vi ikke stolte på hverandre i utgangspunktet. Manglende tillit ble erstattet av kontrakter.» Ett avsnitt tatt ut fra boken «Det friksjonsfrie samfunn» av Arne Krokan.

Når vi skal snakke om delingsøkonomi så er det satt stort press på transaksjoner og tillit, transaksjoner er ikke bare sendte penger. Transaksjoner handler også om det å finne hotellrommet/leiligheten, det å få betalt, det å undersøke de som leier ut hotellet/leiligheten om de er ordentlig folk osv. Det andre som må til er tillit, eksempel. Hvis jeg får tilsendt en sjåfør fra uber, så er det ikke på grunn av at jeg stoler på uber, men jeg stoler på alle dem andre som har brukt den sjåføren jeg har bestilt før. Eksempler er tatt ut ifra videoen under og om du vil vite mer om delingsøkonomi anbefaler jeg sterkt videoen.

 Airbnb’s vekst og konsekvenser.

I en artikkel fra NHO reiseliv sier Administrerende direktør i NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold dette. «Airbnb er trolig verdens største hotellkjede. I danmark er kapasiteten nå større enn 100 prosent av hotellene, på Island har de 50 prosent av kapasiteten til hotellene, og det samme er i ferd med å skje i Norge.»

Airbnb gir deg akkurat de samme mulighetene for å oppleve det byen du besøker har å tilby, Du vil føle deg velkommen som i et nytt hjem og det er ekstremt enkelt å bestille. Airbnb.no er en ganske enkel nettside og forholde seg til, det ligner ganske mye på når du bestiller hotellrom. Du kan filtrere som du vil med å se hvem som er høyest ratet, prisklassen du ønsker og hvor mange personer dere er o.l.

Airbnb fungerer som tripadvisor for hoteller. På tripadvisor kan man se hva andre tenker om hvordan oppholdet og servicen på hotellet er ved å gi dem stjerner i et system der 1 stjerne er dårligst og 5 stjerner er best, i tillegg kan man legge igjen en kommentar. Det hjelper mye for andre som har tenkt seg til samme destinasjon og for hotellet med tanke på tilbakemeldinger og forbedringer.

Ved å gi ut sin egen leilighet til fremmede, så handler det mye om tillit og respekt. Med at den ene parten er ærlig ovenfor den andre. Ett eksempel vil være at utleier sier ifra om det er noe galt med vannet eller at vifta over komfyren ikke fungerer helt som den skal. Samtidig bør leietaker si hva han skal bruke leiligheten/rommet til for at utleier stoler på denne fremmede samt viser tillit. Det har kommet flere saker der leietaker har rasert leiligheten/rommet som er utleid og alt har havnet på fanget til utleier ved at leietaker har forsvunnet. Disse sakene vil oppvekke deg:

Som forståelig er de rasende og frustrert over saken der de har kommet hjem til dette og aner ingen fryd og fare. Innenfor hver og en sak har de snakket negativt om omtalen rundt responsen av Airbnb og de føler at de har blitt lurt av dem. Airbnb kan se ut som de har oversett hele greia helt til de får media omslag over seg og vet at de må respondere.

Det blir spennende å se om Airbnb tar helt av i Norge og oppnår det samme som har skjedd i Danmark de neste årene.