Christian Frederik Brestrup februar 4, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Ordet algoritme opptrer hyppigere og hyppigere jo mer du setter deg inn i hvordan moderne digitale oppfinnelser fungerer, samt hvordan det stadig blir utviklet nye former for kunstig intelligens. Hvordan blir disse duppedingsene smartere og smartere? Svaret er algoritmer. Det er sannsynligvis ett ord de fleste idag har hørt og kanskje bruker, men jeg vil tro at de aller fleste, meg selv inkludert, ikke har full forståelse for hva fenomenet er. Derfor skal jeg prøve å forklare deg gjennom et hverdagslig språk i dette innlegget nettop hva det er, slik at hvem som helst kan få en enkel forståelse av begrepet!

En algoritme er en steg-for-steg detaljert fremgangsmåte for å løse en oppgave. Forestill deg en algoritme fra det virkelige liv, f.eks når du skal kle på deg om morgenen. Etter dusjen vil du vel starte med å ta på deg undertøyet, og deretter bukse før ytterjake slik at jakka ikke går ned i buksa. Dette er på ett sett og vis en algoritme, hvordan du løser en spesifikk oppgave for å gjøre det perfekt. På samme måte utfører maskinene og programmene en oppgave, steg for steg og til slutt er det en fullkommen oppgave utført. Dette kan også gjøres om til kunstig intelligens hvor man lærer den kunstige intelligensen mer og mer om samhandling slik at de utvikler seg og gjør steg for steg riktig i samhandling med omverden og utførelse av gitte oppgaver. Ett annet enkelt eksempel på en algoritme er matlaging. Skal du bake en kake er det viktig at man følger punkt for punkt og tilsetter de riktige ingrediensene til riktig tid, ellers blir sluttproduktet feil.

Algoritmer idag som man snakker om idag utfører matematiske kalkulasjoner, prosesserer data og lignende. Algoritmene blir bare mer og mer avansert slik at de løser mer avanserte oppgaver enn tidligere. Algoritmer er med på å tilpasse hvordan reklame du mottar på nett, hvilke filmer du blir anbefalt på netflix osv, dette fordi at du har sett på en vare på nett som relaterer til reklamen du mottar, steg for steg da forstår algoritmen at denne reklamen er den som vil funke best på deg.