kengelund februar 7, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Algoritmer er et svært sentralt ord når det kommer til digitalisering. Men hva er egentlig en algoritme? Personlig visste jeg lite om algoritmer da jeg startet dette kurset – og jeg vil heller ikke kalle meg en ekspert den dag i dag – men interresant er det.

På mange måter er en algoritme datamaskinens bruksanvisning. Det er altså algoritmen som bestemmer hvordan datamaskinen skal utføre sin oppgave.

Det finnes mange forskjellige typer algoritmer. Noen algoritmer er laget for å tilpasse annonser basert på hva du har trykket deg inn på tidligere, som for eksempel hvis du ser på en bestemt genser på en nettside – er det stor sjanse for at den samme genseren vil dukke opp i feeden din på Facebook. Slik teknologi har kallenavnet cookies – og denne typen algoritmer brukes av de fleste store nettsider den dag i dag. Andre algoritmer er laget for å lære datamaskiner å spille spill – som for eksempel sjakk. Andre algoritmer brukes i utviklingen av kunstig intelligens – og jo mer komplekse algoritmene er – jo smartere er datamaskinen.

Algoritmer er med andre ord svært sentralt innenfor den digitale verden – og det blir spennende å se hvordan algoritmer og teknologi utvikler seg i fremtiden.