Jonas Kongelf februar 5, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Algoritmer er et ord som ofte blir nevnt i sammenheng med digitalisering, og hvordan ting fungerer i den digitale verden. Et ord kanskje ikke alle heller har så stor forståelse for hva egentlig betyr? Jeg opplevde dette selv da jeg begynte med digital markedsføring, og visste sånn cirka hva en algoritme var, men ikke helt hvordan det funket og hva det faktisk viser seg å være.

Algoritmer er enkelt sagt en oppskrift på hvordan datamaskinen skal utføre en oppgave, litt som en kakeoppskrift. Du følger instruksene i en bestemt rekkefølge. Algoritmer bestemmer hva som dukker opp på sosiale medier eller hva slags reklame du får opp på for eksempel Facebook. Disse algoritmene brukes til å sortere større mengder med informasjon. Google for eksempel, har en algoritme som finner og sorterer informasjon til det du leter/søker etter.

Du har kanskje sett på et par sko på Zalando, og så logget inn på Facebook og sett en reklame for akkurat de samme skoene? Besøker du en nettside vil det bli registrert at du er på denne siden, og sporingen vil bli brukt i en algoritme. Denne type teknologi kalles «cookies». Informasjonen som blir hentet herfra kalles for Big Data, noe de aller fleste firmaene bruker for å skreddersy reklame rettet til deg. Det betyr at Google for eksempel, bruker informasjonen fra dine nettsøk til å skreddersy reklamene som dukker opp på de forskjellige sidene du besøker på internettet.

Algoritmer brukes altså til alt og ingenting. Det er en oppskrift for hvordan en oppgave skal løses, og det brukes til å markedsføre for akkurat de produktene brukeren vil ha. Disse algoritmene blir også mer og mer avanserte, og kan løse mer avanserte oppgaver enn hva den kunne tidligere.