Marked123 March 19, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

For Amazon startet det hele i garasjen til Jeff Bezos fordi han hadde hørt at Apple startet i en garasje og ville starte på samme måte selv. Han startet Amazon som en ren bokhandel på nett. Dette utviklet seg, og er nå en av de største nettforhandlerne vi kan tenke oss, alt fra bøker, musikk, videoer, markedsplass, affiliate-nettverk, webstore osv. Amazon sin forretningsmodell består av alle disse.

Amazon var forberedt fra starten av at det ville gå lang tid før de begynte å tjene penger.
De var derfor avhengig av investorenes tillit både til organisasjonen og forretningsmodellene. Med store investeringer trengte de mange kunder, og veldig mye penger ble lagt i tradisjonell markedsføring. Det var ikke før i 2002 at Amazon faktisk greide å skape et overskudd.

Amazon startet etterhvert med salg av musikk, videoer, DVD, leker, smykker osv. De ble mer enn bare en bokhandel, de ble et handelshus. Med sine lave priser og effektive distribusjon, utfordret de derfor aktører innen mange bransjer. Amazon lanserte også i 2001 en markedsplass. Dette innebærer at privatpersoner kunne bruke systemene til å selge brukte bøker og andre artikler. Bøkene befant seg hjemme hos personer, men registeret var koblet til Amazons katalog.
Men er det så bra som de skal ha det til? På lifestoogood blir det skrevet om en person som skulle selge en bok på Amazon. Boken ble solgt fort, og for over prisen av det han betalte for ny. Etter å ha gått gjennom mailen fra Amazon finner han ut at de tok ca. 90% av salgssummen, og han fikk kun 10%. Mange klarer å tjene penger på dette, men det skal mange bøker til før man faktisk tjener mye. Hvis ikke du har veldig sjeldne bøker som er vanskelig å få tak i – da kan man tjene mer penger på det.

url.png
Bilde: thenextweb.com

Amazon var først til å etablere affiliate-nettverk. På adrecord sine nettsider beskriver de dette som at folk hjelper Amazon med å markedsføre produkter på sine nettsider, og får en liten prosent av kjøpesummen brukere kjøper.

I følge Amazon hadde de i 2007 ca. 900 000 affiliates over hele verden, og 40% av salget kom fra disse. Dette er en vinn-vinn situasjon for alle parter, der både Amazon og affiliatene tjener penger, og kunder blir fornøyd med å ha funnet et produkt de har lett etter.
Hvis folk ikke vil dette, kan de bruke Amazons WebStore. Dette vil si at folk kan lage sin egen nettbutikk drevet av Amazons teknologi. Amazon ble dermed ikke bare en nettbutikk, men også en leverandør av infrastruktur for netthandel.
Affiliateordningen og anbefalingssystemene har lave transaksjonskostnader og gjør bruk av nettverkseffekter. Dette er en del av forklaringen å hvorfor Amazon har klart å bli verdens største handelshus på nett.

I 2007 var den store innovasjonen. Da lanserte Amazon Kindle. Dette er en leseplate for bøker, som er en høyoppløselig skjerm som gjorde det mulig å lese bøker. Tjenesten ble integrert med sosiale medier og en kunne enkelt dele sitater og refleksjoner med andre lesere. Dette ble starten på utviklingen av mange ting som skulle skape bedre opplevelser og enklere tilgang til det digitale innholdet.

Amazon har utviklet mange ting, og dataspill er en av dem som har blitt en av de største. De er til og med større enn musikkmarkedet globalt.
Amazon har oppnådd suksess, fordi de vet hva e-handel handler om.

 

 

Kilder: 
Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn
www.lifestoogood.net