Danielfjeldheim januar 8, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hei! og velkommen til mitt første blogginnlegg. I dette innlegget kommer jeg til å ta for meg Artificial intelligence/ kunstig intelligens. kunstig intelligens er designet slik at forbrukeren ikke vet at det er en data som gjør valgene. I forelesningen hadde vi en test der vi skulle teste om det var data eller et menneske som hadde skrevet forskjellige tekster, og det er umulig å se forskjell. (Testen ligger forøvrig lenket nederst)

Mange er redd for endring, og gjør derfor få tiltak for å endre seg. I dagens samfunn er det viktig å være i konstant endring. Samfunnet endrer seg hele tiden, og om bedrifter ønsker å være like relevante som tidligere er de også nødt til å omfavne disse endringene. I dag er det flere arbeidsplasser som kunne brukt AI, og spart masse penger innenfor effektiviseringen.

Arne Krokan fortalte i forelesningen at om du var på rikshospitalet og tok blodprøve, tok det rundt 4 timer før du fikk svar. Dette skyldes ikke at det er en ineffektiv prosess, men på grunn av at ca 3 av timene var satt av til frakt av prøven. Han fortalte videre at de nå testet ut et pilotprosjekt. Pilotprosjektet omhandlet at de skulle begynne å frakte blodprøvene med drone, som ville fått ned tiden. Dominos har lansert en lignende operasjon, der de nå skal prøve å levere pizza ved hjelp av droner. Ikke bare er dette tidsbesparende, men også kostnadsbesparende i form av at det ikke trengs en egen ansatt til utlevering av maten.

Selvkjørende biler er en del av fremtiden. Og ja, de kommer kanskje til å ta over arbeidsplasser. Men sett fra en annen vinkel kan de også gjøre ting mer effektivt, og tidsbesparende enn oss mennesker. Nylig leste jeg en artikkel som omhandlet at selskapet Lyft skulle lansere selvkjørende biler i Las Vegas. Det har også kommet butikker i Kina der et system scanner ansiktet til butikk kunder, og scanner varene, varene du har handlet blir deretter trukket direkte fra din konto. Amazon har også lansert en lignende butikk, og videoen ligger lenket nederst.

Men hvorfor er det slik at så mange frykter roboter og kunstig intelligens? Er det av frykt for tap av arbeidsplasser? Blant kirurger har roboter blitt brukt i flere år på kompliserte operasjoner. I mange tilfeller ville roboten kunne gjøre prosessen til mennesket mer effektivt. Men roboten kunne også kommet opp med nyskapende ideer som generer flere arbeidsplasser.

For å oppsummere bør vi alle være mer åpen til endring, om vi ønsker å effektivisere oss selv. Roboter kan være en stor del av denne endringen, men det er viktig at bedrifter ikke motstår endring, for dette vil kun føre til tap på lengre sikt. Videre kommer jeg til å fortsette å skrive innlegg, om ting som jeg syntes har vært interessant fra timen, samt ting jeg tenker kan være av interesse for andre.

Trykk her for å sjekke ut testen om kunstig intelligens.

Trykk her for å se videoen om Amazon Go.