David Neegaard Ljung January 11, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Virtuell virkelighet også kalt VR (Virtual Reality) er en illusjon som gir brukeren en opplevelse av å være på et annet sted enten virkelig eller oppdiktet. Virtuell virkelighet er allerede godt i gang vi ser at for eksempel piloter benytter dette i deres pilottrening og at kirurger bruker det for å trene seg. Dette hjelper piloter og kirurger å bli bedre i jobben deres uten at man risikerer andre menneskers liv. Et eksempel kunne vært at man gjøre noe innenfor kirurgi som aldri har blitt gjort før, da er det veldig greit å teste seg fram i Virtual Reality for å minske risikoen for at noe skal gå galt. I verste fall kan pasienten bli skadet for livet eller død.

Jeg har selv testet Virtual Reality innenfor spill. Jeg testet noe som heter PSVR som er noe Sony Playstation tilbyr de som eier en Playstation 4. Det er et tilleggsprodukt som koster like mye som konsollen. Det var gøy å bruke, men jeg følte ikke at det ga meg en illusjon av å være på et annet sted. Det har kanskje ikke blitt avansert nok enda, men hva når vi kommer dit vi ikke kan skille mellom virkelighet og virtuell virkelighet?

Det er skummelt å tenke på. Om teknologien blir så avansert at vi ikke klarer å skille mellom hva som er ekte og hva som er en illusjon. Det er mange filmer og serier som utforsker disse temaene. Det er også flere og flere som spekulerer på om vi lever i en simulert virkelighet. Elon Musk grunnlegger av SpaceX, Tesla, Paypal og Hyperloop og kanskje en av de mest smarteste menneskene på planeten tror vi lever i en simulert verden. Elon Musk mener det er en sjanse på 1 i 1 000 000 000 at verden vi lever i er virkelig og ekte. Han drar frem dataspill som et eksempel og hvor langt og raskt vi har utviklet hvor virkelig dataspill ser ut. Forskjellen på spillgrafikk fra 80-tallet og til nå er enorm. Man kan nesten ikke skille dataspill fra filmer lenger. Hvordan vil dataspill da se ut om 100 år? 1000 år? Det er veldig sannsynlig at vi mennesker kommer til å skape en simulert virkelighet en gang i framtiden.

Hva skjer når Virtual Reality blir så realistisk og ekte at du heller vil være der enn i virkeligheten? Man kan kanskje få kjøpt seg et sett med noe Virtual Reality og dra på ferie hvor enn man vil i verden. Gjøre ting man aldri kunne fått gjort. Det er både positive og negative sider ved dette. Jeg personlig er i mot dette da jeg føler det kommer til å bli misbrukt og skape avhengighet. Teknologien kan skremme meg iblant, spesielt når jeg tenker på hva vi kommer til å finne på i framtiden. Avansert Virtual Reality kan være nyttig om man behandler det som en bok eller en film, men som så mye annet blir vi mennesker avhengig av ting veldig raskt. Konsekvensene kan være katastrofale. Sosiale medier, mobiltelefoner osv har gjort oss dårligere til å kommunisere med hverandre. Vi sitter på tog og buss og nærmest alle sitter med hodet ned i telefonen. Jeg føler at avansert virtuell virkelighet vil gjøre oss mindre menneskelig og mer som roboter. Det er ikke det samme å dra på ferie med familie eller venner til Syden og dra til Syden i en virtuell virkelighet. Opplevelsen vil ikke bli den samme og det er dessuten flere ting enn det man ser som påvirker hvordan vi føler oss.

Til slutt så vil jeg nevne at ensomhet og depresjon er et veldig stort problem i Norge og da spesielt blant eldre. Jeg mener det beste vil uansett være å ha menneskelig kontakt og bruke kroppen, men realistisk sett er ikke det en mulighet for alle. Avansert virtuell virkelighet ville vært et godt verktøy å ha for disse.