Henrik Skjelby januar 5, 2022

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

/*! elementor – v3.6.1 – 23-03-2022 */ .elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block}

Økonomi, teknologi og innovasjon

Jeg er vel det man kaller en Corona-student. Fra jeg startet bacheloren har store deler av studiet og eksamener vært hjemme på zoom. Juli 2020 startet jeg på Høyskolen Kristiania og videre derfra har det vært av og på med hjemmeskole og campusbaserte undervisninger. Heldigvis trives jeg best i trygge omgivelser med noe jeg kan føle jeg er pro-aktiv med, det klarer jeg med hjemmestudier samtidig som jeg tar klesvasken, så kanskje jeg ikke har vært helt uheldig.

Digital økonomi og forretningsmodeller

Første forelesning åpnes med en varm velkomst fra forelesere i digital økonomi og forretningsmodeller starter vi semesteret vår 2022. I dag den femte januar 2022 ble vi instruert til å lage en nettside som skulle fungere som en blogg, litt som Bambi på isen, vi setter utfor i hockey og begynner med bloggen uten noen stor kunnskap om hvordan vi skal gå frem. Vi kjøper et domene hver og hoster vår egen nettside, så er vi i gang med knotet. Jeg klokket altså 12 ganske frustrerende timer første skoledag og blir mer og mer venner med WordPress. Vi har integrert tag manager og google analytics på nettsiden vår, det skal visstnok spore blant annet treff på siden. Google analytics blir nok en nøkkel i nettsidebyggingen fremover. Det blir anbefalt “.no” i prosessen, da dette er noe proffere og anbefalt for norske nettsider. Videre sies det at innholdet i en blogg burde være enkelt, ryddig og ha farger som skiller seg godt fra hverandre slik at det er lett å lese. Bloggen skal fungere som en portefølje for oss og vise hvem vi er, det blir derfor ikke bare viktig med innhold men også en velfungerende nettside for meg.

Andre forelesning sjette januar 2022 har et litt høyere faglig innhold. Det blir blant annet snakket om plattformteknologi og synlighet, hvordan organisasjoner er bygget opp, hvordan teknologi og effektivitet henger sammen og hvordan vi mennesker lærer best.

I organisasjonens oppbygning ser vi på en bestemt styringsmåte som heter pyramideformet hierarki. Styremåten baserer seg i stor grad på at det er en eller flere sjefer og underordnede sjefer eller ansvarlige for forskjellige avdelinger og ansatte. Sjefer følger spesifikke regler og arbeidet som blir gjort følger gitte retningslinjer.

Det jeg syns er mest interessant hittil er definitivt plattformøkonomi eller delingsøkonomi om hvordan man burde fordele midlene sine, naturligvis har økonomen i meg en forståelse for prinsippet fra tidilgere. Hvis man har mye av noe er det kanskje lønnsomt å leie ut istedenfor å sitte på det selv alene? Hvis man trenger en tjeneste få ganger lønner det seg kanskje å leie inn andre selskaper istedenfor å ansette noen i selskapet som gjør jobben? Dette er også spørsmål man kan relatere til det daglige og kan knytte til delingsøkonomi. Burde jeg sette bort bilen på verksted å betale 4 000 for det, eller burde jeg bruke to helger på å gjøre en jobb jeg egentlig ikke har kompetanse til å gjøre?

Mine ambisjoner videre er å sette standarden høyt for faglig “input” og konstruere en profesjonell nettside, blogg og portefølje. Bloggen skal vise blant annet mine karriereprestasjoner, hvem jeg er og fremdriften under studiet vist i blogginnlegg.

The post Bambi på isen eller hockey i utfor? appeared first on Henrik Skjelby.