Mia Marie juni 4, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Uansett anledning eller setting har du en eller annen gang gjort et Google søk. Og du har kanskje merket at det ikke alltid er det du leter etter som dukker opp øverst på siden. Grunnen er forskjellen på organisk og betalt søk, som begge er en resultatopplistning.

Hva er et betalt søk ?

Et betalt søk er når bedrifter betaler for å få sine annonser til å havne øverst på trefflisten på Google, ved at de betaler for selve annonsen og spesifikke nøkkelord. Sånn som at Stormberg.com eller tights.no betaler for ordet «treningstøy», slik at når noen bruker det ordet i søket sitt så vil deres annonser havne øverst. (Se bilde under) Man betaler for hvert eneste klikk annonsen får.

Hva er et organisk søk?

Et organisk søk er de resultatene som kommer opp uten å ha blitt betalt for å være der, i motsetning til et betalt søk. Et organisk søk kan også kalles for SEO, søkemotoroptimalisering. SEO gjør at du blir synlig i selve søket, men du kommer altså under de betalte annonsene på Google treffet. Ved et organisk søk vil man opparbeide seg en viss rangering og man vil få en autoritetsstatus, noe som er en fordel med tanke på å bygge tillit til eventuelle kunder.

Skjermbilde fra Google

Så hva er egentlig best? Forklaringen på søkene ligger i selve ordet, organisk søk er naturlig og betalt søk er betalt for. Man må se på sin bedrift sine behov, er det verdt å betale for annonse, som har en utløpsdato, eller å satse på at Google`s algoritmer rangerer din bedrift bra? Jeg vil tørre å påstå at et betalt søk er mer enn quick fix, ikke noe som lønner seg på sikt. Ved et organisk søk kan du du og din bedrift jobbe deg opp mot et godt «rykte» hos Google uten å bruke noe penger på det, i tillegg til at det lønnsomt på langt sikt. Rangeringen og ryktet som blir opparbeidet har/er en evig tilstedeværelse.

/Mia

Kilder

https://nettrafikk.no/synergi-seo-betalt-sok/?fbclid=IwAR3yYBhk3IkH1phJbafzvKZPR6LKvwtYIhwmJhq7Utub1-XwNsEmJUmj0aA

https://presmarymethuen.org/no/dictionary/what-s-the-difference-between-organic-search-and-paid-search/