idagarder juni 7, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Nå har vi kommet langt ut i kurset og det er under 2 uker til siste eksamen skal leveres. Vi er i full sving med nettbutikken vår acupoffrench og driver for fullt med å planlegge og kjøre annonser, samt bygger opp nettbutikken vår så godt som mulig for å tilby kunden det de ønsker.

Dette innlegget skal handle om hvordan man skiller organisk fra betalt søk og hvorfor mange bedrifter benytter seg av begge.

Tidligere har jeg skrevet et helt innlegg tilegnet SEO som handler mye om organisk søk og hvordan få en nettside som dukker opp når kunden søker på søkemotoren sin. SEO handler for det meste om hvordan man blir den bedriften som kommer opp når noen søker etter noe bedriften din er relevant for. For eksempel om du er en bedrift som driver med salg av sommerkjoler, og har god SEO kommer du opp på listen på google over bedriftene som selger sommerkjoler. SEO og organisk søk kan også kobles opp mot inbound markedsføring som jeg har skrevet dette innlegget om. Dette handler altså om hvordan man trekker kunden til seg i stede for å være påtrengende. Inbound markedsføring kan kanskje kobles mest opp mot organisk søk, hvor kunden ikke føler at noen presser de til noe.

Så hva er forskjellen mellom de to?

Som de fleste kanskje har lagt merke til, finnes det på de fleste søkemotorer en del for betalt annonse og en del for bedrifter som ikke har betalt. Slik som vist i bildet under:

https://www.google.com/search?q=sommerkjole&oq=sommerkjole&aqs=chrome..69i57j0l7.4727j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Her ser du altså at bildene helt øverst er markert med sponset, altså har de bedriftene betalt for å være synlige der. Videre er også de to neste linkene markert annonse, som også vil si at de har betalt Google for å få ha reklamen sin der. De neste linkene er ikke markert med spons og er da et såkalt organisk søkeresultat. De som ligger på denne listen har da jobbet godt med SEO for å oppnå denne plasseringen. Dette gjøres ved å blant annet ha en velfungerende nettside, bruke riktige tagger, bruke relevante ord i tittel og videre på siden. Det er altså mange ting som er med å bestemme hvilke nettsider som får være de første som kommer opp når man søker på sommerkjole. Bedriftene som ligger her har sannsynligvis arbeidet hardt med nettsiden og SEO for å komme dit de er uten å ha betalt penger for det. De er bare å regne som en relevant og god side i henhold til Google sine krav. Wikipedia skriver på sin side at motsetningen til organisk søk, er i form av betalte annonser.

Så hva blir da betalte annonser? De betalte annonsene er de du ser er markert i utklippet fra Google om sommerkjoler. I betalt annonsering eller da betalt søk handler det om at de som ønsker å selge noe også er villige til å betale for å ende opp øverst på søkemotorsiden. Disse har ikke like hard konkurranse, om de er villige til å betale nok. Likevel forklarte Hannah Lindelien fra Inevo oss at selvom ulike bedrifter er villige til å betale mye, “vinner” de ikke budrunden om ikke nettsiden deres også er bra. Dette fordi at i tillegg til å tjene penger ønsker Google også å være den beste søkemotoren for kunden. Slik at selv om en bedrift betaler store summer får de ikke annonseplassen dersom nettsiden deres ikke holder standardene Google har for hva som er en god og relevant hjemmeside. Altså er det ikke helt sant at kun de som forsøker seg på organisk søk må drive med SEO. Ettersom også annonsørene må ha nettsider som er relevant for søket til kunden.

Så hvorfor benytte seg av både organisk og betalt annonsering?

Opprinnelig har man kanskje tenkt at reklame og omtale ikke kommer uten å legge en sum penger i potten. Slik har jeg nettop forklart at det ikke bør være, så hvorfor jobber noen bedrifter for å komme opp i både betalt og organisk søk? Om vi skal gå tilbake til eksempelet om sommerkjoler fra i sta, var blant annet Zalando en nettbutikk som kom opp både i det betalte og det organiske søket. Dette er sannsynligvis noe de har vurdert og bestemt at er det beste for dem. Generelt er betalt annonsering lurt fordi da får man kanskje opp nettsiden selv om du egentlig ikke er på leting etter noe siden tilbyr. Når det gjelder i søkemotorene kan det være lurt å være noe av det første kunden ser, ettersom kunder kan være utålmodige og leter rett og slett etter hva som helst, da kan det lønne seg å være øverst på siden. Samtidig kan kunder også tenke at de ikke ønsker å støtte de linkene som det står at er betalt, og dermed heller finner et organisk søk som man velger. Samtidig viser de organiske søkene gjerne til mer relevans og god nettbutikk ettersom det er vanskeligere for bedriftene å klatre stigen opp til det øverste organiske søket.

Organisk og betalt søk oppsummert i en setning.

Organisk søk er ikke betalt men kommer opp i søkemotorene grunnet sin relevans, betalt søk er som ordet tilsier betalt annonsering i søkemotorene.

Kilder og lenker

http://acupoffrench.shop/
https://www.idagarder.com/2020/05/16/hva-er-seo-og-hvordan-fungerer-det-for-sma-bedrifter/
https://www.idagarder.com/2020/05/31/inbound-markedsforing-er-det-noe-nytt/
https://no.wikipedia.org/wiki/Organisk_s%C3%B8k
https://inevo.no/ansatte/hannah-haraldsen-lindelien/