Derya februar 14, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hva er Google Power Search?

Arne Krokan har anbefalt oss å ta et kurs i Google Power Search for å lære mer om hvordan Googles søkemotorer fungerer.

Google Power Search er et gratis nettkurs som gir bedre forståelse for hvordan Googles søkemotorer fungerer. Kurset består av 6 klasser med leksjoner i hver klasse. På slutten av hver leksjon er det en aktivitet (test) for å teste det man har lært fra leksjonene. Kurset består også av en midtveis- og avslutningstest som tester hva man kan og ikke kan. Det finnes også tekst versjon av leksjonene, så man har muligheten til å enten se eller lese. Er du interessert i å lære hvordan du kan søke på en effektiv måte og finne det du egentlig er ute etter, kan jeg virkelig anbefale å ta kurset. Jeg Googler ganske mye så jeg var kjent med en del av teknikkene, men jeg lærte også mye nytt. Blant annet visste jeg ikke at man kan bruke minus tegn for å ekskludere ord/ting eller at man kan søke med ord og filtype.

Kurset kan ta noen timer å gjennomføre. Derfor har jeg oppsummert kort de teknikkene jeg syns alle vite om.

Bildesøk

Med Google Image kan bruke bilder til å søke. Funksjonen brukes til å finne tilbake til nettsiden bilde kommer fra, eller til å finne navn og beskrivelser som er knyttet til bilde. Google Image søk viser også relaterte bilder. Har man for eksempel et bilde av en eksotisk strand, kan man laste opp bilde og se andre strender som ligner på ditt bilde.

Filtrering av bilder

Filtrering på bildesøk gjør det lettere å finne eksakt det man er ute etter. Jeg var interessert i å finne noen røde sneakers fra Nike. Ved å filtrere søket mitt etter ønsket farge får jeg nå kun opp det jeg ønsker å se på så det blir lettere å finne de skoene jeg vil ha.

Eksluderende søk

Du skal lage en kake så du søker etter en oppskrift på nettet. Du prøver å finne en oppskrift uten melk på grunn av allergi. Det kan du enkelt gjøre ved å søke etter sjokoladekake med et minus tegn, slik: “sjokoladekake -melk”. Google vil da ekskludere alle sider med oppskrifter på sjokoladekake som inneholder melk.

Sidesøk og filtype

Denne funksjonen lar deg søke etter ord du er ute etter i akkurat den siden du ønsker. Vil du for eksempel lese artikler om blokkjeder på TEK, skriver du “blokkjeder site:tek.no” i søkemotoren. På samme måte kan man finne tekster med ønsket filtype, som pdf, doc, ppt etc. ved å skrive “blokkjeder filetype:pdf“. Da vil du kun få opp pdf filer som inneholder ordet eller handler om blokkjeder.

Er du godt kjent med Googles søkemotorer?

/Derya