emiliefg January 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi har alle hørt om kryptovalutaen Bitcoin. Denne kryptoen baserer seg på teknologi som heter blockchain, eller blokkkjeder som det heter på norsk. Når det er sagt så er det mange som mener at blokkkjeder er det største som har skjedd innen teknologi etter at internettet kom, men hva er blokkkjeder?

En blokkkjede kan forklares i all enkelthet som en type logg hvorav loggen består av flere blokker med informasjon. Vanligvis i dag sitter vi med informasjon som vi deler med involverte aktører. Denne informasjonen sender vi gjerne frem og tilbake til hverandre. Fremfor dette vil informasjonen bli lagt til kun ett sted hvor alle aktører har tilgang og dermed vil få beskjed når endringer blir gjort og når nytt blir lagt til. MEN endringer må godkjennes av alle parter før prosessen kan fortsette. Blokkkjedeteknologien kutter altså mellomledd som dermed blir uavhengige. Dette blir eksempelvis banker, revisorer, signaturer osv. Det lar heller brukerne sende viktige data til hverandre direkte, noe som også hjelper effektiviseringen.

Bilde fra Bernardmarr.com

Enda enklere forklart kan en blokkkjede sammenlignes som en dagbok hvor alt du gjør blir notert og alle notatene dine blir kryptert på en spesiell måte. Om du er så uheldig og skulle miste/frastjålet dagboken din og noen får tak i den, kan de knekke krypteringskoden din og endre notatene dine. For at dette ikke skal skje så er det tatt svært mange kopier av dagboken din. Hver gang dagboken oppdateres så oppdateres også kopiene. For å gjøre endringer i dagboken må denne hackeren først knekke krypteringskoden for så å finne absolutt alle kopiene og endre hele historikken til alle kopiene. Teoretisk sett så er det mulig, men i praksis er det svært usannsynlig. Det sies at blokkkjedeteknologien er tryggere enn bankene.

Hva kan blokkkjeder brukes til og hvordan påvirker det oss?
Se for deg at du har kjøpt et hus eller en bil. Med dette kommer det utgifter som dokumentavgift, registreringsavgift osv. Dette er informasjon om oss som ligger samlet på en server og som vi betaler folk for å sitte å vedlikeholde. Når blokkkjedeteknologi blir tatt i bruk vil alt dette skje automatisk og all historikk om dine kjøp og salg blir lagret automatisk på en svært sikker måte. Så sikker at det er umulig å endre.

I flere land er blokkkjeder allerede tatt i bruk i særskilte offentlige sektorer. Vi kan se at dette er et fenomen som kommer til å vokse stort i alle land fremover for å bland annet hjelpe til med effektiviseringen. I Norge kan blokkkjeder i stor grad være til hjelp når det kommer til blant annet helse- og omsorgs- sektoren. La oss ta sykehus som et eksempel. Ved å utvikle prosjekter basert på blokkkjeder vil det gjøre at alle medisinske institusjoner i hele verden kan få tilgang til pasientinformasjon på en enkel men sikker måte. Dette vil etterhvert føre til at forskninger vil få lettere tilgang til nødvendig informasjon om sykdommer og pasienthistorikk.

Personlig mener jeg at blokkkjeder i stor grad vil øke effektiviteten og sikkerheten i samfunnet og jeg mener det vil være til ekstra stor hjelp når det kommer til offentlig sektor og forskninger. Dette vil være en svært spennende utvikling å følge med på og hvordan den vil utarte seg videre her i Norge.

-Emilie Gunnerød

Kilder:

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html