Henriette Gulvik January 24, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Blockchain teknologi er en teknologi som ble først diskutert i 1991 av utviklere, men ble ikke tatt i bruk ordentlig før i 2009 da Bitcoin ble introdusert av en ukjent person som går under navnet Satoshi Nakamoto. Prisen på Bitcoin nådde sitt høyeste den 17 desember 2017 med 19.783,06 dollar som tilsvarer på tidspunktet hele 164.041,52 kroner. Bitcoin kan benyttes som betalingsmåte flere steder, man kan til og med investere i det. Per dags dato har “alle” hørt om blockchain, da det brukes til å få til en sikker mulig transaksjon av bitcion, men hvordan fungerer det egentlig?

Bilde fra Vanrijmenam.nl

Blockchain eller blokkjede på norsk er en type teknologi som kan brukes til å lagre, og distribuere informasjon. Det gir oss altså en helt ny mulighet til å utveksle verdifull informasjon som penger. En blokkjede består av flere blokker som inneholder informasjon, for eksempel informasjon om økonomiske transaksjoner slik som Bitcoin benytter seg av. Hver blokk i en blokkjede inneholder Data, en Hash, og en Hash av den forrige blokken i kjeden. Data-delen inneholder informasjonen som er vesentlig, for eksempel informasjon om en transaksjon: avsender, mottaker og valutabeløp. Hash-delen er som fingeravtrykket til den eksakte blokken. Hash-delen er unik, og vil kunne identifisere denne blokken i blokkjeden. Hash av den forrige blokken i kjeden-delen vil identifisere hvilken blokk som var den tidligere blokken, og hvor i blokkjeden akkurat denne blokken befinner seg. Slik dannes blokkjeder, og det er på denne måten teknologien er unik.

Det er ingen tvil om at blokkjede er en stor teknologisk innovasjon. Det er flere og flere som benytter seg av kryptovaluta til å overføre penger seg i mellom, da det ikke er en tredjepart involvert, som for eksempel banken. Dette kan også misbrukes av kriminelle, da det ikke er en tredjepart som overvåker transaksjonene.

Fordelen med blokkjede teknologien er desentralisering av informasjon slik at alle deltakerene i blokkjede nettverket har tilgang til all informasjonen som er lagret i blokkjeden. Derfor kan blokkjede teknologi brukes i Norge idag, i systemer hvor man ikke har behov for noe hemmelighold. Si at du skal kjøpe deg en bil, og bilen er lagt inn i en blokkjede. Da vil du ha mulighet til å se all tidligere historikk fra denne bilen, om den for eksempel har vært utsatt for skader, når den har vært på service, hvor mange eiere den har hatt og mer. Per dags dato er ikke blokkjede teknologien særlig utbredt i Norge, men jeg tror absolutt at det i nær fremtid vil bli aktuelt. Da det blant annet er med på å effektivisere informasjonsflyt, kutte avgifter og være til stor hjelp i offentlig sektor. Personlig mener jeg at det er mange fordeler med blokkjede teknologien, og det blir spennende å se hvordan dette kommer til å utvikler seg i Norge.

/Henriette Gulvik

Kilder:

https://coinweb.no/hva-er-blockchain/

http://www.ethereum.no/blog/hva-er-blockchain

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_bitcoin

.