Fredrik Fjellhaugen mars 29, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Du har kanskje hørt mye om blockchain? Det er ikke så rart. Blockchains er et svært hett emne den siste tiden. Siden bitcoin ble introdusert introdusert i 2009 har en rekke alternative blokkjeder blitt publisert og eksperimentert med. Men hva er det egentlig, hvordan fungerer det og hva kan vi bruke det til?

https://www.yayimages.com/27075802/golden-bitcoin-coin-on-white-background-cryptocurrency.html

I
det foregående innlegget var jeg innom begrepet grønn vasking og problemer
dette bringer med. I dette innlegget skal jeg ta for meg Block Chains i et
bærekraftig perspektiv.

I tradisjonell handel er det alltid en tredjepart som har tillit til å godkjenne transaksjoner og etter godkjenning og senere arkivert og beholdt av de involverte. Blokkjeder endrer den tradisjonelle handelen og gjør den moderne. Blokkjeder som det heter på norsk er en rekke med byggeklosser som hektes sammen i en vedvarende rekkefølge. I disse klossene vil det være et «fingeravtrykk» som dokumenterer noe som kan være hva som helst (lokasjon, en bankoverføring, osv.). i kloss nummer to vil det inneholde sin egen informasjon i tillegg til informasjonen kloss nummer en har og peker tilbake på den foregående klossen, noe som gjør rekkefølgen på byggeklossene sekvensbasert. Bokkjeder sin teknologi er en kryptert database som inkluderer alle aktiviterer gjennom hele forsyningskjeden, fra fiskeren til forbrukeren. Blokkjeder er en mer avansert form for logger, istedenfor at informasjon må sendes til og fra til enhver tid vil alle i kjeden som opererer med bokkjeder tilgang til all informasjon og får beskjed når endringer blir gjort og endringen som foreslås må bli godkjent fra alle i kjeden. Dette gjør at eventuelle tredjeparter forsvinner som jurister, saksbehandler, banker osv. Denne teknologien kan og vil øke effektiviteten blant flere sektorer og bransjer. 

https://medium.com/hashtaagco/blockchain-say-what-8e16ed29e543

Kunnskap om hva vi egentlig kjøper.

Bokkjeder er en teknologi som kan muliggjøre dokumenterbarheten til produkter, noe som er svært etterlengtet i markedet, hvor kontrovers etter kontrovers oppstår om bedrifter sin produksjon av varer. Hvis vi spoler noen år tilbake og stopper ved år 2015 oppdaget blogg kollega Sophie Elise at det inneholdt palmeolje i Freia sine påskeegg. Utvinning av palmeolje er en av mange grunner til at hvert minutt som går forsvinner 12 fotball baner med regnskog. Dette er som sagt en av mange kontroverser som har inspirert til heftige debatter grunnet lav informasjon utbytte til forbruker om virkeligheten bak produktene deres og resulterer i at forbruker er ufrivillig med i et problem de egentlig står imot.

https://www.framtiden.no/201404036421/aktuelt/mat/fakta-om-palmeolje.html

Med
bokkjeder vil ikke dette være et problem vi trenger å bekymre oss for i
fremtiden. Informasjonen som ligger i disse bokkjedene kan nemlig ikke endres
eller fjernes etter den er lagret i systemet. Aktørene imellom trenger ikke å
stole blindt på hverandre siden dokumenteringen av produktet er åpent for alle
å se. Det er heller ingen som eier bokkjedene som kan dra negativ nytte av
teknologien og informasjonen som ligger i bokkjedene er 100% pålitelige.

Helsesektoren og godene blokkjeder kan bringe.

Helsesektoren i Norge har til i dag brukt et system som ikke snakker sammen på tvers av sektoren, informasjonen har blitt lagret på hvert enkelt sted. Se for deg alle gangene du har vært hos legen og alle de forskjellige stedene du har måtte dra for å komme i kontakt med en lege, det er garantert flere enn du selv kan huske. Det er naturligvis en ulempe at legen som behandlet deg i Oslo ikke vet om en relatert sykdom/skade du ble behandlet for når du var i Tromsø. 

En blokkjede vil samle all denne informasjonen samme om du har vært hos fastlegen eller sykehuset i en felles journal som er lett tilgjengelig og eies av pasienten selv. Blokkjeder setter pasienten i sentrum og når all helsedata er samlet på et sted oppstår det kontroll og oversiktlighet når neste lege skal behandle deg.

https://outsquaremd.com/blockchain-in-healthcare-a-complete-guide/

Tilgang til alle helsedata i en akutt situasjon der tidlig inngrep er avgjørende viser seg i dag med dagens teknologi og være tidskrevende. Informasjon må hentes inn av flere kilder, men med blokkjeder vil det være en kilde å hente fra og livstruende skader kan være et nærmere steg til løsning.

Kilder.

https://www.evry.com/no/om-evry/media/nyheter/2018/11/helsedata-blokkjede-og-nonstop—en-raskere-vei-til-en-innbygger—en-journal/

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/9mdqod/naar-samfunnet-desentraliseres

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-a-vite-for-a-skjnne-blokkjeder-og-litt-

tilhttps://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html