Marius Vestlien Hansen January 20, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Du har sikkert hørt om Bitcoin som ble lansert i 2008 av en person som angivelig skal hete Satoshi Nakamoto. Bitcoin er en kryptovaluta som er basert på en blockchain teknologi, og i dette innlegget skal jeg skrive litt om hva blockchain er, og hvordan det fungerer.

Hva er blockchain?

Blockchain er en mengde digitale blokker i en kjede hvor hver av blokkene representerer en transaksjon. Hver transaksjon er kryptert, og man vet da altså ikke hvem avsenderen og mottakeren er. Hver av blokkene i en blockchain henger sammen med hverandre, og etter at en transaksjon er gjennomført skal det ikke være mulig å endre den eller tilbakestille den.

Det unike med blockchain er at det ikke er et statlige overhoder eller banker som overvåker og passer på at alt går riktig for seg, alt er overlatt til teknologien og algoritmene.

Transaksjonene som blir gjennomført lagres i databaser, og databasene lagres igjen på servere rundt omkring i verden. Hvem som helst kan åpne en kopi av databasen som inneholder nettopp din transaksjon. Transaksjonen forteller som tidligere nevnt ikke hvem du er og hvem du har overført penger til, men den inneholder tallkoder og hvor mye som ble sendt. Hvorfor det er slik at alle kan se kopier av transaksjonene som blir gjennomført på hvilken som helst server er for tillitens skyld slik at det skal være vanskelig å bedrive svindel.

«Blockchain er en fascinerende og aldeles utsøkt teknologi, som sannsynligvis kommer til å bety store forandringer for mange, muligens alle industrier i fremtiden»

– Lasse Meholm

Som i banken finnes det også kontoer i blockchain, bare at det kalles e-lommebøker. Disse e-lommebøkene krever det samme som hos banken når ting skal bokføres, og det er en debet post, og en kredit post som gjør at bokføringen går i null. Hele blockchain teknologien er altså bygd opp på samme regnskapssystem som en en vanlig bank.

Oppsummert er blockchain et spennende tema jeg kunne skrevet mye mer om. Kanskje dukker opp et senere innlegg om en spesifikk kryptovaluta som bruker blockchain teknologi? Dette er en teknologi jeg har tro på at kommer til å bli mer vanlig i fremtiden. Det vil komme til å endre måten mennesker handler på, og flere og flere butikker begynner å ta i bruk for eksempel bitcoin som en alternativ valuta allerede den dag i dag. Forhåpentligvis får vi se mer av dette i fremtiden.

Kilder:

Meholm, Lasse. Penger fra huleboer til robot – En historisk reise i pegenes verden og hva vi muligens kan forente av fremtiden. Oslo. 2017. Hegnar Media.