osclov januar 23, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hva er egentlig Blockchain?

I dette blogginnlegget ønsker jeg  forklare litt om hvordan Blockchain fungerer, og hva det brukes til. Det har vært mye snakk om Blockchain de siste årene, men hva er det god for egentlig?
Etter litt søking kom jeg frem til denne definisjonen: En blokkkjede eller Blokk-kjede er en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endring og tilføyelser som gjøres på noen av de andres nodene.
Litt enklere forklart vil dette si at det er en kjede med blokker som inneholder informasjon, med et tidsstempel så det ikke er mulig og endre på noen i en spesifikk blokk uten at de andre blokkene i kjedet blir ugyldige.  Blockchain ble opprinnelig oppfunnet i 1991, får å gi tidsstempler på dokumenter så man ikke kunne endre på dokumentet. Blockchain ble derimot ikke tatt i ordentlig bruk før i 2009, av mannen som fant opp Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Det som gjør at Blockchain er så trygt er Hash kodene. Hash kodene er unike koder som hver blokk har. Hvis noen prøver å endre noe i en blokk, vil Hash koden i den neste blokken bli ugyldig. Siden disse kodene er så unike, vil det koste mer å prøve å komme seg gjennom alle kodene, enn det er vinning i det man prøver å oppnå. Dette medfører at dersom noen vil prøve å endre noe kommer til til å tape mer enn det de kommer til å vinne og det kommer ikke til å være lønnsomt for noen å prøve.

Etter mye lesing og leting på nett syntes jeg videoen under klarer å forklare hva Blockchain er og hvordan det fungere kort og godt.

Hvordan kan Blockchain hjelpe oss?

Med Blockchain teknologien kan mange mennesker få hjelp som ikke hadde vært mulig før. Ved å ha alt informasjon i Blockchainen vil dette lagres og det vil ikke være mulig for andre å endre.
Se for det at du lever i et land der man ikke kan stole helt på regjeringen slik som vi kan i Norge. Du kommer fra en familie uten en veldig stor økonomisk kapital, og bor på en gård som familien din har eid i flere generasjoner.  En dag kommer det personer fra denne upålitelige staten som hevder at de har dokumenter, som muligens er forfalsket hvor det står at landet som gården til familien din bor på, er egentlig eid av staten. Dette vil medføre at du og din familie nå er hjemløse, fordi familien ikke har muligheten til å opp kampen mot staten på grunn av mangelen på økonomiske ressurser.
Med Blockchain teknologien, vil ikke dette være noe problem. Ved å innføre denne teknologien vil alt være lagret i databasen. Siden vi kan gå så langt tilbake i alle blokkene er det lagret at det er du og din familie som faktisk er eieren av denne tomten, og det er umulig og kunne forfalske dette. Dette vil gjøre at mange land som ikke har en regjering de kan stole på, kan leve mye tryggere.

Kryptovaluta, en nye æra uten mellommenn

Per dags dato koster det å kunne overføre penger til andre land. Så hvis man har flyttet til et annet land for å få bedre jobb muligheter og skal sende penger tilbake til familien, vil en del av denne summen som sendes blitt tatt av banken. Her kommer Bitcoin delen inn i Blockchain. Med Blockchain teknologien kan man ta i bruk Bitcoin. Bitcoin er en krypto valuta som brukes til transaksjoner mellom mennesker. Denne valutaen har det vært mye snakk om de siste årene. Med Bitcoin vil vi ha muligheten til å kutte ut mellommannen slik som bankene, og direkte betale, overføre og lignende til hverandre uten noen ekstra kostnad.
En fordel ved dette er at man ikke trenger å gå unødvendige turer til banker. I land slik som Venezuela, hvor det er lite tillit til bankene, vil denne kryptovalutaen være et godt alternativ. Dette fordi brukeren av kryptovalutaen har makten selv og friheten.

Ulemper med dette er at det kan være vanskelig for mange personer og kunne stole på dette alternativet. Mennesker liker som regel det som er trygt og som de har vokst opp med. En annen ulempe med kryptovaluta er at kjøper og selger er anonyme. Dette kan føre til at Bitcoin og lignende kan bli brukt til å kjøpe ulovlige ting, som våpen og lignende som finnes på svartebørsen.

 

Hvordan dette kommer til å utvikle seg fremover, er utrolig spennende og det gjelder å henge med.