Stian Norum Herlofsen mai 30, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Sosiale medier og digitale plattformer spiller en sentral rolle i våre liv og i samfunnet for øvrig. De er ekstremt nyttige i det at de fasiliteter kommunikasjon og massemønstring av mange mennesker. Men det kan også gi negative utfall. Dette blogginnlegget dreier seg om rollen til sosiale medier og plattformer i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen 6. Januar 2021. Innlegget er hentet fra Forbes.com og oversatt til norsk. 

Angrepet på den Amerikanske kongressen ble planlagt åpent på nettet i uker før hendelsen, og det amerikanske politiet var fortsatt ikke klare. Tilhengerne av president Trump som stormet og okkuperte den amerikanske Capitol-bygningen på onsdag, hadde åpenlyst planlagt en voldelig handling i flere uker på sosiale medier og nettfora, og fikk spørsmål om hvorfor politimyndigheter så uforberedt på å beskytte kongressen. 

Innlegg og poster om muligvold hvis den Trump-godkjente planen om å stoppe Kongres godkjenningen av den valgte presidenten Joe Bidens seier mislyktes befolket flere hjørner av internett – fra apper og fora favorisert blant konservative som Parler, Telegram og TheDonald til vanlige plattformer som TikTok og Twitter

«Vi kom på ideen om å okkupere like utenfor CAPITOL 6. januar,» skrev lederne for Stop the Steal-bevegelsen 23. desember, med bevegelsesgrunnlegger Ali Alexander som sa til Parler: «Hvis DC eskalerer … det gjør vi også.» 

ProPublica , som sporet innlegg på sosiale medier om Trumps supporteres planer for 6. januar i ukene før Capitol-angrepet, identifiserte Alexanders som «en av mange innlegg på sosiale medier som innbød vold.» 

Planene var mer eksplisitte på pro-Trump-nettstedet TheDonald, et utløp av en forbudt subreddit med samme navn, der brukere deltok i samtaler om å bryte seg inn i føderale bygninger, føre våpen inn i DC og begå vold mot politimyndigheter som prøvde å stoppe dem fra stormende kongress. 

«Storm Capitol,» skrev en bruker for noen dager siden som svar på et spørsmål om hva jeg skulle gjøre hvis Kongressen «ignorerer bevisene» om valgsvindel (innlegget ble oppstemt 500 ganger), mens en grafikk som ble lagt ut på nettstedet viste en kart over viktige gater rundt Kongressen som demonstranter ønsket å hindre: «Det er 535 politikere og ~ 3500 vakter.»

Den ideelle forskningsorganisasjon Advance Democracy sa til Buzzfeed News at overhengende vold ble signalisert fra alle hjørner av det sosiale nettet i dagene frem til opprøret, med mer enn 50% av TheDonalds toppinnlegg 4. januar om Electoral College-sertifiseringen og nettstedets topp fem svar alle med «umodererte samtaler om vold», og Parler ser en lignende trend.  

Til tross for det sosiale mediasnakket og Trumps egne oppfordringer til et ”vilt” møte 6. januar, var ikke politimyndighetene forberedt på angrepet på Capitol. Selv om byen var i beredskap, med DC National Guard-tropper og dens 2000-offiser politiavdeling mobilisert, tvang opptredere seg raskt gjennom barrierer utenfor Capitol-bygningen og deretter fysisk overveldet politiet på trappene til Vestfronten. Inne i bygningen tok det nesten fire timer å fjerne mobben, mens politiet sjonglerte rørbomber og molotovcocktailer som ble funnet i og rundt Capitol-komplekset. Bilder og videoer som ble delt til sosiale medier viste at en offiser tok en selfie med en av inntrengerne og dukket opp for å vise andre som åpner sikkerhetsgjerdet, å la Trump-støttespillere komme nærmere bygningen. Kommentatorer var raske med å påpeke ulikheten mellom politimyndighetens svar på dette opprøret og rasepolitiske protester som ble holdt i løpet av sommeren, hvor det så ut til å være en betydelig mer kraftig respons. «Det var ingen etterretninger om at Black Lives Matter-demonstrantene skulle» storme hovedstaden, «sa Washingtons justisminister Karl Racine til CNN onsdag kveld. «Sett sammen med det vi så i dag, med hatgrupper, milits og andre grupper som ikke har noen respekt for rettsstaten, går inn i hovedstaden … Den dikotomien er sjokkerende.»

4. Det er antallet mennesker som døde under angrepene på Capitol, ifølge DC-politiet. Den ene ble dødelig skutt inne i bygningen mens de andre tre døde av medisinske nødsituasjoner. Totalt 52 er hittil arrestert. 

Litteraturliste:

McEvoy, J. (2021). Capitol Attack Was Planned Openly Online For Weeks – Police Still Weren’t Ready. Tilgjengelig fra: https://www.forbes.com/sites/jemimamcevoy/2021/01/07/capitol-attack-was-planned-openly-online-for-weeks-police-still-werent-ready/?sh=59d5e07776e2. (Hentet: 25. Mai 2021).