Libana3012 January 26, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hva er Blokkjede?

På sitt mest grunnleggende nivå er blokkjede bokstavelig talt bare en kjede med blokker, men ikke i tradisjonell forstand av disse ordene. Når vi sier ordene “blokk” og “kjede” i denne sammenhengen, snakker vi faktisk om digital informasjon “blokken” som er lagret i en offentlig database “kjeden”. “Blokker” på blockchain består av digitale informasjons stykker.

Dette har tre deler:

  • Blokkeringer lagrer informasjon om transaksjoner som dato, klokkeslett og penger for det siste kjøpet ditt fra Ruter. ( NB. Jeg bruker Ruter som et eksempel på et kjøp, Zalando bruker ikke bokkjede prinsippet)
  • Blokkeringer lagrer informasjon om hvem som deltar i transaksjoner. En blokk for kjøpet ditt fra Ruter vil registrere navnet ditt sammen med Ruter.no. I stedet for å bruke det faktiske navnet ditt, blir kjøpet registrert uten identifikasjons informasjon ved hjelp av en unik “digital signatur”, som et brukernavn.
  • Blokker lagrer informasjon som skiller dem fra andre blokker. På samme måte som du og jeg har navn som skiller oss fra hverandre, lagrer hver blokk en unik kode som kalles “hash” som lar oss skille den fra hver annen blokk. La oss si at du har kjøpt på Ruter, mens det er i transitt, bestemmer du at du bare ikke kan motstå og trenger et nytt. Selv om detaljene i den nye transaksjonen vil se nesten identiske ut som du har kjøpt tidligere, kan vi fortsatt skille blokkene fra hverandre på grunn av deres unike koder.

Hvordan funker Blokkjede

Målet til en blokk er å lagre data, når dataene har blitt lagret . Blir den lagt til blokkjede, dette består av flere blokker som er spredd sammen. For at en blokk kan ble legget til i en blokkskjede, må fire ting skje: En transaksjon må skje. Denne transaksjonen må bekreftes. Denne transaksjonen må lagres i en blokk. Den blokken må gis en hash. Når alle transaksjoner for en blokk har blitt bekreftet, må den gis en unik, identifiserende kode som kalles en hash.

 Hvordan kan det bli brukt i Norge?

  • Bankbruk

Kanskje ingen industri kan dra fordel av å integrere blokkjede i sin forretningsdrift mer enn banker. Finansinstitusjoner opererer bare i arbeidstiden, fem dager i uken. Det betyr at hvis du prøver å sette inn en sjekk på fredag vil du sannsynligvis måtte vente til mandag for å se at pengene treffer kontoen din. Selv om du gjør innskudd i løpet av arbeidstiden, kan det fortsatt ta en til tre dager å bekrefte transaksjonen på grunn av det store volumet av transaksjoner som bankene trenger å gjøre opp. Blokkjede operer 24/7.

Ved å integrere blokkjede i banker, kan forbrukere se transaksjonene sine behandles på så lite som 10 minutter, i utgangspunktet tiden det tar å legge til en blokk til blokkjede, uansett tid eller dag i uken. Med blokkjede har bankene også muligheten til å utveksle midler mellom institusjoner raskere og sikrere.

  • Helsevesenet

Helsepersonell kan utnytte blokkjede for å lagre pasientenes sykejournaler på en sikker måte. Når en medisinsk journal blir generert og signert, kan den skrives inn i blokkjede, som gir pasienter bevis og tillit til at posten ikke kan endres. Disse personlige helsepostene kan kodes og lagres på blokkjede med en privat nøkkel, slik at de bare er tilgjengelige av visse individer, og dermed sikrer personvern.

Jeg syntes denne linken under her forklarer hele konseptet av hva en blokkede er, jeg anbefaler om  å se på det, hvis det er fortsatt vanskelig å forstå.

http://graphics.reuters.com/TECHNOLOGY-BLOCKCHAIN/010070P11GN/index.html

Andre kilder:

https://www.internetsociety.org/issues/blockchain/?gclid=CjwKCAiAjrXxBRAPEiwAiM3DQks5wk3UvQnOTUTlCqqvUgU5-jhltjpT0YlLLGAhqathFpeCy6ixaRoCv-wQAvD_BwE https://blockgeeks.com/guides/what-is-blockchain-technology/