Vicy januar 14, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I lengre tid nå har det vært tørke i Australia. Dette er noe som forekommer hvert år i sommerheten de har der, men nå er det den verste perioden som har være på flere tiår.

Det var i desember rekordhøye temperaturer når områder hadde en temperatur på godt over 40°C. Det var nylig en rekordtemperatur i en forstad i Sydney hvor de hadde 48,9˚C. Aftenposten skrev i desember at det var så ille at en hel landsby i New South Wales ble så og si utslettet.

Skogbranner over hele landet

Skjermbilde fra MyFireWatch

Det var i sent juni 2019 at brannene startet, og de foregår enda og sprer seg stadig. Nå sprer det seg informasjon på alle sosiale medier om brannene og hvor det er mulig å donere til organisasjoner som hjelper med branner i form av slukking og å redde dyr i de brannherjede områdene. Det var slik jeg ble oppmerksom på hvor ille brannene har blitt nå. CNN har publisert en artikkel som forteller om brannene og det kommer fram at minst 28 mennesker har mistet livet så langt i de forferdelige brannene som herjer. Det kommer også fram at over 3 000 hjem har blitt ødelagt og de sliter fryktelig med å få kontroll over alle brannene.

Alle statene i Australia har blitt rammet av brannen, men det er New South Wales som har blitt hardest rammet. Selv de områdene som ikke har blitt så hardt rammet merker brannene som skjer andre steder når røyken kommer.

Noe annet som kommer frem i artikkelen fra CNN er det at mennesker også kan klandres for brannen som herjer. Det blir skrevet at i hvertfall 24 mennesker bevisst har startet branner og det har blir tatt rettslige handlinger mot 183 mennesker for brannrelaterte lovbrudd siden november.

Frykter utryddelse av dyrearter

Bilde fra New York Times

Så langt har over en halv milliard dyr blitt påvirket av brannene og det er frykt for at enkelte dyrearter kan bli utryddet.

Dyr som ikke er særlig flinke til å løpe eller fly står i fare for å bli tatt av flammene. De siste dagene har det kommet ut videoer av kenguruer som flykter fra brannen og på NRK sine sider kan vi lese at det er anslått for noen uker siden at 8 400 koalaer har blitt drept av brannen som herjer i New South Wales. Det er utallige dyr, fugler og insekter som ikke klarer å slippe unna brannene og det er fare for at de som holder til i spesielle habitat som blir tatt i brannen kan bli utryddet. I tillegg er det fare for at enkelte habitat kan bli helt tatt i brannen slik at ingenting vil overleve der selv etter at brannen er slukket. Og det er fremdeles mange dyr som har sluppet unna brannene som risikerer å dø av sult på grunn av at det ikke finnes noe mat i områdene der de er når alt rundt dem har brent opp på et tidligere tidspunkt.

Oljeleting i Australia etter denne krisen?

Bilde fra Shutterstock

I tillegg til disse klimaendringene som allerede er en del av årsaken til alle brannene som sprer seg rundt i landet, er Australia selv er verdens nest største eksportør av kull. Greenpeace har skrevet om hvordan Australia ikke tror nok hensyn til klimaendringer med tanke på dette. Kulleksport er en stor årsak til at brannene er så ille som de har blitt nå på grunn av de store mengdene CO2 som slippes ut. Samtidig som at dette skjer planlegger det norske Equinor å lete etter olje i Australbukta. Australbukta er en naturperle som kan sammenlignes med Lofoten. Det er et område som uberørt og som har mange dyrearter og en helt unik natur som blir vernet om. Det blir anslått på MISA sin nettside at mer enn 85% av artene som lever i Australbukta ikke finnes noen andre steder i verden. Hva vil da skje om Equinor begynner å lete etter olje i det området og søler der? Da er det stor sjanse for at det blir katastrofale følger både for naturen og for dyreartene som lever der. Hva tenker du om dette? Legg igjen en kommentar og si din mening.

Hvordan kan du hjelpe?

Det er ikke så lett å vite hva man skal gjøre i slike situasjoner som denne. Vi kan jo ikke bare reise dit å tro at vi kan gjøre noe for at alt vil bli bra. Det er rett og slett svært lite vi faktisk kan gjøre… Men noe vi faktisk kan gjøre er å donere til organisasjoner som hjelper dyr og mennesker rundt om i landet, og som hjelper til med gjenoppbygging av ulike habitat.

Noen av sidene det er mulig å donere til for å hjelpe er WWF (World Wildlife Fund), WWF Australia, Australian Red Cross, Currumbin Wildlife Hospital, NSF Rural Fire Service og Frelsesarmeen Australia.