Aleksander januar 22, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal jeg skrive om Alexander Osterwalders populære Business Model CanvasDenne måten å sette opp en forretningsplan på, vil ifølge Osterwalder gi en bedre forståelse av hvordan de ulike områdene av et produkt/tjeneste fungerer. Dette var noe av det første jeg ble introdusert for i KIF, og vi brukte canvaset når vi skulle lage studentbedrift. For bedriftsledere og gründere er det spesielt viktig å fokusere på kundesegmentet, det er her verdien skapes og kunder kapres.

Kort: Osterwalders forretningsmodell beskriver i grove trekk hvordan bedriften skal skape, levere og fange verdi, og hvilke behov som skal dekkes. Denne modellen beskriver måten bedriften skal organiseres på for å skaffe en inntekt basert på et produkt eller tjeneste som lanseres i markedet. Bedriften må se fra ulike perspektiv og ta for seg virksomheten på 9 områder. Nedenfor ser du hvordan et canvas er satt opp, og vil laste ned canvaset er det bare å trykke på bildet.

Business Model Canvas enkelt forklart

Her kommer det en forklaring på alle de ulike delene i forretningsmodellen + eksempler knyttet til strømmetjenesten Spotify 

Kundesegment – er den gruppen mennesker og/eller organisasjoner en bedrift ønsker å nå og skape en verdi for.

 Folk som ønsker å høre på musikk og folk som ønsker å publisere musikk, annonsører

Verdiforslag –  beskriver hva det er som gjør ditt produkt unikt i samsvar med kundens etterspurte behov. Kundeverdien er essensen i hva løsningen for kundens problem er, og dermed skal verdiforslaget ikke beskrive produktet eller tjenesten, men hva kunden faktisk opplever som verdi ved å anvende produktet eller tjenesten.

 Gjøre det enklere, lettere og billigere å høre på musikk. Gi annonsører tilgang til potensielle kunder (freemium).

Kanaler – Hvordan et verdiforslag blir kommunisert og levert til et kundesegment gjennom ulike kanaler.

 Pc app, mobil app, nettside

Kunderelasjon – Forholdet en bedrift har til sine kunder. Kommunikasjonskanaler står sentralt og man må bestemme seg for hvordan man ønsker å hjelpe kundene sine hvis noe skulle skje.

 Support og sosiale medier

Inntektsstrøm – Hvordan virksomheten skal tjene penger. Det finnes flere måter for en virksomhet å ta seg betalt på. Eksempler på dette er fast pris, abonnement, auksjonsverdi eller taksering.

 Tar betalt gjennom abonnement, lisenser og reklameplass (freemium)

Nøkkelressurser – En ressurs kan være fysisk eller ikke-fysisk. Nøkkelressurser er det som gjør deg konkurransedyktig og gir deg et konkurransefortrinn og er grunnen til at du kan drive med tjenesten eller produktet ditt.

 Lisensavtaler, merkenavn, ansatte, innhold

Kjerneaktiviteter – De viktigste aktivitetene bedriften gjør.

 Vedlikehold av plattform, kontraktforhandling, markedsføring

Partnere – Hvilke partnere som er viktig for at modellen skal henge sammen og samarbeide godt.

 Plateselskaper og selvstendige artister.

Kostnader – Virksomhetens kostnader knyttet til forretningsmodell.

 Servere, lønn til ansatte, royalties til artister osv.

Hvorfor så populær?

Det er tre grunner til at Business Model Canvas har blitt så populært og brukes av bedrifter over hele verden:

1. Den gir en oversikt over hele forretningsplanen

Det er mulig å beskrive alle sidene ved en bedrift med få ord. Man trenger ikke skrive side opp og side ned om hvordan bedriften skal drive med kunderelasjoner. Business Model Canvas gir et raskt overblikk og kan avdekke problemer som kan oppstå.

2. Den er enkel å ta i bruk

Et tips er å printe ut et stort ark med BMC og deretter bruke postit-lapper for å klistre opp idéer og tanker. Gjør man dette kan en enkelt bytte ut lapper og fjerne de uten å ødelegge hele arket.

3. Den setter folk igang

På grunn av Canvaset sitt enkle oppsett er det lettere å kunne aktivere de ansatte. De slipper å sette seg inn i store dokumenter og bruker ikke lang til å forstå hva forretningsmodellen handler om, og kan dermed bidra med idéer og tanker.

 

Gode forklaringer

Dersom du er av den typen som lærer bedre med visuelle forklaringer kan du se YouTube-videoene under Alexander Osterwalder har co-fundet, Strategyzer.

 

Jeg håper dette innlegget har hjulpet deg med å forstå de ulike delene av Business Model Canvas og hvorfor den har blitt så populær. Business Model Canvas er et verktøy som kan være lurt å bruke når du skal sette opp en grov forretningsmodell. Det burde nesten være obligatorisk å lese bøkene til Osterwalder og jeg anbefaler dem på det sterkeste. Er det noe du lurer på er det bare å skrive en kommentar eller ta kontakt.

 

/ Aleksander

 

 

 

Kilder:

Osterwalder, Alexander og Yves Pigneur. 2015. Business Model Generation: En håndbok for nytenkere, banebrytere og opprørere. Oslo: Gyldendahl akademisk

Osterwalder, Alexander, Yves Pigneur, Gregory Bernarda, og Alan Smith. 2014. Value proposition design: how to create products and services customers want. Strategyzer series. Hoboken: John Wiley & Sons.

The post Business Model Canvas appeared first on Aleksander Ueland.