kristianeaustad mars 27, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Cambridge Analytica og morselskapet SCL bannlyses fra Facebook: I følge dagens næringsliv mener Facebook at selskapene har misbrukt dataen om deres brukere uten tillatelse. 50 millioner brukere skal være rammet av dette. Noe New York Times omtaler som en av de største lekkasjene i Facebook sin historie.

Cambridge Analytica og morselskapet er spesialisert på påvirkningskampanjer og har markedsført evnen de har til å påvirke folk, så effektivt slik at de kan endre folks adferd og oppfatninger. De ble også bedt om å overlevere eposter og interne dokumenter til gransking. Av mulig samspill mellom Trump-kampanjen og Russland i løpet av presidentvalget i 2016. I Storbritannia er selskapene i en annen gransking ved rolle for Brexit-kampanjen, som selskapet i følge Dagens Næringsliv skrøt av tidligere, før granskingen. I dag nekter selskapene for å ha noe med dette å gjøre. Det er også flere andre kampanjer og lignende de har vært involvert i.

Falske undersøkelsesprosjekter

De har brukt Facebook lovlig og sannsynligvis ulovlig. De brukte falske undersøkelsesprosjekter for å få ta i dataene til 50 millioner brukere ved hjelp av blant annet frykt. Desto mer informasjon selskapet har om personer, desto mer kan de påvirkes og endre adferd. Cambridge Analytica mener at de har en ide om hele den psykologiske profilen til 230 millioner amerikanere med utgangspunkt i dataene. Dette skaper et utgangspunkt for mye mer målrettet markedsføring. De har i tillegg skrytet over at de bruker frykt som et verktøy, ved å se etter angst/redsel du ikke visste du hadde tidligere. I følge The Washington Post har Facebook vært klar over dette siden 2015, men har ikke suspendert de før nå, når historien kom fram i mediene.

Mine kilder:

https://www.dn.no/nyheter/2018/03/18/1401/Teknologi/facebook-kaster-ut-forsvarets-propaganda-ekspert

https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2018/03/20/were-you-a-victim-of-cambridge-analyticas-dirty-tricks-the-fact-you-dont-know-is-the-problem/?utm_term=.0fc855691c6a

https://www.cnbc.com/2018/03/21/facebook-cambridge-analytica-scandal-everything-you-need-to-know.html

The post Cambridge Analytica og morselskapet SCL bannlyses fra Facebook appeared first on Studentblogg:.