jennyevensen mars 22, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dag var vi så heldige å ha Carl Størmer som gjesteforeleser hos oss som går digital markedsføring. Carl Størmer er blant annet en foredragsholder, jazzmusiker, konsulent og gründer. Han driver Jazzcode AS, og har tidligere vært markedsdirektør hos Norwegian. Det var et utrolig interessant foredrag, og jeg fikk et helt nytt syn på ting jeg trodde jeg kunne fra før.

Pyramideprinsippet

Er det en ting jeg tenkte var ganske åpenbart er dette med struktur. Begynn med det viktigste og ta det derfra tenkte jeg. Carl ga meg et nytt syn på dette. Han snakket om noe han kalte GUKU. Dette står for gjensidig utelukkende og kollektivt uttømmende. Informasjon er foredle data. For at informasjon skal bli kunnskap må det settes i kontekst. Et godt eksempel han hadde på dette var en bildeserie av en jente som hoppet i vannet. Så man dette i en usystematisk rekkefølge ga det ikke mye mer informasjon enn at det var en jente som badet. Når man derimot plasserte bildene i en logisk rekkefølge: fjernet like bilder og annet støy, så man med en gang at dette var en jente som løp fra en brygge og hoppet i vannet. Da har man informasjon, men ingen kunnskap – man vet ikke hvorfor jenta løp i utgangspunktet. Hvis det da blir satt et bilde av en løve på starten skjønner man at det er løven hun løper fra. Det handler om å løfte blikket for å se sammenhengen.

«Zoom inn for å se detaljer, zoom ut for å få et overblikk og forstå konteksten!» – Carl Størmer

Dette er lurt å tenke på uansett om man skriver en artikkel, rapport eller skal lage en bildeserie. Vi foredler data gjennom å strukturere og plassere i kontekst.

 

Vær nysgjerrig og obersvant!

Carl snakket også en del om det å alltid være nysgjerrig. Han sa blant annet at i komplekse systemer finnes det ikke noe riktig svar. Bob Dylan var et eksempel på dette. Han kunne ikke synge og skrev dårlige tekster, men allikevel fikk han utrolig mange fans. «Hvordan er dette mulig?» tenker du kanskje. Hvis du går der alle andre går, er det færre muligheter enn om du går din egen vei! Det handler om å finne ut hva du er god på, og hele tiden prøve og feile. Dette fikk meg til å tenke på meg selv og denne bloggingen. Jeg føler et ubehag om jeg poster et innlegg jeg ikke er fornøyd med, og bruker derfor for lang tid på dette (derav få innlegg gjennom den siste tiden). Men jeg er nå innstilt på å være nysgjerrig og prøve meg frem, selv om jeg kanskje kan feile.

«For å håndtere endring må du skape beredskap.» – Carl Størmer

Carl nevnte at man ikke skal gjøre ting robust – gjør heller det som ikke alle andre gjør. Spør deg selv hva er jeg god på og hvilke muligheter har jeg foran meg nå? Ha et kompass og retning på hva DU synes er moro, og finn det som passer for deg. Mange tenker kanskje at man kun skal være effektiv, men det er viktig å være effektfull også. Eksempel på dette kan være at du vil løpe veldig fort (effektivitet), men du må også vite hvor du skal (effektfull).

//Jenny Evensen

Tusen takk for interessant og engasjerende foredrag, Carl Størmer. Jeg har fått en ny motivasjon til å bli mer nysgjerrig og prøve meg frem!

 

Kilder:

http://www.jazzcode.no/blogg/

Bob Dylan som strategi: Vær annerledes

Om Carl Størmer

Bilde lånt fra: https://pixabay.com/no/pyramide-diagram-farger-infographic-2611048/

Notater fra gjesteforelesning av Carl Størmer på Høyskolen Kristiania 22.03.18