IrisEidee January 14, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

7. januar 2020 startet CES (Consumer Electronics Show) messen i Las Vegas, Nevada. Dette er en messe hvor verdensledende teknologiselskaper og start-ups samles for å gi oss et innblikk i fremtidens teknologi, en stor del av denne messen tar for seg hvordan man kan bruke kunstig intelligens i forskjellige bransjer, men også i den enkeltes hverdag.

Dronetaxi – fremtidens fremkomstmiddel?
På en slik messe kan man gå fra hall til hall å la seg inspirere av nye teknologiske ideer. Det var flere teknologiske nyvinninger jeg la ekstra merke til da jeg leste meg opp på messen, spesielt innenfor dronesegmentet. På CES-messen var det blant annet en presentasjon om fremtidens dronetaxi. Helikopterprodusenten Bell lanserte sitt konsept Nexus 4EX – en helelektrisk drone som kan frakte inntil 4 personer med bagasje. Hvis alt går etter Bell sin plan vil dette allerede bli lansert i midten av 2020. Uber er også nysgjerrig på denne type fremkomstmiddel ofte kalt VTOL-farkoster (Vertical Take Off and Landing). Og har gått sammen med Hyundai for å få realisert S-A1. «Taxien» vil ha åtte ulike rotorer som kan endre posisjon etter behov og drives av en elektrisk motor hver. Noe som reduserer støynivået signifikant, men også sikkerheten da man har flere motorer som kan ta unna belastningen om en skulle slutte å fungere. Derfor har de tro på at dette er fremtidens fremkomstmiddel i store byer, i følge Jaiwon Shin, viseadminiserende direktør i Hyundai.

… eller hva med posten levert av droner?
En annen drone nyvinning er den neste generasjonens postbud fra Dronedek’s Drone Mailbox. I fremtiden vil man altså kunne få levert pakker på en mer effektiv måte ved at en drone flyr pakken direkte til deg.

I følge CES 2020 er droner kommet for å bli, vi beveger oss mer fra å kun kunne fly droner til å gi droner spesifikke egenskaper som postbud, taxi, brannslukkere eller som hjelpemiddel til å kunne se under vann. Ved å gi dronene kunstig intelligens kan vi gi nåtidens tjenester enda bedre egenskaper og effektivisere hverdagen.

Kilder:
Teknisk Ukeblad. Sist oppdatert: 9.01.2020. «Fremtidens dronetaxi blir elektrisk. Vi har sett konseptmodellen». Hentet 14.01.20
https://www.tu.no/artikler/fremtidens-dronetaxi-blir-helelektrisk-vi-har-sett-konseptmodellen/482393

The Guardian. Sist oppdatert: 10.01.2020. «CES 2020: the latest gadgets on show in Las Vegas – in pictures». Hentet 14.01.20
https://www.theguardian.com/technology/gallery/2020/jan/10/ces-2020-the-latest-gadgets-on-show-in-las-vegas-in-pictures