eirillhoff mai 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Å lære beskrives som en varig endring i atferd som følge av nye erfaringer. Men hvordan kan vi få optimalt utbytte av læring? I samarbeid med Ingrid Hammer har jeg laget en liste med våre 6 beste læretips vi har tilegnet oss gjennom årene.

Våre 6 beste tips for læring

1. Research

Når man studerer på høyere utdanning kreves det at man er selvstendig og tar ansvar for din egen læring. Et tips til å få maks utbytte av læringen er å gjøre research om emnet du går gjennom. Det kan eksempelvis være å lese spennende artikler eller blogger som forteller emnet på en annen måte enn pensum bøkene. Dersom man vet hva foreleseren skal gå igjennom neste gang, kan man gjøre research på forhånd slik at man får en bedre forståelse i timen og er forberedt.

2. Notater

Det er bevist at man lærer bedre når man skriver. Ved å ha en god notatteknikk kan du få maksimal utbytte av læringen. En felle mange ofte går i som student er å skrive for mye. Når man sitter i forelesningen er det ikke alltid like lett å vite hva som er vesentlig, og hva som ikke er det. Dermed kan man sitte igjen med side på side av unødvendige notater. Hva som er den beste metoden er individuelt, og dette må man prøve seg frem til. Men ved å skrive med tydelige mellomrom mellom ulike deler, og bruke forskjellige farger og overskrifter kan du få oversiktlige notater som kan brukes på nytt. Merk deg nøkkelord du vil fokusere på og lag lister. Ofte vil man skrive ned ordrett hva man prøver å lære, men du vil huske det bedre om du bruker egne ord. 

3. Youtube

Youtube inneholder det meste av alt. Dersom du ønsker å få noe forklart er dette plattformen for det. Alle kan laste opp videoer der, og seriøsiteten varierer fra profesjonelle til amatør videoer. Du kan også få se illustrasjoner av det du ønsker å lære mer om. Da vil du ha nye knagger å henge kunnskapen din på. YouTube gir deg også en variasjon i materialet du ønsker å lære. Etter å ha lest timesvis på pensum, kan du få et avbrekk og heller fokusere på å lytte.

4. Forklare til andre

Vi har alle vært der når foreleseren tilfeldigvis stiller deg et pensumrelatert spørsmål, og du kjenner nervøsiteten stige. Men ofte vil dette føre til at fokuset blir skjerpet og du faktisk prøver å huske hva han sa om dette tidligere i timen. Ved å forklare til andre noe du prøver å lære selv lager du en enklere versjon av stoffet som du selv har nytte av. Du vet at du blir lyttet til og at mottakeren forventer at du skal gi en bedre forståelse for dem om temaet. Her får du også sjekket hva du egentlig husker fra læringen. 

5. Kollokviegrupper

Kollokviegrupper er noe alle ble kjent med i starten av studieløpet, og det er en fantastisk ressurs for økt læringsutbytte. Det som er viktig er å være i kollokviegruppe med noen som har samme motivasjon og ambisjoner som deg. De som ønsker å sette av like mye tid til skole og lesning. 

6. Lage blogginnlegg

Blogginnlegg kan være bedre enn notater. Når man blogger må man virkelig sette seg inn i stoffet slik at man klarer å produsere en god faglig tekst. Man har også i bakhodet at folk skal lese det du selv skriver, og bruker dermed enda mer tid på å gjøre best mulig research. Dette bidrar til at du selv lærer mye mer og får en dypere forståelse av pensum og det du skriver om. 

– Eirill Hoff

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Læring

https://studenttorget.no/index.php?artikkelid=14300