ninamagnussen January 19, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette innlegget skal vi se på delingsøkonomi. Jeg skal ta for meg plattformtjenesten Airbnb, og se på hva den gjør for å senke det vi kaller brukerens transaksjonskostnader.


Delingsøkonomi

Det finnes flere ulike måter å definere begrepet på, men Skatteetaten definerer delingsøkonomi som en forretningsmodell hvor privatpersoner selger eller leier ut tjenester/eiendeler, enten direkte eller gjennom et formidlingsselskap. Disse formidlingsselskapene kaller vi gjerne plattformtjenester, og Airbnb er bare ett av mange eksempler.


Hva er Airbnb og hvordan fungerer det?

Airbnb er plattformtjenesten som siden sin oppstart i 2008 har vokst seg så store at de er hotellbransjens kanskje største konkurrent. I 2017, etter bare ni år, hadde de en omsetning på 2,6 milliarder dollar. Airbnb er en plattform hvor du på den ene siden kan tilby overnatting og opplevelsesbaserte tjenester, og på den andre siden betale for overnatting og opplevelser. Airbnb er derfor kun et mellomledd som sørger for at prosessen mellom tilbyder og etterspørrer faktisk fungerer i praksis.

I praksis kan hvem som helst opprette en profil på Airbnb, hvor du både kan legge til utleiested, melde deg som vert for en opplevelse, eller betale for opphold og opplevelser. Fra brukerens side ligner Airbnb veldig på en hvilken som helst søkemotor for overnattingstilbud, men her har de klart å lage en plattform som er svært oversiktlig og brukervennlig.

Hvem er aktørene?

Airbnb består av tre hovedaktører, nemlig plattformen i seg selv, tilbyder og etterspørrer. Vi kan derfor spørre oss selv hvordan Airbnb omsatte for 2,6 milliarder dollar i 2017, og svaret er så enkelt at plattformen tar en prosentandel som tjenestegebyr. Som tilbyder av overnatting betaler de fleste et gebyr på 3%, mens som etterspørrer betaler du omtrent 13%. Tilbyder for opplevelser betaler imidlertid 20%. Det koster ingenting å ha en bruker på Airbnb, du betaler altså kun dersom du skal benytte deg av tjenestene.


Hva gjør Airbnb for å senke transaksjonskostnadene?

Arne Krokan beskriver transaksjonskostnader i boken Det friksjonsfrie samfunn. Han forklarer det som ressurser som går med når vi når vi skal gjennomføre et kjøp, og at det videre deles inn i seks steg (2015). Nedenfor vil jeg gå gjennom de ulike stegene, ved å bruke eksempel om å skulle leie en leilighet, for å se hva Airbnb gjør for å senke transaksjonskostnadene.

Søkekostnader
Hvilke alternativer har vi, og hvor lang tid bruker vi på å finne de ulike alternativene? Som Krokan nevner, er ofte søkekostnadene lavere nå enn tidligere, fordi vi har søkemotorer som lar oss finne ting raskt (2015). Når vi er inne på Airbnb, ser vi raskt at vi har mulighet til å søke etter overnattingsmuligheter. Vi har et søkefilter, hvor vi kan skrive hvor vi skal, om vi ønsker overnatting eller opplevelse, og hvor mange netter vi skal være. Hvis vi scroller nedover nettsiden, kan vi også se fremhevede overnattingssteder og opplevelser som kommer godt frem og som har bedre klassifisering.

Informasjonskostnader
Etter at vi har funnet ut hvilke alternativer vi har, ønsker vi å få mer detaljert informasjon, slik at vi kan se om det opprettholder preferansene våre. La oss si at jeg skal finne et overnattingssted i Barcelona. Jeg har funnet et utvalg av mulige overnattingssteder. Jeg har filtrert at jeg ønsker et helt hjem, med ett soverom, og med svømmebasseng. Jeg leser derfor gjennom annonsen, kikker på bilder, og ser på hvilke fasiliteter som tilbys. I tillegg er det mulig å se hvor høy score tilbyder har fått, og hva slags tilbakemeldinger som er gitt av tidligere leietakere. Det er enkelt og oversiktlig å orientere seg rundt på siden, som er med på å senke informasjonskostnadene. I tillegg er det tilbyder som skriver informasjonen om overnattingsstedet, som også gjør at vi unngår at Airbnb blir et mellomledd i informasjonsprosessen.

Forhandlingskostnader
Videre handler forhandlingskostnader om betaling, levering og annet knyttet til handelen (Krokan 2015). Airbnb senker transaksjonskostnadene ved at det er faste priser, og tilbyder bestemmer prisen på overnattingsstedet per natt. På denne måten er det enklere for etterspørrer, og prosessen er langt mer forutsigbar å forholde seg til.

Beslutningskostnader
Det er i dette steget at vi skal gjøre et valg. Og spørsmålet er hvor lang tid det har tatt før vi klarer å ta et valg, og hvor enkel prosessen har vært. Dersom prosessen hadde vært lang og kronglete, er det nok en sjanse for at man mister mange kunder på veien. Hvis dette hadde vært et reelt scenario, ville nok prosessen tatt lenger tid, men Airbnb gjør det enkelt for meg som etterspørrer, fordi all informasjon jeg trenger er på et sted. Overnattingsstedet i Barcelona er klart, og det er enkelt å reservere når beslutningen er tatt.

Evalueringskostnader og tvangskostnader
De siste to stegene i prosessen, treffer når vi enten får en vare vi har bestilt, eller i dette tilfellet, ankommer overnattingsstedet vi har bestilt. Står det til forventingene, er det rent, finnes de fasilitetene som var angitt i annonsen, og ser det likt ut som på bildene? Det er ingen problemer med å kontakte tilbyder. Dersom overnattingsstedet ikke står til forventingene, oppstår tvangskostnader. Her er det mulig å skrive en anmeldelse tilknyttet overnattingsstedet og tilbyder. På den måten kan vi gi tilbakemeldinger på hva som fungerte bra, og hva som eventuelt ikke fungerte så bra.


Oppsummering

Avslutningsvis kan vi si at Airbnb gjør flere ting riktig som senker transaksjonskostnadene, og på den måten gjør det enkelt å velge de som plattformtjeneste. Det er et spesielt pluss at nettsiden er så oversiktlig som den er, fordi det gjør det enkelt for hvem som helst å benytte seg av tjenesten.

Hvis du har noen tanker rundt dette emnet eller andre ting, legg gjerne igjen en kommentar under!


Kilder

SkatteetatenAirbnbKrokan