Andreas Kjeldstad Eriksen januar 14, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg hva delingsøkonomi er og hvilke fordeler og ulemper dette kan ha for samfunnet vårt. Delingsøkonomi kan beskrives som tjenester hvor du deler noe du eier med noen andre. Du kan for eksempel leie bort bilen din til noen som trenger det gjennom nabobil. Du låner da bort ditt private gode og gjør den til et felles gode. Andre eksempler på delingsøkonomi er at du leier bort en tjeneste, som for eksempel Uber gjør. Uber er en transporttjeneste som gjør at alle som eier en bil kan kjøre rundt på andre personer mot betaling, som en taxitjeneste, bare billigere. Uber har vært diskutert masse i media, men fordelene som privatperson rent økonomisk er store. Taxiselskaper klarer ikke å levere de samme tjenestene til samme pris. Kritikken mot tjenester som Uber har vært at det kan føre til arbeidsledighet, ved at taxiselskaper må nedbemanne på grunn av at tjenester som Uber tar kundene deres.

Det å låne bort ting til andre som trenger det har alltid vært vanlig, men nå er det blitt et større marked for dette. Før var det gjerne foreldre, besteforeldre eller kanskje naboen man spurte for å låne for eksempel verktøy som man ikke bruker veldig ofte. De fleste eier en hammer eller et skrujern, men andre store, dyre verktøy som for eksempel spikerpistol eller drill er ikke like vanlig at alle har. Enkelte bibliotek har sett en nedgang på leie av bøker, og har derfor begynt med utleie av blant annet verktøy. Som privatperson er dette gull verdt, du kan leie deg det du trenger uten å måtte betale noe. For selskaper som produserer og selger verktøy er dette ikke like bra. De tjener mindre penger da produktet deres ikke blir solgt like ofte, da de bare kan leie det gratis.

AirBnB er en annen delingsøkonomitjeneste som utfordrer hotellbransjen. Det er privatpersoner som leier ut leiligheten eller huset sitt til andre privatpersoner. Vi som forbrukere kan lett søke opp leiligheter eller hus som tilfredsstiller våre kriterier der vi ønsker å bo. Denne tjenesten er som oftest billigere enn vanlige hotell som vi har vært vant til å bestille.

Fordelene med delingsøkonomi er stort sett for oss forbrukere. Vi kan få leid oss ting vi trenger gratis eller kjøpe tjenester billigere enn hva de store etablerte selskapene kan tilby oss. Samfunnet vårt er i konstant endring, noe som fører til store forandringer i hvordan vi lever nå i dag i forhold til for bare noen få år siden. Bedrifter og bransjer må henge seg på for å ikke havne bakpå. Ulempene, eller utfordringene, er det bedriftene som får. Taxiselskapene må se etter nye muligheter for å henge med utviklingen med Uber, de kan ikke bare se på slik det har vært, men hvordan det kommer til å bli i framtiden.