oleaaknes January 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Etter første forelesning i digital markedsføring satt jeg igjen med en stor vilje til å lære mer, en viljen til å utforske og lære hvordan den digitale verden som vi kjenner i dag har vært med på å påvirke hvordan verden var og hvordan verden vil bli.

det sies at vi er inne i den 4 industrielle revolusjon, en revolusjon som aldri vill stoppe. menneske utvikler seg i takt med teknologien, men vil teknologien gjøre at menneske ikke har jobb i fremtiden?

min generasjon sies å være den heldige generasjonen, vi har både opplevd «gamledager» der måten vi holdt kontakten med venner på var ved å gå fra dør til dør for å spørre pent om å finne på noe, til å utvikle oss i takt med teknologien der vennene er kun et klikk unna. jeg husker godt dagen jeg fikk min første telefon, da var jeg 10 år. det var en Sony Ericson med liten skjerm, null kamera og kun knapper som tastatur. telefonen ble som regel kun brukt til å ringe til mamma og pappa for å si hvor jeg var og hvem jeg var med. i dag har jeg en iPhone 11 som jeg er avhengig av, jeg bruker nesten ikke sms lenger, ringer sjeldnere med telefon og surfer ekstremt mye på sosiale medier, men hvorfor? jo det ligger i ordet sosiale medier. det er der vennene mine befinner seg, det er der jeg oppdaterer meg på nyheter, hva venner og familie gjør og hvem som henger med hvem. det vi tidligere fikk ut av å gå fra dør til dør har vi nå fått inn i telefonen. men har vi blitt mindre sosiale etter at telefonen fikk en så stor plass i hverdagen? og påvirker telefonen oss negativt? jeg vil si både nei og ja, ved min erfaring vil jeg si at jeg har blitt mere sosial etter at de sosiale mediene fikk en så stor plass i hverdagen, jeg oppdater meg på hva som skjer og hva folk gjør, men jeg tror også de sosiale mediene gjør at flere føler seg ensome. den kontante bildestrømmen på Instagram der alle smiler sammen med venner og familie kan også ha en negativ påvirkning på følgerne, de kan rett og slett føle seg ensome og mindre ønsket i samfunnet.

Den 4 industrielle revolusjon har vært en stor del av hvordan vanene og holdninger til mennesker har endret seg gjennom de siste 10årene. vi sitter i 2020 med mer kunnskap om verden enn noen gang, der alt kun er et lite google søk unna, men verdens største bedrifter sitter også med mer informasjon om brukerne sine en noen gang tidligere. informasjonen holder de helt lovlig og brukes for å skreddersy markedsføringen til hver enkelt bruker. men er dette egentlig bra? og blir informasjonen utnyttet på riktig måte? under presidentvalget i USA 2016 ble dette veldig tydelig. vi kunne i 2016 lese om at det nesten ble skrevet 1 million fake news twitter meldinger under den amerikanske valgkampen. mange velgere fikk såkalt propaganda og fakenews opp i sosiale medier som støttet Trump og et sterkt Høyre syn i landet. noen mener i ettertid at dette var med på å hindre andre kandidater å få frem sitt budskap siden algoritmene stengte andre kandidater sitt budskap ute og var med på å gjøre valget uetisk riktig. valget endte med at Donald trump vant og flere har i senere spekulert i hva som gjorde dette. var det algoritmene som betydde mest eller var det andre faktorer? jeg tror 2016 valget var et varsel på utfordringer vi står ovenfor med den teknologien vi har i dagen samfunn. vi må være kritiske til hva som blir skrevet i media og hva som er sant og ikke. en ting er sikkert og det er at verden er på et ekspresstog lagt inn i den fjerde industrielle revolusjon som aldri vill stoppe. jeg er spent på hvor veien videre vil ta oss og hvilke teknologier vi ikke klarer oss uten i 2030.