amaliemd mai 9, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Hei! Da var jeg tilbake igjen. Denne gangen har vi fått i oppgave å oversette en artikkel. Jeg har valgt å oversette en svært populær artikkel om SEO (artikkelen er delt mer enn 24 000 ganger ifølge nettsiden selv). Artikkelen fant jeg på en side som heter BackLinko (https://backlinko.com/on-page-seo ), skrevet av Brian Dean. Grunnen til at jeg ønsket å oversette nettopp dette innlegget er fordi jeg interesserer meg en del for SEO, og synes det finnes få gode guider for dette på norsk. Dette innlegget var veldig organisert, og delt opp i 7 ulike deler. En god struktur er helt klart noe jeg er opptatt av. Teksten var lettleselig og det gjør det mulig også for Ola Nordmann å forstå innholdet. Synes også det var mange gode tips her som både jeg og andre medstudenter kan ta med seg videre i forhold til både blogg og nettbutikk. Dette var en tekst på 4000 ord, så jeg har tatt meg friheten til kutte bort noen ting som ikke var veldig nødvendig informasjon. Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet på hvordan du synes denne oversettelsen var.


Kapittel 1

Grunnleggende SEO på nettsiden

Hva er SEO? SEO handler om å optimalisere nettsiden for søkemotorer og brukere. Vanlig SEO praksis inneholder å optimalisere «title tags», innhold, interne linker og URL-er. Dette er såkalt «On-site SEO», det finnes også «off-site SEO» hvor det jobbes mer i backend med koding eller liknende.

Hvorfor er “On-site” SEO så viktig?

Den SEO en som du implementerer på nettsiden er den såkalt «on site» SEO en. Gjør denne enda en forskjell i 2021? svaret er JA! Google har en egen rapport på hvordan søk fungerer, og den sier følgende:

Utdrag fra Google rapport

(Kort fortalt: Hvis ord på siden din matcher med søk så leser søkemotoren informasjonen som relevant). 

Selv om Google har blitt MYE smartere enn før, bruker de fortsatt «gammeldagse» metoder, som for eksempel da å lete etter spesifikke ord og fraser på siden din. Det finnes en hel del data som støtter opp under dette. BackLinko`s egen analyse av 11 millioner søkeresultater fant en korrelasjon mellom «title tags» (permalenker) med med mye søkeord, og topp rangeringer på søkemotorene.

Og hvis du søker på konkurrerende eller liknende søkeord, vil du se at toppen av søkeresultatene nesten alltid bruker det eksakte søkeordet i deres «title tag» (permalenke):

Google Søk

Når det er sagt, god SEO optimalisering på siden din innebærer ikke bare å stappe inn søkeord inn til nettsidens HTML kode. For å rangere  innholdet ditt i 2021 må du også optimalisere innholdet for:

 • Brukeropplevelse
 • Bounce rate og dvaletid
 • Brukerens mål
 • Sidens lastetid
 • Click-through-rate (CTR)

Kapittel 2

Optimalisere innholdet for SEO

Nå som du har sett at SEO innholdet på siden din fortsatt betyr noe, er det på tide å starte med å optimalisere innholdet. I dette kapittelet går vi gjennom spesifikke måter for å vise hvordan du kan optimalisere søkeordene på hver side av nettsiden. Så hvis du noen gang har lurt på hvordan du skal bruke søkeord på siden, så vil du elske tipsene i dette kapittelet.

BRUK DITT UTVALGTE SØKEORD I DE FØRSTE 100 ORDENE

Dette er et velkjent SEO tips som fortsatt gjør en forskjell. Alt du trenger å gjøre er å bruke det utvalgte søkeordet i de første 100/150 ordene i artikkelen din. Eksempelvis, i en artikkel om e-post markedsføring, så blir dette søkeordet nevnt med en gang.

Nøkkelord er en viktig del av SEO

Hvorfor er dette viktig? Fordi google vektlegger ord og fraser som dukker opp tidlig på siden. 

Dette gir mening. Se for deg at du akkurat har publisert en artikkel om Keto dietten. Hvis artikkelen virkelig handler om Keto dietten, vil det da gi mening å først bruke dette ordet halvveis ned på siden din? Selvfølgelig ikke.

Det er derfor du vil dryppe dette søkeordet rundt de første 100 ordene. Dette er en av de små tingene som hjelper Google å forstå hva nettsiden din handler om.

BEGYNN ARTIKKELEN DIN MED EN H1 OVERSKIRFT
H1 tagger er viktige

De fleste plattformer (som for eksempel WordPress) legger automatisk inn en H1 overskrift i i artikkelens overskrift. I så fall er det ikke noe å tenke på. Men det er ikke alltid så enkelt. Du vil forsikre deg om at sidens koding inneholder en tittel med H1 overskrift, og helst at det utvalgte søkeordet ditt er med i denne H1 taggen. 

H1 taggen i kodet form
PASS PÅ AT UNDERSKRIFTER HAR EN H2 TAGG

Du burde også prøve å inkludere ditt utvalgte søkeord i minst en underoverskrift, og bruke H2 overskriften slik koden blir riktig.  Det er kanskje ikke dette som er det avgjørende for SEO innholdet på siden din, men det kan ikke skade. Det kan fortsatt gjøre en forskjell.

Her er et eksempel på denne strategien (utvalgt søkeord= innhold markedsførings verktøy)

H2 taggen i kodet form
NØKKELORD FREKVENS

Nøkkelord frekvens betyr kanskje akkurat det du tror, det er hvor ofte det utvalgte søkeordet ditt (nøkkelordet) dukker opp i innholdet på siden din. Google nekter kanskje for at dette hjelper, men SEO proffer med erfaring sier at dette definitivt funker.

Se på det slik: Se for deg at du har en side som Google tror handler om et spesifikt nøkkelord. Men det nøkkelordet dukker bare opp en gang på siden. Hvor sikker kan søkemotorene være på at den aktuelle siden omhandler det nøkkelordet? Ikke så velig sikker. Men hvis det er nevnt 10 ganger, kan Google være mer sikker på hva siden handler om.

Nøkkelords frekvens

Det er viktig å understreke at du ikke skal stappe inn nøkkelord overalt, men nevn det når det er relevant.

BENYTT DEG AV EKSTERNE LINKER

Eksterne linker til relaterte nettsider hjelper Google å lese siden din. Den viser også Google at siden din inneholder relevant og god informasjon. Dette er ikke e bare en teori. Hos Reeboot Online utførte de et eksperiment for å se om utgående linker får nettsiden din høyere rangert hos Google.  De lagde derfor 10 nye nettsider. Halvparten linket til etablerte nettsider som eksempel Oxford University, mens de andre 5 hadde ingen utgående linker. De nettsidene med utgående linker utklasset sidene uten linker på Google søket.

Eksempel på søkeresultater med utgående linker VS uten
OPTIMNALISER URL`ENE FOR SEO

URL struktur er undervurdert når det kommer til SEO. Google begynte nettopp å bruke merkelige versjoner av URL`er i søkeresultatene.  Dette innebærer at begrepene eller nøkkelordene du anvender vises i URL`en.  Derfor er oppbyggingen av URL`en enda viktigere enn før.

Eks URL

Dette er slik du lager gode URL`er:

 1. Lag den kort
 2. Inkluder et nøkkelord i hver URL.

Det er det!


Kapittel 3

Optimaliser perma og meta taggene!

I dette kapittelet skal du lære hvordan du optimaliserer perma og meta taggene. Her har jeg tatt med friheten til å legge inn et bilde for å forklare Perma og meta tagg.

Eks perma og meta tagger

Perma taggen er altså tittel eller «title tag» som det heter på engelsk. Meta beskrivelse er den norske betydningen av «description tags». Altså den teksten som beskriver hva innlegget handler om.

Ifølge Google hjelper fortsatt permalenken/ tittelen på taggen deg i SEO rangeringer. Så de er verdt å optimalisere. Det samme gjelder for meta beskrivelsen, kanskje ikke Google leser denne, men søkere bruker denne for å velge hvor de skal klikke.

FORHÅNDSVIS PERMALENKEN

Forfatteren av denne artikkelen mener videre at permalenken er den viktigste SEO faktoren, da den gir søkemotorene så god oversikt over hva siden handler om.  Av erfaring sier han at permalenken bør være så lik det fokuserte nøkkelordet som mulig. Det trenger ikke nødvendigvis å være først i permalenken, men jo lengre foran jo bedre.

BRUK PERMALENKE MODIFIKATORER

Bruk modifikatorer som «beste» «guide» «raskeste» «sjekkliste» eller lignende som kan hjelpe deg å komme høyere opp på lengre versjoner nav nøkkelord. Eksempel istedenfor å skrive «5 tips til arbeidslivet», så la jeg inn ordet korte, for å da kunne få flere treff i google søk.

Du kan også være enda mer strategisk. I et eksempel fra forfatteren la han til «for SEO» i tittelen:

Eksempel modifikator

Da dukker han også opp i søk som: «SEO nøkkelord reesearch verktøy».

BRUK UNIKE, NØKKELORDFYLTE META BESKRIVELSER

Google`s egen SEO guide sier selv at det er lurt å bruke gode meta beskrivelser på hver av sidene:

Google har også anbefalt at du skriver dine egne metabeskrivelser og ikke bruker de automatiske:

Fyll inn meta beskrivelsene!

Dette er fordi gode meta beskrivelser hjelper til med å skille deg ut og kan gi deg en boost på din organiske CTR (click trough rate). Her er en anbefalt meta beskrivelse mal:

Meta guide

Du vil også bruke dine egne nøkkelord i meta beskrivelsen slik at Google kan utheve nøkkelordet ditt i meta beskrivelsen hvis det passer med søket som blir gjort. Eks:

Dette kan igjen hjelpe på CTR!

Kapittel 4

Skrive SEO innhold

Neste steg er å lage innhold som kvalifiserer for øverste plassering på søkemotorene. Dette er en stor prosess som er mye mer enn å bare plassere nøkkelord på siden din. For å komme på toppen av søkemotorene i 2021 må innholdet ditt være:

 • Unikt
 • Verdifullt
 • Optimalisert for søkets mål

I dette kapittelet skal du lære mer om hvordan få innholdet ditt til å tikke av på disse tre boksene.

1. UNIKT INNHOLD

Med unikt menes det ikke å duplisere innhold eller skrive om noe, men lage innhold det ikke finnes mye om fra før. Med andre ord: Bring noe nytt til bordet.  Dette nye kan være:

 • Et nytt tips eller strategi
 • En bedre liste med kurante ressurser
 • Sterkt design og UX
 • Nye studier
 • Nye steg for steg prosesser

For eksempel, den siden som denne artikkelen er hentet fra ranker topp 3 fordi den er unik, innholdet er unikt.

2.VERDIFULLT INNHOLD

Å publisere noe unikt er et godt utgangspunkt, men ikke nok. Så for at ditt innhold skal skille seg ut og bli sett må det være veldig verdifullt. Her er noen få måter du kan gjøre innholdet ditt verdifullt på:

 • Tilføy detaljer som bilder, skjermbilder, og ulike steg som gjør at innholdet ditt blir lettere å praktisere.
 • Skriv konkret for å være mer engasjerende
 • Det kan også være engasjerende å fortelle en historie
 • Oppdatert materiale: Bruk nye strategier, steg og eksempler
 • Bruk eksperter! Mye innhold er skrevet at folk som ikke selv har gjort det de skriver om. Innhold fra noen som faktisk har gjennomført, eller som har erfaring er mye mer verdifullt
 • Det som gjør SEO sjekklisten så verdifull er fordi det er en sjekkliste i seg selv, på et nybegynner nivå, og blir mer detaljert og avansert etter hvert.
3. OPTIMALISERE FOR SØKETS MÅL

Innholdet bør være relatert til det søkeren faktisk søker etter. Unikt og verdifullt innhold kan få deg høyest opp på søkemotorene, men hvis du ønsker å beholde plassen, må siden din tilfredsstille søkeren. Den må nesten være eksakt det søkeren ser etter, ellers vil du sannsynligvis bli begrav langt ned på tredje sidene.


Kapittel 5

Optimalisere for CTR

Din organiske klikk rate er viktig av to grunner:

 1. CTR er antakeligvis en faktor for Google`s rangeringer.
 2. Å øke CTR vil gi mer trafikk til siden din, som tells positivt hos Google.

I dette kapittelet får du 4 praktiske tips til å øke klikk raten din.

BRUK SPØRRENDE PERMALENKER (OVERSKRIFTER)

I fjor ble det analysert nesten 5 millioner søkeresultater for å finne ut hvorfor noen sider ble valgt foran andre. Et av de mest overraskende funnene, var at sider med spørrende permalenker og overskrift generelt var klikket mer på enn de som ikke hadde det. Så når det passer inn bør du lage spørrende permalenker og overskrifter.

FYLL INN MANGLENDE META BESKRIVELSER

I kapittel en ble det nevnt meta beskrivelser, og spesielt at en ønsker at disse skal være veldig tiltalende. Når det er sagt, trenger ikke denne å være helt fantastisk 100% av gangene, bare det å HA en meta beskrivelser holder i noen tilfeller. Det har seg slik at sider med meta beskrivelse for ca 6% mer klikk, enn sider uten.

Med eller uten meta beskrivelser

Et tips er å bruke SEO apper og utvidelser som gir deg en oversikt over meta beskrivelsene på siden din.

BRUKE FAQ SIDER ELLER TILBAKEMELDINGSSKJEMAER

FAQ`s eller tilbakemeldingsskjemaer hjelper kanskje ikke SEO en på siden din, men det hjelper på noe som heter strukturert data (Rich snippets). Strukturert data er søkeresultater som inneholder mer informasjon og media enn andre søk! Disse skjemaene hjelper altså på mengden av strukturert data, noe som igjen kan gi deg klikk.

TILSETT FØLELSER TIL PERMALENKENE (OVERSKRIFTENE)

BackLinko utførte en CTR studie som viste at overskrifter/permalenker med følelser ble klikket på 7% oftere vs. De som ikke hadde det.

Med og uten følelser

Til tross for dette er det viktig at det kun er en viss grad av følelser, slik at det ikke oppleves som clickbait. Unngå altfor sterke ord som «ekstremt» og «kraftfull», bruk heller litt mildere ord.

LEGG TIL NÅVÆRENDE METABESKRIVELSER OG PERMALENKER
Et godt eksempel

Ovenfor er det eksempel på hvordan det burde se ut. Å legge til året er ikke avgjørende for klikkraten din, men det hjelper. Spesielt for innhold som fort kan gå ut på dato. Eksempelvis innlegg om digital markedsføring er bare relevante for en viss periode. Det samme gjelder for eksempel «beste smart telefon», her ønsker søkeren mest sannsynlig det nyeste og mest oppdaterte. Har du årstall på ditt innhold da, er det klart at det er relevant.


Kapittel 6

Sidens UX- signal

I dette kapittelet vil du lære hvordan du skal optimalisere innholdet for «UX-signaler». Med andre ord hvordan Google søkere interagerer med innholdet ditt. Er det slik at Google faktisk registrerer dvaletid, Fluktfrekvens og brukerens interaksjoner? Svaret er JA.

Google`s “How search works” sier at for å få høyere og bedre søkeresultater så bruker de annonym interaksjons data for å vurdere hvilke resultater som er relevante til søket. Nå skal vi vise hvordan du sørger for at innholdet ditt holder søkeren på nettsiden.

SETT INNHOLDET FØR FØRSTE BILDE

Når søkere klikker på siden din ønsker de å få svar fort på om de har klikket riktig. Derfor vil du unngå at det første de møter er store bilder eller lignende. Legg innholdet over dette slik at søkeren raskt kan få et svar.  Det gjør ikke noe å ha et bilde eller lignende i topp, bare det ikke er så stort at det skygger over selve innholdet/teksten. Dette er et eksempel på hva du bør unngå:

Dette bør du unngå
DEL OPP INNHOLDET

I en perfekt verden vil besøkende lese hvert ord på siden din, men i mange tilfeller gjør de ikke det. Derfor vil du gjøre det slik at innholdet er enkelt å skumlese. Dette har for eksempel forfatteren av dette innlegget brukt masse tid på. Han har blant annet brukt et tonnevis av H2 overskrifter i innlegget, samt bilder og bullet points.

PRØV Å TILRETTELEGGE FOR KOMMUNIKASJON

At nye brukere ser kommentarer til andre som har lest tidligere, er gjerne en bra juksekode. Gode kommentarer og kommentarfelt gir brukerne noe å lese, etter de er ferdig med innlegget ditt. Dette gjør blant annet at de bruker mer tid på siden, og det viser aktivitet.


Kapittel 7

Avanserte SEO tips

I det siste kapittelet kommer en liste over noen skikkelig gode SEO teknikker. Så fort du har oppdatert sidens permalenker og H1 tagger, vil disse avanserte SEO tipsene ta deg til neste nivå.

BRUK ORIGINALE BILDER

Såkalte “stock photos” er mye brukt på nettsider, men disse kan skade SEO en på siden din. En undersøkelse på dette viser klart at sider med unike bilder utklasser side med «stock photos».

BRUK INTERNE LINKER

Interne linker har ekstremt mye å si på SEO. Det er spesielt bra for nye sider, eller sider som ikke er så populære å bli linket til fra sider som er høyt oppe i søkeresultatene.

Bruk av interne linker

For et endra bedre resultat så burde det linkes fra sider med mange nøkkelord som likner ditt. Et godt eksempel på noen som er gode til å linke er Wikipedia:

Wikipedia eks.
SKRIV OMFATTENDE INNHOLD

Google ønsker å vise innhold som gir søkerne det de ønsker seg, alt det de ønsker seg. Da gjelder det å gi dem omfattende innhold. Så hvis innholdet ditt har med eksempelvis helse setningen i søket, så har du bedre sjanse på en god rangering. Et tips for at Google skal synes innholdet ditt er omfattende nok er LSI nøkkelord. Altså synonymer til nøkkelordet.  Disse synonymene blir brukt av Google for å måle relevans. Det er ikke nødvendig å bruke ekstremt med LSI nøkkelord om du skriver et langt innlegg aller at det er mye innhold, da dukker normalt sett slike synonymer opp av seg selv. Hvis du derimot trenger inspirasjon til synonymer, kan du søke på nøkkelordet ditt og bla til bunns i Google søket for å hente inspirasjon.

Eks synonymer
GJØR SIDEN DIN RASKERE

Google har sagt at en av tingene som avgjør resultatet ditt på søkeord er hvor lang tid siden din bruker på å laste inn. En ting du kan gjøre er å bytte til et raskere webhotell:

Ulike webhotell

En annen ting du kan gjøre er å redusere sidens totale størrelse, for eksempel ved å fjerne unødvendige store filer som store bilder eller videoer.

Hva som kan gjør siden din vanskelig å laste inn
OPTIMALISER BILDENE DINE

Du ønsker å gi hvert eneste bilde en alternativ tekst eller et beskrivende filnavn. Dette hjelper Google å forstå hva bildet inneholder eller viser. Når søkemotorene forstår hva siden din handler om, så kommer du høyere opp i resultatene.

OPTIMALISER FOR STEMME SØK SEO

Stemmesøk vokser og vokser. Den beste måten å optimalisere for dette er ved å lage FAQ sider. BackLinko har gjort en studie som fant ut at Google elsker å vise FAQ sider til stemmesøk.

Results which are FAQ pages

Håper du får benyttet deg av disse SEO tipsene, jeg fant dem hvert fall nyttige! Vi blogges 🙂

-Kristianiastudenten

Kilder:

BackLinko, innlegg av Brian Dean, hentet første gang 26.04.21:

https://backlinko.com/on-page-seo

Innlegget Den beste SEO guiden dukket først opp på Kristianiastudenten.