Leane Louise January 10, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Valgemnet Digital markedsføring er delt inn i 4 «deler» som vi skal fordype oss i dette semesteret. Disse er Digital økonomi og forretningsmodeller, E-varehandel, Sosial kommunikasjon og Digital markedsføring.

Vi begynte uken med å fordype oss inn i det digitale nettsamfunnet. I de første forelesningene med Arne Krokan har fokuset vært rette mot hvordan utviklingen av ny teknologi, og hvordan teknologisk konvergens skaper nye tjenester og virksomheter. Dette har vært med på å skape nye muligheter og binder verden mer sammen. Gjennom forelesningene har han tatt for seg ulike eksempeler på hvordan digitalisering har blitt en del av vår hverdag. Et eksempel som jeg syntes er veldig interessant er moderne dating. I dette innlegget skal jeg ta for meg de ulike sidene som skiller moderne dating med «old fashion» dating.

Synet på dating har endret seg drastisk etter at apper som Tinder, Facebook, Happen og Instagram kom på banen. Noen vil si at det er tabu eller flaut å finne partneren sin på slike plattformer, mens for andre er dette helt naturlig. Det at drømmeprinsen kommer bort til deg mens du leser en bok på en kafe er fantasi som hører til romantiske filmer. Prosessen av å finne sin drømmeprins idag starter som regel med å laste ned en app etter anbefaling av en venn og derifra begynner letinga, et par swipes til høyre og noen til venstre, i motsetning til gamledager der nabogutten som regel var drømmeprinsen.

https://www.instagram.com/p/BRk6om6AjgD/?taken-by=efe_suarez

3 Faktorer som skiller mordene dating fra «old fashion» dating:

Hvor? – I følge boken «Modern Romance» av Aziz Ansari og Eric Klingberg har dating tjenester vært tilstedet siden 1980 (i USA) . Det er langt ifra hvordan vi ser på datingtjenester idag ettersom det var trykket i avisen. På denne tiden dro man til lokalavisens hovedkontor, der man fylte ut en spalte om seg selv. Her måtte man fange interessen ved personlighetstrekk og interesser, siden hver spalte hadde en grense på antall tegn har beskrivelsen en viss begrensning. I tillegg til at dette kostet penger. I motsetning til moderne dating, har teknologien gjort det enklere å «markedsføre segselv» på nett og det er ingen begrensninger (du har kontrollen ish) på hva folk får vite om deg, og det er helt gratis! I dag kan du finne ut mye om person etter noen få minutter på Google. Dating idag er også mer «bærbart». Du kan opprette en profil hvor som helst og når som helst, før var det mer tungvint prosess ettersom man måtte fysisk gå til nærmeste dating service, for å så bli stilt masse spørsmål om segselv og vente på neste ukes avisutgave i håp om å få respons. Pcen var ikke en den av husholdningen og det var heller ingen «applikasjoner» som koblet folk sammen. I følge et studie av John Cacioppo var det 1/3 av par som giftet seg i USA gjennom online dating, altså større andel en de som møttes gjennom venner, skole og jobb til sammen.

Hvem? – Ettersom at disse datingspaltene var publisert i lokalavisen var det begrenset hvem man kunne få kontakt med. Dermed var det stor sannsynlighet for at man endte opp med å date en i nær område. I motsetning til nåtidens dating applikasjoner har teknologien slått sammen alle verdensdelene slik at man har mer «utvalg» som gjør at man kan ta kontakt med folk fra hvor som helst i verden på bare noen minutter.

Konsekvenser – Takket være teknologiens utvikling er det mange ting som gjøre dating enkelt idag, eller «enklere å komme seg ut på markedet». Nå er ikke jeg en dating ekspert, men det er også noen negative sider med «tilgjenligheten» på markedet. Ettersom man har flere valg å ta er det for noen vanskeligere å velge, man er alltid på leting etter det beste og mest perfekte og dermed blir det vanskelig å «velge en». Før var datingen mer begrenset og enklere med tanke på at man ikke hadde sosiale medier til som verktøy men heller var mer i fysisk kontakt enn via skjermen. Datingappene tilbyr brukerern uendelig med alternativer hver dag, og enda mer ettersom hvor mange dating apper man har på mobilen (dømmer ikke). Teknologien har åpnet mange muligheter for å finne sin partner, men her kommer det også utfordringer.

Kilder: Modern Romance, An investigation, Av Aziz Ansari og Eric Klineberg, 2015

Hva syntes du om online dating?