Andres januar 24, 2021

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi lever i en verden full av forandring og utvikling. Teknologien har tatt over veldig mange arbeidsoppgaver for oss og vi søker hele tiden etter flere oppgaver den kan utføre, sånn at vi kan få en enda lettere hverdag. Ved hjelp av kunstig intelligens får vi forslag om klær vi kanskje liker, musikk vi kanskje hadde hørt på og til og med finne en make som kanskje passer for oss. Men hvor går egentlig grensen?

I mitt forrige innlegg skrev jeg om kunstig intelligens (KI), maskinlæring og chatboten Tay. Tay var et klassisk eksempel på at kunstig intelligens kan slå fryktelig feil, i og med at hun ble manipulert til å komme med ekstremt høyrevridde og rasistiske uttalelser etter å ha vært èn dag på Twitter.

I dette innlegget kommer jeg til å snakke om sosiale konsekvenser av teknologi og kunstig intelligens og hvilke utfordringer vi står ovenfor ettersom vi utvikler bare flere og flere typer av kunstig intelligens, som kan ta over forskjellige oppgaver for oss.

Jo smartere maskin, jo latere menneske?

Da jeg var liten fikk jeg leke med forskjellige deler av hodeskallen til en sau, som farmor hadde spart på siden hun var liten. De forskjellige delene representerte forskjellige gårdsdyr, og dette kunne hun leke med i flere timer. Eneste jeg syntes var noenlunde interresant med dette var kjeven, fordi den var formet som en pistol, så jeg brukte den deretter. Jeg fikk også veldig ofte beskjed om å gå ut for å få litt frisk luft fordi det hadde jeg «godt av». Jeg pleide som oftest å svare at det ikke var noe å gjøre ute, men da fikk jeg bare beskjed om å bruke fantasien.

Bilde hentet fra digitaltmuseum.no/

Sånn tror jeg ikke det er idag. Med endeløse muligheter av smarttelefoner, spillkonsoller, nettbrett, PC’er osv. så er det utrolig mye man kan finne for å underholde seg selv i noen timer, også for barn. Ikke at det er noe ille i seg selv, men det kan bli skummelt om det blir for mye. Hvis man aldri går ut for å bevege seg eller bruker fantasien for å stimulere kreativiteten så kan man fort ende opp som lat i senere alder.

Men selv om jeg ble sendt ut i hytt og pine som barn så merker jeg at jeg også har fått tendenser til latskap, spesielt i disse korona-tider. Istedenfor å lage mat så kan jeg bestille Foodora, istedenfor å være med venner så kan vi snakke på sosiale medier og istedenfor å gjøre skole så kan jeg se på Netflix. Alt ligger til rette for at jeg bare kan ligge i senga og det er nettopp teknologi som har gjort dette mulig for oss.

Og det er bare starten…

Tinder – umoralsk eller genialt?

Som alt annet du kan finne på mobilen så kan du selvfølgelig finne en make også – eller en «engangsvenn»?

Tinder er en datingapp for mobil som har som mål å gjøre det enklere for brukerne å bli kjent med mennesker i nærheten. Appen brukes til å starte en flørt eller for å knytte nye bekjentskap. Tinder henter informasjon fra Facebook for å lage en personlig profil for brukerne sine, med bilder, og informasjon om alder og sted, ifølge Wikipedia.

Tinder viser brukeren profilbildene, fornavnet og alderen til en person som har vært innenfor rekkevidden til et mobiltårn som brukeren har forhåndsspesifisert. Ved bruk av denne lille informasjonen, som regel kun et blikk på det første bildet, bestemmer brukeren om han eller hun er interessert i å snakke med personen. Hvis det er tilfelle, sveiper brukeren bildet til høyre. Hvis brukeren derimot ikke synes at personen er attraktiv eller ikke oppfyller ønskede krav, så sveipes bildet til venstre. Hvis begge brukerne indikerer at de er interessert i hverandre, så får de beskjed om dette og kan starte en samtale for å lære hverandre bedre å kjenne.

På Tinder får man derfor i prinsippet kun meldinger fra personer som man på forhånd har vurdert som attraktive.

Bilde hentet fra aftenbladet.no

Jeg trenger altså ikke å gå ut for å møte noen lenger, jeg kan sveipe på mobilen, som jeg kan med alt annet også. Men i dette tilfellet så «rater» vi hverandre ut i fra et par bilder og en valgfri tekst. Algorytmen sorterer også brukere med mange «likes» og mange «dislikes» og rangerer dem deretter, så på et vis er en bruker med flere «likes» bedre enn en bruker med flere «dislikes», sett i Tinders perspektiv. Dette bygger opp veldig umoralske verdier om at noen er bedre enn andre, men tross alt dette så er Tinder fremdeles svært effektivt.

En annen skummel ting med Tinder er at man i teorien kan fremstå som hvem som helst. Noen har til og med utviklet chatboter (slik som SmarterChild fra forrige innlegg) for å snakke med brukere og etterhvert prøve å lokke de inn på en nettside for å enten «phishe» brukeren eller å promotere en sexside.

«Phishing, på norsk også kalt nettfiske eller phiske, er en betegnelse på digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer. «

Wikipedia

Bilde hentet fra cyberforensics.miniorange.com

En siste ting som Tinder har til felles med andre store plattformer som Facebook, Instagram etc. er at det er lett å være tøff på nett. Man tenker ikke over konsekvenser for hva man sier til andre fordi man er «trygt bak en skjerm». Dette er et voksende problem på alle plattformer og det straffes i svært liten grad.

Man kan altså bruke teknologi til nesten alt – også finne en make. Kunstig intelligens og teknologi er uten tvil en bra ting som kan gi oss en tryggere hverdag og et mer behagelig liv, men det kan også bidra til at vi blir latere, overfladiske og kaldere mot hverandre. Hva tenker du?

Til slutt en liten humorvideo om hvordan Tinder hadde vært ekte:

-Andres

Kilder

Amundsen, Geir. Stavanger Aftenblad. 2015: https://www.aftenbladet.no/forbruker/i/XwvXv7/tinder-lanserer-superlikes (Lesedato 24.01.21)

Datingsider.no. 2020. https://datingsider.no/tinder (Lesedato 24.01.21)

Perfektprofil.no: https://www.perfektprofil.no/tinder-algoritme.html#.YA2eMOhKhGM (Lesedato 24.01.21)

Wikipedia: https://no.wikipedia.org/wiki/Tinder (Lesedato 24.01.21)