sofiaamalieb januar 21, 2018

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Vi har alle kjent på hvor irriterende det er når overføring av penger tar lang tid fordi det må gå gjennom person til bank, og fra bank til person. Men hva hvis jeg sier at det kanskje kan bli enda enklere og raskere måte å gjøre dette på? Ved hjelp av teknologien Blockchain så kan din transaksjon gå direkte til den andre parten, uten å gå via et mellomledd. Ifølge Blockchain.com så mener de at denne type teknologi åpner opp for en ny tryggere måte å overføre på.

Du har helt sikkert sånn som meg fått med deg oppstyret rundt kryptovalutaen Bitcoin. Det er altså her Blockchain hovedsakelig har fått sin oppmerksomhet fra, fordi dette er Bitcoinen sin hovedbase. Denne databasen kalles for «peer-to-peer electronic cash system», der man ikke er avhengig av en tredjepart. Dette vil si at du kan lett overføre betalinger over nettet fra en part til en annen, uten å gå innom en institusjon som f.eks. banken. Vil jeg overføre betaling til en person på andre siden av jorden, så kan jeg det i løpet av noen sekunder.

Hvordan fungerer Blockchain?
Blockchain, som betyr blokk-kjede på norsk, er en digital hovedbok hvor alt av informasjon lagres og deles med et helt nettverk. Det som er så bra med Blockchains er at det er åpent for alle, og det er ikke kun lagret på et sted. Hvem som helst har tilgang, og derfor er dataene lagret på tusenvis av maskiner over alt. All informasjon som er lagret på blokk-kjeden oppdateres kontinuerlig hele tiden. Dette gjør det vanskelig for folk å hacke noen eller svindle noen, fordi alle innenfor nettverket kan følge med på oppdateringene.

https://magazine.seats2meet.com/more-about-blockchain/

Hvor trygt er Blockchain egentlig?
Blokk-kjeden består av flere blokker som hver og en har data, hash og hash fra tidligere blokker. En blokk har da all informasjon om transaksjonene og sin identifikasjon, pluss identifikasjonen til forrige blokk. Hvis ikke identifikasjonen stemmer med forrige, så er det noen som har endret på tallet og blokken blir ugyldig. Hvis noen har hensikt med å endre noe, så må de endre med alle blokkene i nettverket, noe som teknisk sett er umulig. Hashen lager derfor kjeden, og er grunnen til at Blockchain skal være så trygt!

Vil vi se mer av denne teknologen i fremtiden?
Blockchain gir mange fordeler når det gjelder risiko knyttet til betalinger. Du trenger ikke å stole på en tredjepart når det gjelder pengene dine, og det skal også være veldig vanskelig å bli svindlet. Blockchain forsikret også hvordan man får tilgang til blokkene, ved at kun du har tilgang til blokken med en egen nøkkel. Dette kan både være positivt og negativ tenker jeg. Det positive er at ingen andre enn deg selv kan åpne blokkene. Det negative kan være at hvis du mister nøkkelen så er verdiene i blokken borte for alltid.

Med en hverdag som blir mer og mer digitalisert, som for eksempel at vi nesten ikke bruker kontanter lenger, viser at vi er på vei i en retning hvor alt skjer digitalt. Alt skal være mer effektiv og enklere, noe som mange mener Blockchain teknologi kan bidra til. Samtidig tror jeg at å innføre et slikt system vil ta tid å etablere. Det vil kreve en stor endring i systemene vår, og som Per Valebrokk skriver i en artikkel på E24.no, så er det nå veldig kostbart og tidskrevende å lage fler av disse kryptovalutaene. Likevel er det mange som mener at Blockchain ikke er begrenset til kun valuta, men at dette kan brukes på andre områder. Blockchain kunne bli brukt til å oppbevare medisinske dokumenter for eksempel. Mulighetene her kan altså være mange, og det vil bli spennende å se hvordan utviklingen videre går med både Bitcoin og Blockchain.

Kilder:

https://www.blockchain.com

https://www.cbinsights.com/research/what-is-blockchain-technology/

https://coinweb.no/hva-er-blockchain/

https://e24.no/boers-og-finans/bitcoin/slik-forklarer-du-bestemor-hva-bitcoin-er-under-julemiddagen/24215169

https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2017/09/21/14-things-everyone-should-know-about-blockchains/#6dc2fca3252a

https://e24.no/kommentarer/bitcoin/kommentar-bitcoin-meningsloes-som-valuta/24238489