dinaengh januar 8, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Det sies at vi mennesker knapt
kan holde konsentrasjonen i 8 sek. 8, 25 for å være nøyaktig. Vi er faktisk tatt
igjen av gullfisken. Allikevel føltes det ut som jeg klarte å holde fokus i tre
kvarter under hver time i går. Blikket mitt var som klistret til det som
foregikk foran meg, Arne Krokan som snakket og snakket om hvordan den digitale
utviklingen raser av gårde. Overvåkning, biler som flyr, genmodifisering, 3D printede
hus, jobber som forsvinner, roboter som er smartere enn mennesker, men skapt av
mennesker – og alt er her allerede. Det høres ut som en film, men det er ikke
det; det er realiteten om noen år.

Inntil da, hvordan vil den teknologiske utviklingen fortsette i 2019?  I følge en artikkel fra TU er det flere ting vi kan forvente å se mye av i 2019. Her er noen av dem:

Kunstig intelligens

Det er vanskelig å tro at det
ikke går an å skille mellom et menneske og en datamaskin, men faktum er det at
teknologien er så avansert at den kan erstatte jobber, være til hjelp og i tillegg
vil det være problemer teknologien er i stand til å løse, som vi ikke kan.
Disse egenskapene er nå på god vei inn i våre dagligdagse liv med digitale
chatboter, ansiktsgjenkjenning for å åpne mobilen, gjenkjenning av sanger,
skrivemaskiner etc.

Kunstig intelligens består av data og algoritmer som er designet til å oppføre seg som mennesker, men som heller ikke er påvirket av mange andre faktorer og derfor i stand til å være objektive. I Kina er det eksperimentert med ulike typer roboter. En av dem er blant annet en forelder-robot. Denne roboten kan passe på barna mens foreldrene er på jobb eller opptatte. Hvem kan si de ble oppdratt av en robot?

Måten vi snakker med telefonen gjennom Siri er et tidlig eksempel på kunstig intelligens. I tiden fremover vil teknologien fortsette å utvikle seg, og noe av det vi kan forvente er googles oversetter. Dette er et produkt som rett etter du har snakket oversetter det du sa til det språket den er stilt inn på. På denne måten kan personen du snakker med kommunisere med deg uten at dere trenger å si et eneste felles ord. Det blir mer og mer av kunstig kommunikasjon, og vi må være forberedt på å se langt mer av ikke-menneskelige tjenester som vi må benytte oss av.

Transport

Min far kjører selv en bil som kjører for han til gitte tider. Per nå ber bilen han holde hendene på rattet selv om den kjører selv, men det vil nok ikke være lenge til bilene kjører helt på egenhånd. Det er allikevel en faktor som skal tas hensyn til; mange liker å kjøre. Det vil være muligheter til å kjøre selvstyrte biler som med stor sannsynlighet vil føre til færre bilulykker og god trafikk, men å sitte stille bak rattet og føle at man ikke gjør noe, å ta bort aktiviteten «å kjøre» fra forbrukerne, kan ta lenger tid for noen.

2019 er altså året det vil være
flere selvstyrte biler å se ute i trafikken. Kanskje vil vi også se noen av de
fremtidige robot taxiene, som vil kutte kostnader og bli et billigere
alternativ enn det er i dag.

Sikkerhet

Med så mange teknologiske fremskritt kan det være svært positivt med tanke på sikkerhet. Samtidig som det er en stor risiko ved hacking dersom alt går digitalt, er det også muligheter for bedre overvåkning og muligheten til å kunne forutse ulykker før de skjer. Dette har å gjøre med de tingene vi selv eier som sender signaler ut til overvåkningssystemer som samfunnet eier. Vi tenker kanskje ikke så mye over det, men for hver app, hver gang vi tillater cookies eller hver gang vi gir en app tilgang til posisjonen vår deler vi mer og mer av oss selv, vår posisjon, våre preferanser, verdier, hva vi ikke liker – alt egentlig.

Digital helse

Det snakkes om en revolusjon innenfor helse som vil endre måten det er blitt praktisert medisin til nå. Digital therapeutics som det kalles vil blant annet kunne behandle pasienter med psykiske og nevrologiske sykdommer som ADHD ved å la dem motta kognitiv atferdsterapi fra deres telefoner istedenfor at det er en person som snakker med dem. Denne teknologien skal kunne endre atferdsmønsteret til en person som sliter med noe. Et annet eksempel kan være hvordan det kan hjelpe folk til å slutte å røyke. I tillegg vil denne metoden med digital therapeutics gjøre det lettere å samle informasjon om en pasient for bedre å kunne avgjøre hva slags behandling pasienten trenger fremover.

Avslutning

Digitalisering handler om å bruke teknologi til å fornye, forbedre og forenkle. Den teknologiske utviklingen skjer rett under nesene på oss, men det er allikevel ikke så merkbart som en skulle tro. Det vil nok ikke være lenge til flere blir mer observante på hva det er som foregår rundt oss og hvor vi er på vei, men inntil da – hva blir det neste store?