Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen
#kubio .style-mEYCFqs5En-container{height:50px;}#kubio .style-UMALQSIwg-container{height:50px;}#kubio .style-k58x-p_j1-container{height:50px;}#kubio .style-AO31KleljZ-container{height:50px;}#kubio .style-JL1SsWAawf-container{height:50px;}
I dette blogginnlegget skal jeg skrive om hvordan «korona-krisen» startet et digitalt skifte blant bedrifter og hva som ble avgjørende for deres overlevelse. Vi fikk i oppgave å skrive om «Hvordan ble sosiale medier, Shopify, Vipps, og andre digitale teknologier, anvendt av norske bedrifter under pandemien – og hvor avgjørende var det for overlevelsen til disse bedriftene?».
26. februar 2020 ble det første smittetilfellet påvist i Norge (Tjernshaugen et al. 2022). Det de fleste bedrifter ikke var forberedt på var at dette viruset skulle endre virksomhetenes og individets hverdag. Viruset utløste en hverdag med hjemmekontor, restriksjoner på reising, og økt etterspørsel etter informasjon og tjenester på nett (Tjernshaugen et al. 2022). Pandemien førte til at flere bedrifter gikk konkurs eller måtte søke om støtte fra staten for å overleve. Som et resultat av pandemien har digitalisering av bedrifter tatt store steg og den teknologiske utviklingen har gått fortere enn den trolig ville gjort. Bedrifter har blitt tvunget til å bruke digitale verktøy og legge til rette for at forbrukere kan nå dem digitalt. Sosiale medier har også fått en mer sentral rolle, fordi vi har måtte sitte mer innen og ikke kunne møtes fysisk. Ifølge “SSB” har fire av fem Norske statlige virksomheter og kommuner økt digitaliseringen under korona-pandemien (Pay 2021).
Sosiale medier
Sosiale medier er nettsider og applikasjoner som er bygget for å dele innlegg, like, kommentere og chatte i det digitale, sosiale nettverket. (Enli and Aalen 2018) Sosiale medier har siden året jeg ble født (2000) økt kraftig i brukertall, og brukes nå til å kommunisere både privat og i jobbsammenheng. Sosiale medier har ikke bare endret måten vi kommuniserer på, men også hvordan vi markedsfører oss. De sosiale plattformene brukes til markedsføring, nyhetsformidling, politiske ytringer og offentlig informasjon (Enli and Aalen 2018). Etter at koronaviruset kom til Norge, har flere bedrifter måtte øke sin kunnskap og synlighet i sosiale medier. Ved at flere måtte forbli hjemme og restriksjoner ble satt iverk i landet, måtte bedrifter finne egne måter til å vise seg frem på via de digitale plattformene. Med litt digital kunnskap kan de fleste markedsføre seg mer enn godt nok til å opprettholde trafikk i sin butikk. Ved å for eksempel bygge ut egen nettbutikk kan bedrifter markedsføre seg via ulike sosiale medier til å få kundene til å besøke nettsiden. Programmer som Wix eller Shopify kan være til godt nytte her.
Shopify
For dere som ikke kan så mye om Shopify, er dette et handelsselskap hvor hvem som helst enkelt kan bygge sin egen nettbutikk på få dager om ønskelig. Programmet er brukt av svært mange som er nye i nettbutikkmarkedet, hvor enkeltindivider enten kan selge produkter selv eller lage nettbutikk for virksomheter. Etter at koronaviruset kom til Norge har flere virksomheter og enkeltpersoner måtte finne andre måte å selge sine produkter på. Dette kan de enkelt gjøre via programmer som Shopify. For å starte egen nettbutikk via Shopify trenger man ikke så mye digital kunnskap egentlig, så dette er en veldig enkel løsning for bedrifter som er avhengig av å selge varer fortløpende. Når du har lagt inn produkter, pris, bilde og en beskrivelse av produktet kan man også enkelt koble opp Vipps som betalingsløsning.
Vipps
De fleste er nok kjent med Vipps, applikasjonen hvor du kan sende enkelt, raskt og trygt over penger til de du måtte ønske ved å bare skrive inn telefonnummer og summen. Vipps ble lansert av DNB 30. mai 2015 og har siden den gang blitt brukt svært mye av Norges befolkning (Finans Norge 2018). Ingenting er så enkelt som vipps. Etter at koronaviruset kom til Norge, har flere bedrifter og restauranter hatt nytte av DNB sin smarte betalingsløsning. Ved å betale via QR-kode eller nummer, kan man enkelt betale uten å røre overflater hvor viruset kanskje befinner seg. En følge av økt VIPPS-bruk som betalingsmiddel, har ført til at bedrifter har økt digitaliseringen i selskapet, samtidig som de hjelper Norges befolkning med å unngå økt smittespredning. Dette ble da en vinn-vinn situasjon for bedrifter som tok denne muligheten.
Bedrifter etter korona-pandemien
Det digitale skiftet har trolig hjulpet flere bedrifter å være oppdatert på den digitale verden vi lever i, og korona-pandemien har vært med på å bidra til en raskere teknologisk utvikling i flere bedrifter. Det er mange virksomheter som har måtte gå igjennom en overlevelseskamp med resten av verdens bedrifter. Flere bedrifter har gått konkurs, mens andre bedrifter har blitt skapt som en konsekvens av pandemien vi har vært gjennom de siste årene. Verden vil aldri bli det samme igjen (Framstad 2020). Alt i alt har pandemien på et vis bidratt til at verden beveget seg raskere inn i det digitale universet, noe som kunne tatt lenger tid uten pandemien. Det blir spennende å se den digitale utviklingen blant bedrifter i årene som kommer.
Kilder:
https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/unge-bruker-mer-tid-pa-sosiale-medier-under-pandemien-1.15484709