trudeykl januar 9, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Digitaliseringen er i full gang og det spesielt i Kina. Dette er det landet i verden som har kommet lengst med teknologi og de har her nå innført et system som rangerer befolkningen etter hvor høy score de har. Dette systemet skal være ferdig innført innen 2020, altså om bare et år.

Systemet funker sånn at scoren avhenger av hvordan man oppfører seg i samfunnet og hvilken omgangskrets man er i. Til og med om man sosialiseres med personer med mindre score enn seg selv så mister man poeng. Denne type digitalisering skremmer meg! Det er plassert mange 1000 kameraer rundt om i Kina, som finner ut av akkurat hvem du er og hvilken score du har. Man må ha en viss score for eksempel for å fly, booke inn på hotell eller får å få en jobb. Dette systemet kan i ekstreme tilfeller være med å bestemme hvem som for leve eller ikke i en bilulykke. Dette er da bilene i fremtiden er så høyteknologiske at de hver hvilken score de som sitter i bilen har, og kan da bestemme hvor mye sikkerhetsutstyr den skal bruke får å redde livet til personen.

Det at myndighetene i Kina har så stor kontroll over befolkningen vil bidra til at dem blir redd for å ytre det de mener eller å utføre noe de interesserer seg for. Man kan for eksempel miste score av å spille dataspill. Dette systemet gjør at myndighetene får en utrolig stor påvirkningskraft ovenfor borgerne i landet. Jeg vil iallfall tro at innbyggerne vil gjøre som myndighetene vil for å opprettholde eller øke scoren sin.  Om jeg hadde bodd i Kina ville jeg følt at jeg mistet litt identitet og ikke ville vært meg selv. Legger ved lenke til NRK og TV2 om du vil lese mer.

Trude