mariksande97 mars 21, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Nå er kurset i Digital Markedsføring over, og eksamen skal straks leveres inn. Eksamensoppgaven i år har vært å sette opp en nettbutikk. Gruppen min benyttet seg av e-handelsplattformen Shopify og opprettet Galleri Vest – en nettbutikk for salg av egne malerier. I dette blogginnlegget vil jeg kort dele det viktigste jeg har lært i eksamensprosessen.

Dette har jeg lært av å opprette nettbutikk:

 • Sett kvantitative, men ambisiøse mål – bruk OKR
 • Kom raskt i gang med planlegging
 • Ha en plan B
 • Et godt team er gull verd
 • Ikke «dett av» etter lansering
 • Man lærer best av å prøve selv

Sett kvantitative, men ambisiøse mål – bruk OKR

Først av alt: bruk OKR!

Vi har erfart at det er viktig å sette seg kvantitative mål, for å kunne kontrollsjekke i etterkant (hele poenget er jo å vite at du har nådd målene). Likevel bør man ha mål man må strekke seg etter. Det handler om å være ambisiøs, men samtidig realistisk. Ved å anvende OKR har det sikret eksamensgruppen en god oversikt over hvilke aktiviteter vi måtte fokusere på, og en kontinuerlig fremdrift. Å se progresjon er motiverende i seg selv, slik at man står på enda mer! Les gjerne innlegget mitt om OKR her.

Vi valgte å ha en OKR for hele eksamensperioden, og en OKR for lanseringsperioden (som var på 6 dager). Dette er fordi det vil naturligvis være forskjellig type aktiviteter man fokuserer på i de forskjellige periodene. I dagene opp mot lansering er det viktig å få nettsiden opp (med alle nødvendige funksjoner), få mest mulig trafikk og bli synlige. Etter lansering er det viktig å opprettholde interessen blant målgruppen, og gjerne fokusere mer på salg. Merk: Vi har gjort KR1 fra OKR-en som gjelder hele eksamensperioden til å bli Objective for OKR-en som gjelder opp mot lansering:

Merk: Vi har tatt KR1 fra OKR for hele eksamensperioden, og gjort til Objective for OKR for lanseringsperioden!

Kom raskt i gang med planlegging

Det viktigste i enhver situasjon med en «deadline» er å komme raskt i gang. Ikke nøl, og utsett til siste liten. Det vil kun resultere i unødvendig stress og komplikasjoner. Som Carl Størmer fra jazzcode sier: knapphetsgode er oppmerksomhet, og at du sløser det bort med bekymring, irritasjon, dårlig data og feil bruk av ferdigheter. Det er viktig med en god lanseringsstrategi som gir en oversikt over hva som må gjøres og hvordan man skal gjøre det.

En hindring vi møtte på som resultat av «å utsette til siste liten» var på selve lanseringsdagen. Vi hadde satt lansering til å være kl. 15.00, og at vi da skulle jobbe med nettsiden i timene før. Når vi skulle legge inn betalingsfunksjon (koble stripe mot Shopify) var dette noe kun administrator (foreleser) kunne gjøre. Da fikk vi mildt sagt helt hetta. Det resulterte i at nettbutikken ble utsatt med ca 3 timer.

Til en annen gang: ikke ha viktige punkter på listen på selve lanseringsdagen! Sjekk på forhånd. Vær i god tid. Ikke stress!

Ha en plan B

Først og fremst vil jeg si at ting går sjeldent helt etter planen. En lur måte å avverge fiasko på, nærmere bestemt lanseringsfiasko, gjorde vi ved å legge en del av planleggingen vår til å forutse potensielle utfordringer. Lanseringsstrategien vår var en 10-siders PowerPoint presentasjon, en av sidene så slik ut:

Fra lanseringsstrategien

Dette var en ypperlig måte til å forberede oss best mulig. En av punktene i planen var å sende testmails, noe som var en stor hjelp. Det var noe vi ikke tenkte over før vi utformet planen.

Å «lete etter feil» gav oss rom for forbedring!

Et godt team er gull verd

I arbeidslivet er man gjerne ikke like heldig som i en eksamenssetting, at man kan velge hvem man vil samarbeide med. Jeg har tidligere skrevet dette innlegget om «oppskriften på godt gruppearbeid». Vår gruppe består av kun to studenter. Vi har erfart at å lansere nettbutikk (for første gang) er mye arbeid når man kun er to i teamet. Jeg valgte å samarbeide med en medstudent jeg kjenner godt fra før, slik at jeg kunne være rimelig sikker på at vi ble en god match. Èn av Aristoteles Prosjektets fem sentrale faktorer for et godt gruppearbeid er psykologisk trygghet, også den som betydde mest for meg under denne eksamen. Psykologisk trygghet i gruppe vil si at man vet at man er i trygge omgivelser, slik at man kan tørre å feile uten å bli dømt.

Er man i en gruppe man ikke stoler på, kan det resultere i at man holder tilbake gode ideer.

Ikke «dett av» etter lansering

Det er viktig å ikke føle seg for komfortabel etter endt lansering, du har fortsatt en nettbutikk å drive. Ettersom gruppen var tidlig ute med lansering, betydde det at vi hadde elleve dager etter lansering og frem til eksamensslutt. Da gjaldt det å ikke si seg ferdig, men fortsette å implementere. Noe av det vi gjorde i dagene etter lansering:

 • hyppig bruk av Instagram
 • drive god e-postmarkedsføring (visste du at e-postmarkedsføring har 40x mer effekt enn SoMe?)
 • «en overraskelse» – nytt maleri til kolleksjonen etter én uke åpnet
 • 12-timers «crazy sale»
 • Utforske video-funksjon til nettbutikken (laget youtube video).

Husk at du på ingen måte er «ferdig med arbeidet» etter en lansering. Da gjelder det å holde på kunder, skaffe flere og gjøre deg enda mer synlig.

Les gjerne dette innlegget om Growth Marketing, en metode for å utforske vekstmuligheter for din bedrift, som er være lurt å anvende i tiden etter lansering.

Man lærer best av å gjøre selv

Jeg må ærlig innrømme at jeg var veldig skeptisk i starten, ettersom selve delen av å opprette nettbutikken (ved hjelp av Shopify) ikke var en del av undervisningen. Å drive mailchimp (e-postmarkedsføring) lærte vi mye av hvorfor vi skulle gjøre, men ikke hvordan vi faktisk drev det. Det har resultert i mye frustrasjon når ting ikke fungerer som man vil med en gang. Likevel har jeg faktisk erfart at det å prøve selv, test ut, feile, men til slutt lykkes – fungerer innmari godt. Å ikke få «alt inn med teskje» har gjort at gruppen sikkert har lært mye mer enn om vi kun fulgte foreleser slavisk. I tillegg til å ha lært hvordan man setter opp en nettside og sender ut kundemail, har jeg dermed lært mye av hva man ikke skal gjøre – som er like viktig.

Foto: https://www.goalcast.com/2017/05/11/thomas-edison-quotes-motivate-never-quit/thomas-edison-quotes-i-have-not-failed-ive-just-found-10000-ways-that-wont-work/