sanderguldseth January 20, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Bilderesultat for bookis

Har du hørt om Amazon, Apple, Google, Microsoft og Facebook? Mest sannsynlig har du det og vet du hva alle disse selskapene har til felles? Jo, alle er digitale plattformer. Ifølge Brand Finance så er disse selskapene 5 av de 10 mest verdifulle selskapene i verden. De mest kjente selskapene Norge har er Finn.no og Vipps. Det er store verdier i digitale plattformtjenester og for å sette ting i perspektiv så har jeg et eksempel; Apple sin verdi er ca. fem ganger mer enn det norske statsbudsjettet!

Det viser seg gang på gang at digitale plattformtjenester er en god løsning, men en digital plattform er ikke en teknologi, men en forretningsmodell fordi plattformen skaper verdi igjennom å fasilitere transaksjoner mellom to eller flere uavhengige grupper, f.eks. forbrukere og leverandører. Denne forretningsmodellen skiller seg fra den tradisjonelle modellen ved at den baserer seg på digital teknologi. Som oftest så vil nye digitale plattformtjenester løse gamle behov på nye måter ved å koble sammen f.eks. tilbydere og kjøpere.

«Bookis» – som en plattformtjeneste

Har du noen gang irriter deg over at de nye pensumbøkene er dyre eller at den nye pocketboka til Jørn Lier Horst er utsolgt i alle bokbutikker? Da bør du teste plattformtjenesten «Bookis». «Bookis» er en digital plattformtjeneste for kjøp og salg av bøker. Her får du kjøpt både nye og brukte bøker til en rimelig penge hvor leveringstiden er kjapp og enkel, du trenger ikke engang å gå over dørstokken for å få levert boken du selger. Plattformen har som mål å gjøre det enkelt for brukere å kjøpe/selge bøker uavhengig om du har PC eller mobil.

 «Bookis» er utviklet av unge gründere som mener at bøkene bør leses og ikke lagres. Det selges over 31 millioner bøker hvert år og kun en liten prosent andel av disse selges videre. 2000 tonn eller 4 millioner bøker kastes hvert år, noe som tilsvarer 10 800 tonn med CO2 og 8 milliarder liter med vann. Man sparer ikke kun penger ved å kjøpe bøker igjennom bookis, man sparer også miljøet. Bøker skal bli tilgjengelig for alle og «Bookis» markedsfører seg selv med at de har Norges største utvalg av billigbøker. De har bøker i alle kategorier, alt fra barnebøker til pensumbøker.

Hvordan bruke «Bookis»?

«Bookis» kan brukes av alle, men krever at du oppretter en bruker på siden. Dette gjør man for at kjøpere/selgere skal kunne se om du har gjort tidligere kjøp/salg og slik at man selv skal fremstå troverdig. Når man ønsker å kjøpe en bok så forespør man selger om å få kjøpe boken, om selger da godkjenner denne forspørselen vil prisen på boken pluss frakt på 45kr bli trukket fra brukers valgte betalingsmetode. Etter noen få dager vil boken ligge på dørmatten din klar til å bli lest. 

Om man ønsker å selge bøker så må man enten skrive inn ISBN koden til boken eller skanne strekkoden på baksiden av boken. Deretter vil man vurdere bokens tilstand og dermed sette en pris ut i fra etterspørsel, prisen på markedet og bokens tilstand. Om noen vil kjøpe boken du selger så vil man motta en forespørsel om at noen vil kjøpe boken din, og hvis man da godkjenner denne forespørselen så pakker man inn boken forsvarlig, skriver en oppgitt kode utenpå forpakningen og legger boken på dørmatten din. Deretter vil noen komme å hente boken og levere boken til kjøper. Pengene vil da komme inn på konto når boken er levert til kjøper. Selger betaler ikke frakt, det gjør kjøper.

Hvem henter og leverer bøkene?

«Bookis» har et samarbeid me leveringstjenesten «Helthjem» som ikke bare leverer bøker for «Bookis», men som også kan levere andre ting som du har solgt eller julegaver som skal til en onkel i en annen del av landet. «Helthjem» samarbeider også med finn.no slik at man lett skal kunne frakte varer fra selger til kjøper enklest mulig. 

Hva gjør «Bookis» for å senke transaksjonskostnadene?

Transaksjonsjonskostnader er de ressursene vi benytter oss av for å finne frem til og gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et bestemt produkt eller en tjeneste. Ifølge Arne Krokan så kan transaksjonskostnader deles inn i flere typer som kan være med på å påvirke det valget vi tar.

  • Søkekostnader handler i bunn og grunn om å finne frem til de alternativene som er aktuelle og ressursene vi legger ned i å finne disse alternativene. «Bookis» har etablert en god søkefunksjon som gjør at brukerne bruker mindre ressurser for å finne frem til en interessante bøker eller bøkene bruker leter etter. Man kan også lagre ulike bøker til senere slik at du kan lage en «Favorit-liste» over bøker du vil kjøpe.
  • Informasjonskostnader er de ressursene som går med til å finne detaljert informasjon om de ulike alternativene man har funnet frem. «Bookis» har lagt inn en funksjon som gjør at kjøpere og selgere kan rangere bøkene med stjerner og gi vurderinger slik at andre kan få mer detaljert informasjon om bøkene og selgerne. Når man legger en bok ut for salg så kan man også rangere boken slik at andre kan se hva selger syntes om boken.
  • Forhandlingskostnad er ikke noe «Bookis» foreløpig får senket. Den prisen selger setter er den prisen boken koster og det er lite rom for forhandling, men om boken ikke blir solgt for den prisen så må jo selger senke prisen, samt at når selger legger boken ut for salgt vil selger bli bedt om å sette prisen basert på etterspørsel og prisen i markedet. 
  • Beslutningskostnader omhandler at man må bestemme seg for et produkt av de alternativene man har funnet frem. Hvilken bok skal jeg kjøpe? Skal jeg stole på at selger har gitt riktig vurdering av boka? Skal jeg godta en lavere pris og dårligere tilstand?
  • Evalueringskostnader er de ressursene man bruker for å evaluere et kjøp etter at man har mottat varen. Det er ingen krav til at man må ta i mot en retur med mindre den har feil som ikke var oppgitt i annonsen. Her har «Bookis» en kundeservice chat man kan kontakte angående retur og man har i tillegg dette rangeringssystemet av både selger og boka hvor man kan gi selger dårlig vurdering om pruduktet ikke sto til kjøpers forventning.
  • Tvangskostnader oppstår når vi må bruke ressurser på å endre eller heve kjøpet fordi det ikke stod til forventningene. Her gjelder de samme funksjonene som gjelder i evalueringskostnadene. Man kan chatte med support og rangere selger etter kjøpers opplevelse