bettinamathiassen.com januar 24, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Du som har forvillet deg inn på denne portalen tenker kanskje at dette er en blogg som er helt ukritisk til digitalisering og nyere teknologi. Da skal jeg fortelle deg at der tar du feil. Denne bloggen vil ta for seg problemstillinger som knytter seg til det negative og det positive aspektet med ett kritisk blikk. Vi står per dags dato overfor den 4. revolusjonen. Det vil ikke si en ny industriell revolusjon, men heller en teknologisk revolusjon. Teknologien har med sitt fremspring selvfølgelig bemerket seg hvertfall de siste 10 årene. La oss se på et eksempel da det gjelder telefoner og smarttelefon. På 70-tallet måtte folk stå utenfor en telefonkiosk å ringe om de ikke eide en telefon. I dag eier vel egentlig alle en telefon, hvertfall her i vesten. Hva slags endringer har egentlig teknologien ført til? Som nevnt er det jo telefonen, da Nokia regjerte markedet i mange år. 

Nokia hadde ikke tro på at smarttelefoner ville bli en suksess, og dermed gikk det jo som det gikk med firmaet. Det er en grunn til at Apple i dag regjerer da de tenkte proaktivt og visste at dette kom til og bli stort. Den første iphonen kom jo i 2007, og mye har skjedd siden den gang. Smarttelefoner er altså en disruptiv endring som legges på grunnlag av at det var Nokia som regjerte men Apple tok over stafettpinnen. Det er ikke akkurat dette som er den digitale utfordringen, men heller hvilke innovative endringer som kommer. Vi har jo for eksempel selvkjørende biler som kjører rundt på Googles hovedkontor i dag. Vil dette bli en permanent løsning i fremtiden? Vil det bli førerløse biler som kjører på veiene og vi sitter som passasjerer? Det er ganske utenkelig, er det ikke? Det er akkurat dette det handler om. Om 3-5 år vil den kompetansen vi digitale markedsførere besitter ikke lenger være aktuelt da teknologien hele tiden utvikles. Hva skjer for eksempel med arbeidsplasser? Vil robotene ta over og være våre kollegaer? Sikkert artig å drikke kaffe med en robot, men jeg vil aldri tenke meg at jeg kan være fornøyd med at en robot skal ta over en menneskejobb. Har dere forresten hørt om «the worlds biggest camera surveillance network”? Ikke det? Da skal jeg fortelle dere. Dette er vel det som skremmer meg mest. I Kina er det nemlig installert170 millioner CCTV kameraer rundt om i landet. Det er estimert at 400 millioner (!!) nye Hi-tech kameraer vil være på plass de neste tre årene. Kameraene er installert med et ansikts gjenkjenningsprogram som skal gjenkjenne hvem du er, hvilken nasjonalitet du er osv. Hvor er vi egentlig på vei da? Litt skummelt om vi ender opp med et overvåknings samfunn. 

1 thought on “Digitale utfordringer

  1. Jeg gleder meg til å begynne å lese om alle de temaene som du nevner i bloggen. En annen ting jeg lurer på er hvorfor du er skeptisk. Kanskje du kan gjøre teksten litt lettere å lese ved å ha noen overskrifter, nøkkelpunkt eller tilsvarende.

Comments are closed.