sanderguldseth January 12, 2020

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Relatert bilde

Hei! Da er den første uken med forelesning unnagjort og da er det på tide med det første blogginnlegget om et tema jeg fant interessant i Arne Krokan sine forelesninger. Ettersom det er det første blogginnlegget så tenkte jeg å gå litt rundt grøten på det største temaet, nemlig digitalisering. Nesten alle mennesker tenker ulikt på digitalisering og jeg vil dermed komme med noen gode eksempler som understreker både fordeler og farer med digitalisering. Dette er starten av en rekke blogginnlegg som vil gå i dybden av digitalisering. God lesning!

Det er lett å tenke at digitalisering er noe teknisk, at det er prosesser som starter i en liten boks når man plugger kabelen i støpselet. Digitalisering i dagens samfunn strekker seg mye lenger enn det tekniske å strekker seg inn i menneskenes dagligdagse liv og påvirker det fysiske rundt oss.

Før måtte man gå ned til den lokale musikkbutikken å kjøpe musikk på vinyl eller lignende for så å ta med disse hjem for å sette de på CD-spilleren eller vinyl spilleren. Hvor ble musikkbutikken av? Jo, den forsvant kort tid etter at streamingtjenester som Spotify ble lansert. Man finner mange gode eksempler på digitalisering når man ser på musikkbransjen. Dagens instrumenter er bare kun få tastetrykk unna og dermed er veien til en musikkarriere kortere enn noen sinne og kan gjøres i ung alder på rommet.

Husker du den tiden hvor man tidlig på en fredagskveld tok på seg skoa og gikk ned på den lokale videobutikken hvor man skulle leie seg en god gammeldags film? Den tiden er forbi. Nå er forretninger som dette erstattet av filmleie på tv-boksen eller på appletv. E24 skrev 9.mars 2019 at så sent som i 2004 hadde videobutikken Blockbuster over 9000 butikker verden over, men i 2019 står kun én av dem igjen. Dette er en konsekvens av digitaliseringen og hvilken makt den har til å erstatte det fysiske.

På en helt annen side så bør vi også se på den abstrakte delen av digitaliseringen. Hvilke dataer gir vi fra oss når vi klikker på «like», deler ulike innlegg og hvilke nettsider vi besøker. Den dataen vi gir fra oss ved slike handlinger gir makten for å påvirke vårt handlingsmønster til selskaper som Facebook. Det er utrolig lite regulering på slik data i forhold til hva denne dataen kan brukes til. Det blir hele tiden varslet om at brukere må tenke seg om to ganger før man gir bort data, men det ser ut til å ha hjulpet lite. I 2015 ble selskapet Facebook saksøkt av omtrent 25 000 brukere da de mente at Facebook hadde krenket privatlivetsfred og har fått flere saker mot seg de seneste årene der både brukere og myndigheter mener at de misbruker dataene de samler inn.

Det er et enormt kompetansehull innenfor digitalisering som både gjelder på utvikling av teknologi og hvordan man skal bruke det best mulig. Jeg mener at vi trenger enda flere som har kurs, emner eller studier innenfor digitalisering da dette kommer til å bli en større del av vår hverdag i fremtiden. Vi trenger folk til utvikling, hvordan man bruker det og rundt informasjonssikkerhet. Med kunnskap om digitalisering vil man være med på å utvikle bedrifter i næringslivet til å ta seg inn i nye markeder, øke markedsandeler eller innovasjon innenfor egen bedrift.

Bilderesultat for digitalisering tar over
Ifølge en rapport utarbeidet for NHO

Dette innlegget er inspirert av en artikkel Leif Skiftenes Flak hadde på forskning.no