malinkathinka januar 9, 2019

Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen

Håper alle der ute har en strålende onsdag!

Etter en lang juleferie føler jeg endelig et overskudd til å kjøre i gang et nytt år med et fag jeg virkelig fatter interesse for. I går hadde vi vår andre time i digital markedsføring og jeg kan ikke si annet enn at jeg hittil er veldig positiv til faget.

Vi startet dagen med en introduksjon til hvordan teknologi og teknologiutviklingen har endret seg. Når vi nå jobber mer digitalt medfører dette til at vi stadig vekk må oppdatere oss på det nyeste innen teknologi, vi går fra et industrielt samfunn til å jobbe på nye digitale plattformer. Samfunnet endres i form av produksjon og infrastruktur og organisasjoner må ta hensyn til å omstille seg i form av nye arbeidsprosser og kompetanse. Med andre ord «et komplisert samspill».

Når det kommer til hvordan teknologiutvikling tar form snakket vi om et spennende tema, nemlig disrupsjoner. Dette ordet var helt nytt for meg men handler om innovasjon som blir sett på som nyskapende. Innovasjoner som er med på å forbedre produkter og tjenester på en måte som markedet ikke forventer. Jeg har tidligere vurdert studiet innovasjon, kreativitet og forretningsutvikling og det er av en grunn. Her snakker vi selvsagt om  utviklingen av roboter med kunstig intelligens. At bruk av droner vil være fremtidens fremkomstmiddel av eksempel Take away, hvor blant annet Amazon er tilhenger av denne tankegangen. Positivt på mange måter men negativt på en annen side ettersom det også viser seg at mange kriminelle også bruker det til våpen.

Et annet eksempel er bruk av 3D printer. For meg virker dette helt banalt, men det er vel en grunn til at det går under kategorien «disrupsjoner». Et eksempel er utvikling av nye bygg. For både bedrifter og privatpersoner vil denne måten å bygge på være kostnadsbesparende men etter min mening litt trist.. Vi kan ikke akkurat legge skjul på at teknologien skaper problemer i arbeidsmarkedet, her vil dessverre byggebransjen være utsatt. Så, hva kan gjøres for å holde arbeidsplasser oppe? Om plutselig alle skal bo i 3D bygg og byggmesteren står der med med henda i lomma? Det første jeg tenker er at det hvertfall vil være behov for mennesker som driver vedlikehold, men er det nok til eventuelt fylle opp tapte arbeidsplasser?

Sist men ikke minst snakket vi også om virtuell virkelighet. Her vil jeg påstå at jeg har et mer optimistisk syn. Dere har sikkert sett den nye reklamen til Ikea sin nye app. Her kan du selv velge ut ulike møbler og skyve de over til et valgfritt rom, på den måten få en virkelighetsfølelse av hvordan det vil se ut. Som jeg har lært i et tidligere fag forbrukerpsykologi er vi forbrukere svært opptatt av å se ting visuelt, dette gir oss en virkelighetsfølelse og kjøpekraften kan ofte forsterkes. Når det nå gjelder virtuell virkelighet ser jeg derfor på appen til Ikea som noe andre bedrifter bør ta lærdom av og innføre på et vis. Vi lever tross alt i en digital verden. Så et hint til alle bedrifter der ute er rett og slett å utnytte det!

Til å være andre dag på skolen kan jeg med hånden på hjertet si at jeg allerede har lært mye. For min del kunne jeg sittet her i timevis og skrevet mer, men ønske mitt er ikke å oppsummere hver enkelt time, men oppdatere dere på de temaene jeg mener er viktigst og synes er mest interessant å ta opp. Uansett håper jeg at dere som leser dette innlegget ønsker å følge meg videre.

Ellers håper jeg dere får en super fin onsdagskveld!

-Malin Kathinka